Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: who veckorapport vad t
673 träffar på f inom Hela webbplatsen
-
Illustrationer av hälsovarningar – På förpackningar till elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, tobaksfria nikotinprodukter, tobaksvaror och örtprodukter för rökning
Publicerad:Publikationen innehåller information om hur hälsovarningar är reglerade samt illustrationer som exemplifierar hur hälsovarningar kan utformas och placeras på olika typer av förpackningar till elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, tobaksfria nikotinprodukter, rökfria tobaksvaror,
-
Inkomster och försörjningsmöjligheter – Resultat för uppföljningen av folkhälsopolitikens målområde 4
Publicerad:Syftet med rapporten är att ge detaljerade resultat utifrån kärnindikatorer inom målområde 4 samt resultat analyserade utifrån kön, ålder, utbildningsnivå och födelseland.
-
Vägledning om vårdhygieniska åtgärder i sjukvården vid misstänkt eller bekräftat fall av högpatogen fågelinfluensa
Publicerad:Vägledningen gäller i en epidemiologisk situation med få fall av fågelinfluensa hos människa och där smittkällan är sjuka eller döda fåglar.
-
Hälsa – Resultat för uppföljningen av övergripande indikatorer på hälsa
Publicerad:Syftet med rapporten är att ge detaljerade resultat utifrån kärnindikatorer för hälsa samt resultat analyserade utifrån kön, ålder, utbildningsnivå och födelseland.
-
Svenska HALT, Metodbeskrivning
Publicerad:Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende Metodbeskrivningen vänder sig till dig som praktiskt ska utföra mätning av vårdrelaterade infektioner, riskfaktorer och antibiotikaanvändning på särskilt boende. Här hittar du fördjupad information om
-
En förstudie om en ny ersättningsmodell för att tillhandahålla ett buffertlager av vissa antibiotikaprodukter
Publicerad:Rapporten beskriver myndighetens förslag på kriterier och riktlinjer för en ersättningsmodell för att stärka tillgängligheten till ett urval av äldre antibiotikaprodukter samt ett förslag på urvalsprocessen.
-
Hälsa hos personer som är utrikes födda – skillnader i hälsa utifrån födelseland
Publicerad:Ur ett internationellt perspektiv är folkhälsan i Sverige god och den blir generellt sett allt bättre. Men det finns skillnader i hälsa mellan personer födda i andra länder och personer födda i Sverige. I denna rapport redovisas livsvillkoren, levnadsvanorna och hälsan bland utlandsfödda personer
-
Tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder – Fokus på tillsyn på eget initiativ och i förebyggande syfte
Publicerad:Vägledningen är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken. Den kan också användas av fastighetsägare och andra intresserade. Vägledningen är framtagen för att tillämpas på alla bostäder som är hyresrätter eller bostadsrätter.
-
Risk- och skyddsfaktorer för konsumtion och skador av alkohol hos barn, samt skador av alkohol hos unga vuxna
Publicerad:Kartläggande litteraturöversikt av longitudinella studier från Norden Rapporten redovisar resultat från en kartläggande litteraturöversikt av vetenskapliga artiklar baserade på nordiska studier om risk- och skyddsfaktorer för konsumtion och skador av alkohol hos barn, samt skador av alkohol hos unga vuxna. Risk- och skyddsfaktorerna som har…
-
Tillgänglighet till vissa antibiotika – Fortsatta erfarenheter från en tidigare pilottestad ersättningsmodell
Publicerad:Rapporten beskriver hur Folkhälsomyndigheten har säkrat tillgänglighet till vissa antibiotika av särskilt medicinskt värde för svensk sjukvård. Den beskriver också utvecklings- och utvärderingsinsatser och förslag på arbetet framåt.
-
Livsmedelsförsäljningsstatistik behöver göras mer tillgänglig
Publicerad:Rapporten är en del av ett regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket för att ta fram förslag på nationella mål, indikatorer och insatsområden som kommer att vägleda arbetet mot en hållbar och hälsosam livsmedelskonsumtion.
-
Vägledning för kommunernas granskning av egenkontrollprogram enligt lagen om tobak och liknande produkter och lagen om tobaksfria nikotinprodukter
Publicerad:Vägledningen riktar sig till dig som jobbar på kommunen och som i din yrkesroll ska bedöma ett egenkontrollprogram vid ansökan om tillstånd att sälja tobaksvaror, samt tillsyn av försäljning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Vägledning till näringsidkare om egenkontrollprogram för den som säljer tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter
Publicerad:Vägledningen riktar sig till dig som är detaljhandlare som vill börja sälja eller säljer tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare eller tobaksfria nikotinprodukter samt partihandlare som vill börja sälja eller säljer tobaksvaror. Vägledningen ger stöd för vilka rutiner ett
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra 2025.
-
Kunskaper, kompetenser och utbildning – Resultat för uppföljningen av folkhälsopolitikens målområde 2
Publicerad:Syftet med rapporten är att ge detaljerade resultat utifrån kärnindikatorer inom målområde 2 samt resultat analyserade utifrån kön, ålder, utbildningsnivå och födelseland.
-
Rekommendationer om förebyggande åtgärder mot rabies
Publicerad:Rekommendationerna är tänkta som stöd till hälso- och sjukvårdspersonal när de handlägger personer som har utsatts för misstänkt eller konstaterad rabiessmitta, eller som löper risk att utsättas för smitta.
-
Risk- och skyddsfaktorer för alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar hos barn och unga
Publicerad:Så utvecklar vi ett hållbart förebyggande arbete inom området alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar (ANTS) med stöd av kunskap om risk- och skyddsfaktorer.
-
Förslag på checklista för tillsyn över detaljhandel med tobak och liknande produkter, tobaksfria nikotinprodukter samt folköl
Publicerad:Förslaget på checklista vänder sig till handläggare på kommunen som bedriver tillsyn över detaljhandeln enligt lagen om tobak och liknande produkter, lagen om tobaksfria nikotinprodukter samt alkohollagen.
-
Konsoliderad version av HSLF-FS 2016:46 Folkhälsomyndighetens föreskrifter om utformning av hälsovarningar och hälsovarningars placering på förpackning av tobaksvaror
Publicerad:Senaste internetversionen av författningen. Den konsoliderade versionen är en sammanställning av alla gällande föreskrifter och allmänna råd, från grundförfattning till senaste ändringsförfattning.
-
Att förebygga tobaksbruk i skolan – En kartläggning av erfarenheter från svenska skolor
Publicerad:Rapporten samlar erfarenheter från svenska skolor som arbetat för att förebygga rökning och tobaksbruk i skolmiljön eller under skoltiden. Rapporten vänder sig till dig som planerar, utvecklar och beslutar om hälsofrämjande och förebyggande insatser i skolan.
-
Riskfaktorer för ungas narkotikabruk och narkotikarelaterade problem
Publicerad:En litteraturöversikt av longitudinella studier från Norden om barn och unga vuxna Den här rapporten redovisar resultaten från en kartläggande litteraturöversikt av nordisk forskning om risk- och skyddsfaktorer för barns och ungas narkotikabruk och narkotikarelaterade problem. Översikten visar att många olika faktorer kan påverka att människor…
-
Tillsynsvägledning för hälsoskydd i tillfälliga boenden
Publicerad:Denna vägledning är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell, pensionat och campinganläggningar.
-
Vägledning för kommunernas tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror
Publicerad:Version 3 Den här vägledningen vänder sig till dig som är kommunal handläggare och som bedriver tillsyn över den unika identitetsmärkningen och säkerhetsmärkningen på tobaksvaror, gentemot detaljhandlare. Kommunen har bara möjlighet att
-
Tillsynsvägledning om temperatur inomhus
Publicerad:Den här tillsynsvägledningen utgör tillsammans med Folkhälsomyndighetens allmänna råd (HSLF-FS 2024:10) om temperatur inomhus ett hjälpmedel för tillsynsmyndigheterna i deras tillsyn enligt miljöbalken. Den kan också användas av verksamhetsutövare och andra intresserade.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter 2023–2024
Publicerad:Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra de kommande åren. I slutet av dokumentet redovisar vi också en uppföljning av de insatser vi genomfört i 2022 års plan för tillsynsvägledningen.