Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: covid rekommendationer vid sjukdom var? vaccin hepatit
352 träffar på covid rekommendationer inom Hela webbplatsen
-
Rekommendationer för vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Den största vaccinationsinsatsen för rekommenderade grupper sker på hösten. Grupper med behov av förstärkt skydd två gånger årligen vaccineras även på våren.
-
Fortsatta rekommendationer för vaccination mot covid-19
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har beslutat om fortsatta rekommendationer om vaccination mot covid-19. Rekommendationerna gäller tillsvidare.
-
När är det dags för säsongsvaccination mot covid-19 och influensa?
Publicerad:Rekommendationer om vaccination mot covid-19 och influensa över året.
-
Rekommendationer för vaccination
Uppdaterad:Utöver de nationella vaccinationsprogrammen (allmänna och särskilda) kan Folkhälsomyndigheten ge ut rekommendationer om vaccinationer. Dessa rekommendationer är inte bindande, utan regioner beslutar själva om rekommendationerna ska följas och om eventuella avgifter för patienterna.
-
Rekommendationer om vaccination mot covid-19 – Femte revideringen, juni 2024
Publicerad:Uppdaterad:I rekommendationerna finns information om vilka som rekommenderas vaccination mot covid-19. Rekommendationerna vänder sig till smittskyddsenheterna, hälso- och sjukvården och dess personal.
-
Rekommendationer om influensavaccination till riskgrupper
Publicerad:Uppdaterad:Rekommendationerna vänder sig framför allt till smittskyddsenheterna och hälso- och sjukvårdspersonal och är ett underlag för planering inom landsting/regioner.
-
Rekommendationer för vaccination mot covid-19 våren 2024
Publicerad:Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 under våren 2024. Tillgången på vaccin är god och det finns som tidigare fortsatt möjlighet för regionerna att tillhandahålla vaccin även utanför rekommendationerna.
-
Rekommendationer om pneumokockvaccination till riskgrupper
Publicerad:Rekommendationerna kan utgöra ett underlag för regionerna om hur de bör erbjuda vaccination mot pneumokocker till personer i riskgrupper. Målgruppen för rekommendationerna är regionernas huvudmän och smittskyddsenheter samt hälso- och sjukvårdspersonal.
-
Rekommendationer för laboratoriehantering av patientprover med avseende på covid-19
Uppdaterad:Viruset SARS-CoV-2 orsakar i de flesta fall en luftvägsinfektion, covid-19, som hos vissa personer kan bli allvarlig och omfattande. För att skydda mot laboratorieassocierad smittspridning i samband med hantering av provmaterial ska Arbetsmiljöverkets föreskrifter om smittrisker (AFS 2018:4) tillämpas.
-
Plan för eventuella råd, rekommendationer och smittskyddsåtgärder mot covid-19 – Regeringens uppdrag S2022/02127
Publicerad:Den 13 april 2022 fick Folkhälsomyndigheten i uppdrag (S2022/02127) av regeringen att ta fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och eventuella andra smittskyddsåtgärder i händelse av en situation under det kommande året där ökad smitta av det virus som orsakar covid-19 riskerar att orsaka allvarliga konsekvenser för samhället. Rapporten redovisar uppdraget, den aktuella situationen för covid-19, nu gällande regelverk (2022-04-29) och de åtgärder som är möjliga.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Vanliga symtom på covid-19 är feber, förkylning och hosta. En del får lunginflammation eller andra allvarliga komplikationer men de flesta blir bara lindrigt sjuka.
-
Beteende, oro och informationsbehov – Genomförda och pågående undersökningar under covid-19
Publicerad:Majoriteten har lyssnat på myndighetens rekommendationer under våren. Sedan covid-19 klassades som en pandemi har Folkhälsomyndigheten genom enkätundersökningar följt befolkningens beteendeförändringar utifrån rekommenderade smittskyddsåtgärder. Resultaten visar att 80 procent har anpassat sitt vardagsliv utifrån de rekommenderade åtgärderna för att bromsa spridningen av covid-19. Denna siffra har hållit över tid, vilket innebär att majoriteten har följt myndighetens rekommendationer över lång tid, samt hållit i anpassningen och hållit sig informerade.
-
Barnvaccinationsprogrammets hållbarhet under den tidiga covid-19-pandemin i Sverige – en tvärsnittsundersökning av barnhälsovårdens arbete
Publicerad:Världshälsoorganisationen WHO gick tidigt under covid-19-pandemin ut med rekommendationer kring prioritering av vaccinationer enligt program under pandemin. Alla 21 barnhälsovårdsenheter i landet har svarat på en enkät som tillsammans med data ur vaccinationsregistret visar att det svenska barnvaccinationsprogrammet hittills är hållbart under den aktuella covid-19-pandemin.”
-
Ökad spridning av covid-19
Publicerad:Smittspridningen av covid-19 har ökat sedan i början av sommaren, från låga nivåer. I samband med återgång till arbete och skola kan smittspridningen öka ytterligare.
-
Covid-19 och psykisk hälsa
Uppdaterad:Hur påverkas befolkningens psykiska hälsa under covid-19-pandemin? Vi följer hälsans utveckling noga. Här sammanfattar vi resultaten från undersökningar av den psykiska hälsan i befolkningen.
-
Scenarier för fortsatt spridning – delrapport 10 – Delrapport inom regeringsuppdraget att löpande uppdatera scenarier för hur smittspridningen av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 kan komma att utvecklas framöver
Publicerad:Rapporten presenterar scenarier för spridningen av covid-19 fram till och med 20 september 2022.
-
Information till riskgrupper om covid-19
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar årlig vaccination mot covid-19, inför höst- och vintersäsong, till samtliga personer 65 år och äldre samt till personer 18–64 år med ökad risk för allvarlig covid-19. Personer som är 80 år och äldre rekommenderas två doser per år.
-
Fakta om vaccinerna mot covid-19
Uppdaterad:Här kan du läsa om hur de olika vaccinerna mot covid-19 används för ett gott skydd mot allvarlig sjukdom i covid-19.
-
Statistik för vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Vaccinationer mot covid-19 har pågått sedan december 2020. Rekommendationer om vaccination har ändrats för olika åldersgrupper över tid. Även statistikredovisning för vaccinationer mot covid-19 har ändrats över tid.
-
Vaccination mot mpox – en uppdatering med anledning av en ökad spridning av klad 1
Publicerad:Uppdaterade rekommendationer för vilka som rekommenderas mpox-vaccination med anledning av en ökad spridning av klad 1.
-
Rekommendationer om vaccination av människor på flykt från Ukraina
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till vaccinationer inom det nationella vaccinationsprogrammet för barn och mot covid-19.
-
Infektionskänslighet hos barn och covid-19
Publicerad:På uppdrag av regeringen har Folkhälsomyndigheten i samråd med Barnläkarföreningen och ”NPO barn och ungas hälsa” tagit fram ett underlag kring infektionskänsliga barn och covid-19 utifrån aktuellt kunskapsläge. Hos infektionskänsliga barn ser man ingen ökad risk för svår covid-19. Barn med infektionskänslighet behöver inte vidta särskilda förebyggande åtgärder i större utsträckning än för andra infektioner, för att förhindra svår covid-19.
-
Insatser vid nya utbrott av covid-19 – Regeringsuppdrag
Publicerad:I rapporten beskrivs insatser för att minska smittspridning av covid-19 fram till den 1 september 2021. Rapporten är en del i regeringsuppdraget att ta fram en plan inför eventuella nya utbrott av covid-19.
-
Uppföljning av vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Uppföljningen av vaccinationerna mot covid-19 har omfattat många olika grupper men begränsas nu främst till personer 65 år och äldre. På denna sida beskrivs vaccinationstäckning och uppföljningen av vaccinationernas effekter.