Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vaccination influensa 2024 vaccination covid multiresistenta bakterier
94 träffar på halt inom Hela webbplatsen
-
Svenska HALT
Uppdaterad:Svenska halt är en mätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning i särskilt boende. Syftet är att stödja och stimulera till ett lokalt och regionalt systematiskt kvalitetsarbete.
-
Europeisk HALT- mätning
Uppdaterad:Svenska HALT är en del av den Europeiska HALT-mätningen. Det innebär att vissa år utökas den nationella mätningen med extra frågor. Områdena presenteras nedan.
-
Svenska HALT, Metodbeskrivning
Publicerad:Punktprevalensmätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende Metodbeskrivningen vänder sig till dig som praktiskt ska utföra mätning av vårdrelaterade infektioner, riskfaktorer och antibiotikaanvändning på särskilt boende. Här hittar du fördjupad information om vilka frågor som ingår och en beskrivning av vad som efterfrågas i mätningen. Syftet med HALT är att…
-
Svenska HALT 2015 – Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning på särskilt boende
Publicerad:Syftet med Svenska HALT-mätningen och denna rapport är att ge en bild av hur det ser ut inom särskilt boende (SÄBO) avseende vårdrelaterade infektioner och antibiotikabehandling. Informationen ger ett underlag för en fortsatt lokal analys och lokalt förbättringsarbete.
-
Svenska HALT 2014 – Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning på särskilt boende
Publicerad:I denna rapport redovisas resultat för SÄBO (kategorier mixat, demens, somatik, korttid och psykiatri) och LSS separat då populationen mellan dessa boendeformer kan skilja sig åt.
-
Infektioner och antibiotika på särskilt boende – En sammanställning av resultat från Svenska HALT 2022
Publicerad:Syftet med rapporten är att stödja och stimulera till ett lokalt och regionalt systematiskt kvalitetsarbete för att förebygga vårdrelaterade infektioner och för en ansvarsfull antibiotikaanvändning inom kommunal vård- och omsorg.
-
Infektioner och antibiotika på särskilt boende – En sammanställning av resultat från Svenska HALT 2020
Publicerad:Denna publikation är en sammanställning av 2020 års mätning av vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändning och riskfaktorer hos personer som bor på särskilt boende i Sverige. Mätningen genomfördes under ett år då covid-19 pandemin inneburit stora utmaningar för vård- och omsorgsverksamheter.
-
Infektioner och antibiotika på särskilt boende – En sammanställning av resultat från Svenska HALT 2023
Publicerad:Rapporten är en sammanställning av 2023 års mätning av vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändning och riskfaktorer hos personer som bor på särskilt boende i Sverige (Svenska HALT).
-
Infektioner och antibiotika hos äldre på särskilt boende – resultat från Svenska HALT 2018
Publicerad:Denna rapport är en sammanställning av 2018 års mätning av vårdrelaterade infektioner, antibiotikaanvändning och riskfaktorer hos personer som bor på särskilt boende i Sverige.
-
Infektioner och antibiotika på särskilt boende – En sammanställning av resultat från Svenska HALT 2021
Publicerad:Rapporten är en sammanställning av 2021 års mätning av vårdrelaterade infektioner (VRI), antibiotikaanvändning och riskfaktorer hos personer som bor på särskilt boende för äldre och inom ramen för LSS (Lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade).
-
Svenska HALT i korthet 2016 – Att mäta är att få ny kunskap – ett verktyg för ett systematiskt förbättringsarbete
Publicerad:Denna publikation presenterar resultat från 2016-års HALT-mätning av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende. Årets resultat visar på en sjunkande andel vårdrelaterade infektioner generellt, men att antibiotikaanvändningen är oförändrad. Sår och urinkateter är de vanligaste förekommande riskfaktorerna hos vårdtagarna och båda innebär en ökad risk för VRI och antibiotikaanvändning. Sammanställningen presenterar även tips, länkar och verktyg för ett systematiskt förbättringsarbete.
-
Svenska HALT i korthet 2017 – Sår och urinkateter ökar risken för vårdrelaterad infektion och antibiotikabehandling av äldre på särskilt boende
Publicerad:Sår och urinkateter är de vanligaste förekommande riskfaktorerna på särskilt boende och båda dessa innebär en ökad risk för VRI och antibiotikaanvändning hos vårdtagarna. Det visar årets HALT-mätning där 24 873 vårdtagare deltagit från 153 kommuner. Sammanställningen presenterar även tips, länkar och verktyg för ett lokalt systematiskt förbättringsarbete.
-
Mätningar av vårdrelaterade infektioner
Uppdaterad:Mätningar av antibiotikaanvändning och vårdrelaterade infektioner genomförs både på nationell och europeisknivå med olika intervaller. De genomförs på särskilda boenden (HALT) samt på akutsjukhus (ECDC punktprevalens sjukhus).
-
Inrapportering av data
Uppdaterad:Här finns information till dig som ska rapportera in data till våra olika system.
-
Ökade vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden
Publicerad:De senaste årens nedåtgående trend för vårdrelaterade infektioner på särskilda boenden, SÄBO, är bruten. För riskfaktorer som trycksår, andra sår och urinkateter syns en signifikant ökning jämfört med åren 2015-2023, visar den senaste HALT-mätningen.
-
Antibiotikaförsäljning – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Analyserad och kommenterad statistik om antibiotikaförsäljning samt statistik i tabeller och diagram.
-
Om Folkhälsodata
Uppdaterad:Databasen består av uppgifter från flera olika delar: Folkhälsan i Sverige, Antibiotikastatistik, Nationella miljöhälsoenkäten, Nationella folkhälsoenkäten, Skolbarns hälsovanor, Smittsamma sjukdomar, Spelundersökningen SWELOGS, Vaccinationer, Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaanvändning inom särskilt boende (svenska HALT) samt Övriga data.
-
Inbjudan till mätning 2024: Dags igen för HALT – ett stöd i patientsäkerhetsarbetet
Publicerad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Publiceringsplan för statistik i Folkhälsodata och FolkhälsoStudio
Uppdaterad:Statistik i Folkhälsodata och Folkhälsostudio uppdateras löpande under året och uppdatering sker samtidigt i båda verktygen från en gemensam databas.
-
Mötesanteckningar 2024-05-14 Samverkansmöte Strama och Vårdhygien
Uppdaterad:Samverkansmöte gemensam del Strama och vårdhygien 14 maj 2024.
-
Hälsomässiga och sociala effekter av cannabisbruk
Publicerad:I detta faktablad sammanfattar Folkhälsomyndigheten WHO:s rapport från 2016 om kunskapsläget om hälsomässiga och sociala effekter av icke-medicinskt cannabisbruk. Faktabladet syftar till att vara ett stöd i det drogförebyggande arbetet på regional och lokal nivå.
-
Mötesanteckningar från 2022-03-31
Uppdaterad:Mötesanteckningar från Folkhälsomyndighetens Samverkansgrupp för vårdhygieniska frågor, 2022-03-31.
-
Mötesanteckningar Samverkansmöte Strama och Vårdhygien 14 maj 2014
Uppdaterad:Samverkansmöte gemensam del Strama och vårdhygien 14 maj 2024.
-
Mötesanteckningar 2022-11-10
Uppdaterad:Mötesanteckningar från Folkhälsomyndighetens Samverkansgrupp för vårdhygieniska frågor, 2022-11-10.
-
What you need to know about rotavirus
Publicerad:Uppdaterad:Information for parents about vaccination against rotavirus infection in the Swedish vaccination programme. Rotavirus infection is a highly contagious stomach disease that can be serious for young children. Vaccinating the child is the most effective protection against the infection.