Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: hälsoskyddstillsyn
65 träffar på Hälsoskydd tillsyn inom Hela webbplatsen
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan kontrolleras vid tillsyn.
-
Tillsynsvägledning tillfälliga boenden
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram en vägledning ska vara ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden.
-
Tillsyn och marknadskontroll
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn på nationell nivå inom områdena alkohol, hälsofarliga varor, tobaksvaror och nikotinprodukter. Vi är även ansvarig marknadskontrollmyndighet över tobaksvaror, e-cigaretter och örtprodukter för rökning.
-
Hälsoskydd
Uppdaterad:Tillsynen inom hälsoskydd har syftet att förhindra att människor blir besvärade eller sjuka på grund av miljön. Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna vägleder kommunerna i deras tillsynsarbete.
-
Vägledning om miljöbalkens regler
Uppdaterad:Vägledning om miljöbalkens regler riktar sig främst till tillsynsmyndigheter, till exempel kommuner och länsstyrelser, som arbetar med tillsyn enligt miljöbalken.
-
Vägledning om temperatur inomhus
Uppdaterad:I Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning och allmänna råd kan du som miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta stöd vid handläggningen av ärenden om temperatur inomhus enligt miljöbalken. Där framgår även vilka riktvärden för inomhustemperatur som gäller.
-
Tillsynsvägledning bassängbad
Uppdaterad:Bassängbad är bassänger, pooler och tunnor som är avsedda för bad. Dessa kan vara del av badanläggningar såsom simhallar, spaanläggningar och äventyrsbad, eller vara fristående och förekomma både utomhus och inomhus. Bassängvattnet och inomhusmiljön i badanläggningar kan dock ge upphov till
-
Tillsynsvägledning om kyltorn
Uppdaterad:Kyltorn som inte sköts korrekt kan utgöra en risk för spridning av legionella. Från och med 1 februari 2024 är verksamhetsutövare som uppför eller använder kyltorn skyldiga att anmäla dessa till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Tillsynsvägledning asylboenden
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta vägledning om inomhusmiljön i asylboenden och hur tillsynen enligt miljöbalken kan bedrivas. Vägledningen kan också användas av Migrationsverket, leverantörer och fastighetsägare som ansvarar för asylboenden, till exempel när ett
-
Remiss angående tillsynsvägledning om legionella i kyltorn
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram förslag till en ny vägledning, Tillsynsvägledning om legionella i kyltorn.
-
Tillsynsvägledning skolor och förskolor
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta samlad vägledning om inomhusmiljön i skolor och förskolor och hur tillsynen enligt miljöbalken kan bedrivas. Även för dig som ansvarar för eller arbetar på en skola eller förskola finns information som du kan använda dig av, exempelvis när ett
-
Nu införs anmälningsplikt för kyltorn
Publicerad:Regeringen har beslutat att införa anmälningsplikt för kyltorn för att förebygga risken för spridning av legionella. De nya bestämmelserna införs den 1 februari 2024 och innebär att verksamheter blir skyldiga att anmäla kyltorn till den kommunala tillsynsmyndigheten för miljö- och hälsoskydd.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra 2025.
-
-
Seminarium om inomhusmiljön i asylboenden
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Östergötland arrangerade den 3 maj 2016 ett seminarium om inomhusmiljön i asylboenden, med fokus på tillsyn enligt miljöbalken.
-
Att utöva tillsyn enligt miljöbalken
Uppdaterad:Tillsynen ska se till att en verksamhet följer lagen, i detta fall miljöbalken. Tillsynen omfattar också åtgärder som hjälper verksamhetsutövare och förebygger problem, så att det blir lättare att följa reglerna. Verksamhetsutövare kan vara exempelvis företag eller privatpersoner.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i akuta ankomstboenden för flyktingar
Uppdaterad:Reglerna om inomhusmiljö och hälsoskydd i miljöbalken gäller även tillfällig vistelse i ankomstboenden för flyktingar som uppstått i en akut situation.
-
Anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken
Uppdaterad:Nya verksamheter inom till exempel skola och allmänna bad ska anmälas till kommunen senast sex veckor innan de startar. En förändring av en verksamhet behöver inte anmälas om inte förändringen är så stor att tillsynsmyndigheten kan bedöma det som en ny verksamhet.
-
Stödmaterial för kommuner om anmälningsplikten för kyltorn
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett informationsmaterial som kan användas av kommuner för att informera om den nya anmälningsplikten. Informationen är ett stöd till tillsynsmyndigheterna och texten kan användas på valfritt sätt. Till exempel kan hela eller delar av texten kopieras och användas
-
Vägledning om smitta från objekt och djur
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta tillsynsvägledning om förebyggande åtgärder för objektburen smitta. Här kan du också hitta stöd för att förbereda dig och kunna hantera ett eventuellt smittspårningsärende.
-
Ansvar för tillsyn av lokaler för vård och omsorg
Publicerad:Vägledningen beskriver de kommunala miljö- och hälsoskyddsnämndernas ansvar för hälsoskyddstillsyn i lokaler för vård och omsorg. Vägledningen har främst fokus på gränsdragningen för miljö- och hälsoskyddsnämndernas tillsynsansvar i dessa lokaler. Den ger också en kort orientering om ett antal
-
Tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder – Fokus på tillsyn på eget initiativ och i förebyggande syfte
Publicerad:Vägledningen är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken. Den kan också användas av fastighetsägare och andra intresserade. Vägledningen är framtagen för att tillämpas på alla bostäder som är hyresrätter eller bostadsrätter.
-
Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2024–2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra de kommande åren.
-
Tillsynsvägledning för hälsoskydd i tillfälliga boenden
Publicerad:Denna vägledning är ett hjälpmedel för miljö- och hälsoskyddsnämnderna i deras tillsyn enligt miljöbalken av tillfälliga boenden som vandrarhem, hotell, pensionat och campinganläggningar.
-
Tillsynsvägledning om legionella
Uppdaterad:Här kan du som miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta stöd vid tillsyn och bedömning av ärenden som rör legionella. Även du som bedriver en verksamhet eller äger en fastighet kan ha nytta av denna information.