Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: statistik hiv statistik smittskyddslagen
329 träffar på hiv inom Hela webbplatsen
-
Hivinfektion - sjukdomsinformation
Uppdaterad:Humant immunbristvirus (hiv) isolerades för första gången 1983 och har fått en pandemisk spridning. Obehandlad hiv utvecklas till det dödliga sjukdomstillståndet acquired immune deficiency syndrome (aids).
-
Hivinfektion - statistik
Uppdaterad:Sjukdomstatistik över hivinfektion. Statistiken sammanställs i en årsrapport, samt per län/region, utifrån ålder, kön, fall per vecka, trend och smittland.
-
Vårt uppdrag inom hiv och STI
Uppdaterad:Vårt arbete inom hiv och STI inkluderar att samordna det nationella preventiva arbetet, ta fram och sprida kunskapsunderlag, hantera nationell och internationell rapportering och fördela statsbidrag enligt statsanslag 2:4.
-
Att leva med hiv 2021–2023
Uppdaterad:Projektet Att leva med hiv 2021–2023 består av flera delprojekt. Olika metoder används för att studera livskvaliteten och livsvillkoren för personer som lever med hiv. Här beskrivs de olika delprojekten.
-
Hiv/STI-prevention – Organisationsbidrag ideella riksorganisationer 2023
Uppdaterad:MEDEL FÖRDELADE. Fördelning av organisationsbidrag till ideella riksorganisationer vars verksamhet inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar
-
Kunskapsstöd och uppföljning (hiv/STI)
Uppdaterad:Inom ramen för arbetet med nationell strategi för hiv/STI och vissa andra smittsamma sjukdomar tar Folkhälsomyndigheten fram kunskapsunderlag. Kunskapen ska stödja utvecklingen av det förebyggande arbetet på nationell, regional och lokal nivå.
-
Att leva med hiv i Sverige – en studie om livskvalitet hos personer som lever med hiv
Publicerad:Rapporten redovisar den första heltäckande svenska undersökningen om hur det kan vara att leva med hiv i Sverige idag. Rapporten syftar till att ge ny och uppdaterad kunskap om hur personer med hiv skattar sin livskvalitet relaterat till hälsoutfall, levnadsvanor och livsvillkor samt om skillnader mellan olika grupper.
-
Informations- och utbildningsmaterial om hiv/STI
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten genomför egna informationsinsatser kring hiv och STI och finansierar genom statsbidrag till civila samhällets organisationer en rad olika insatser. Här har vi samlat material från informationsinsatser, faktablad om hiv/STI samt andra rapporter och publikationer.
-
Hiv/STI-prevention – Organisationsbidrag ideella riksorganisationer 2024
Uppdaterad:MEDEL FÖRDELADE. Fördelning av organisationsbidrag till ideella riksorganisationer vars verksamhet inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar.
-
Statsanslag 2:4 till hiv- och STI-prevention
Uppdaterad:Vi fördelar statsbidrag inom hiv- och STI-prevention till civilsamhällsorganisationer på nationell, regional och lokal nivå vars verksamhet är inriktad mot hiv och andra sexuellt överförda infektioner.
-
Hiv i Sverige 2016 – En studie om kunskap, attityder och förhållningssätt till hiv i befolkningen
Publicerad:I rapporten redovisas data från den senaste undersökningen, i en studie som pågått sedan 1987, om allmänhetens kunskap, attityder och förhållningssätt till hiv.
-
Hiv i skuggan av utanförskap – En intervjustudie med migranter som lever med hiv i Sverige
Publicerad:Rapporten ger kunskap om migranters upplevelser av att leva med hiv i Sverige, med fokus på mötet med hälso- och sjukvården, socialtjänsten och annan offentlig verksamhet.
-
Ökad kunskap om migranter som lever med hiv
Publicerad:Internationell forskning visar att stigma kring hiv och rasism orsakar en högre grad av psykisk ohälsa och utsatthet hos icke-vita hbtqi-personer. Samtidigt kan socialt stöd minska dessa konsekvenser. Bland migranter i Sverige som lever med hiv kopplas de flesta utmaningarna snarare till den sociala etableringen som migrant, än att leva med hiv. Det visar en ny intervjustudie.
-
Humant immunbristvirus (Hiv) och sexuellt överförda infektioner (STI)
Uppdaterad:Hiv står för humant immunbristvirus och är en av många sexuellt överförda infektioner (STI).
-
Publikationer inom SRHR, hiv och STI samt hbtqi
Uppdaterad:Vi är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör vi på ett flertal sätt såsom att ta fram och sprida kunskap som bidrar till en god och jämlik hälsa.
-
Att leva med hiv 2021–2022 – Resultat från en enkätundersökning bland personer som lever med hiv i Sverige
Publicerad:Resultaten i rapporten pekar på att personer som lever med hiv rapporterar hög livskvalitet och nöjdhet med livet som helhet. Samtidigt framgår att livet med hiv kan innebära olika utmaningar, såsom att inte kunna vara så öppen med sin hivstatus som man önskar. Det kan kopplas till hivrelaterat stigma med oro över allmänhetens attityder.
-
Hiv/STI-prevention – Verksamhetsbidrag till ideella riksorganisationer 2023
Uppdaterad:MEDEL FÖRDELADE: Fördelning av verksamhetsbidrag till ideella riksorganisationer vars verksamhet inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar.
-
Webbinarium 5: Att leva med hiv
Uppdaterad:Webbinarium inspelat 1 december 2023. Hur ser hälsan ut bland personer som lever med hiv? Hur är följsamheten till läkemedelsbehandling? Vilka biverkningar upplever de?
-
World Aids Day (Affisch)
Publicerad:En affisch som speglar kunskapsläget inom hivprevention, dvs. att hiv inte överförs vid samlag när en person har välbehandlad hiv, även när kondom inte används.
-
God livskvalitet hos personer som lever med hiv i Sverige men utmaningar kvarstår
Publicerad:En ny enkät bland personer som lever med hiv visar att de generellt rapporterar en god livskvalitet, men det finns vissa utmaningar som påverkar livskvalitet, hälsa och livsvillkor. I Sverige lever cirka 8500 personer med hiv. Cirka 95 procent av dem har välbehandlad hiv med omätbara virusnivåer där hiv inte överförs vid sex.
-
Uppdrag, uppföljning av kunskapsunderlag om smittsamhet vid behandlad hivinfektion
Publicerad:Det finns ingen risk för överföring av hiv vid sexuella kontakter, om personen med en hivinfektion har välbehandlad hiv, även då kondom inte används. Det visar den senaste forskningen om smittsamhet vid behandlad hivinfektion. Därmed finns det numera inga krav på att en person med välbehandlad hiv informerar sina sexualpartner om hivinfektionen.
-
Sverige har nått det globala målet i kampen mot hiv
Publicerad:Sverige har nått det globala målet i FN-organet UNAIDS strategi för att bekämpa hiv
-
Ny undersökning visar på fortsatt låg kunskap om hiv
Publicerad:Bara fyra av tio i den svenska befolkningen känner till att välbehandlad hiv inte överförs vid sex. Det visar en enkätundersökning som Folkhälsomyndigheten genomfört. Cirka fem tusen personer mellan 16 och 97 år deltog i studien.
-
Hiv/STI-prevention – Verksamhetsbidrag till ideella regionala och lokala ideella organisationer 2023
Uppdaterad:MEDEL FÖRDELADE: Fördelning av verksamhetsbidrag till regionala och lokala ideella organisationer vars verksamhet är inriktad mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar.
-
Migration, sexuell hälsa och hiv/STI prevention – en sammanfattande rapport
Publicerad:Rapporten är till för personer som möter unga migranter, inom exempelvis hälso- och sjukvård, kommun, landsting, myndigheter och civilsamhällets organisationer. Den vänder sig även till tjänstemän, beslutsfattare och forskare inom området.