Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: folkhälsodata ungkab årsredovisning
110 träffar på hlv inom Hela webbplatsen
-
Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” (HLV)
Uppdaterad:En befolkningsundersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Syftet med HLV är att visa hur Sveriges befolkning mår och följa förändringar i hälsa och hälsans förutsättningar över tid.
-
Syfte och bakgrund till frågorna i Nationella folkhälsoenkäten 2024
Publicerad:Version 2 Den här rapporten beskriver syfte och bakgrund till de 59 frågor som ingick i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) 2024. Här beskrivs: frågornas koppling till folkhälsa frågornas formulering och svarsalternativ partiella bortfallet…
-
Nationella folkhälsoenkäten 20 år: Så har resultaten använts
Publicerad:En inventering av hur HLV-resultaten använts över tid har genomförts genom sökningar i databaser, rapporter från regionerna, beställarinventering och nedladdningsuppgifter. Denna publikation berättar hur resultaten har använts.
-
Risk- och skyddsfaktorer för alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar hos barn och unga
Publicerad:Så utvecklar vi ett hållbart förebyggande arbete inom området alkohol, narkotika, tobak och spel om pengar (ANTS) med stöd av kunskap om risk- och skyddsfaktorer.
-
Kvalitetsdeklaration Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” (HLV)
Publicerad:Uppdaterad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Statistikens framställning Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” (HLV)
Publicerad:Information från Folkhälsomyndigheten
-
Statistik om övervikt och obesitas hos ungdomar 16–19 år
Uppdaterad:Mer än var femte ungdom i åldern 16–19 år har övervikt eller obesitas (fetma). Andelen har ökat över tid och är högre bland pojkar än bland flickor.
-
Statistik om övervikt och obesitas
Uppdaterad:Övervikt och obesitas (fetma) ökar i befolkningen, men den är också ojämlikt fördelad. Här kan du ta del av nationell statistik och uppföljning av övervikt och obesitas.
-
Undersökningar för att följa barns och ungas hälsa över tid
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten ansvarar för uppföljning av folkhälsopolitikens målområden. Två målområden handlar särskilt om barns och ungas livsvillkor: 1 Det tidiga livets villkor och 2 Kunskaper, kompetenser och utbildning. Här finner du information om våra undersökningar som vi använder för att följa
-
Livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner – En kartläggning av resultat från befolkningsundersökningen Hälsa på lika villkor
Publicerad:Folkhälsomyndighetens rapport beskriver resultat om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa bland äldre homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer). Med äldre avses personer i åldrarna 65–84 år. Resultaten är baserade på den nationella
-
Frågeformulär och följebrev – Nationella folkhälsoenkäten
Uppdaterad:Frågeformulär samt följebrev tillhörande Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” (HLV).
-
Risk- och skyddsfaktorer för att börja använda tobak
Uppdaterad:Kunskap om risk- och skyddsfaktorer är viktigt för att veta vad som utgör en risk för, eller skyddar människor från, att börja använda tobak.
-
Negativ utveckling i över 40 år av övervikt och obesitas
Uppdaterad:Övervikt och obesitas (fetma) har ökat sedan 80-talet och ökningen har varit särskilt snabb hos unga. Icke-smittsamma sjukdomar riskerar därmed att debutera tidigare.
-
Friluftsvanor i befolkningen
Uppdaterad:Det har skett en tydlig ökning av den totala andelen som utövar friluftsliv sedan covid-19-pandemin. Det finns dock fortsatt skillnader i friluftsutövandet mellan olika grupper och det finns uppgifter som visar att de med sämst hälsa är utomhus i lägre grad än de med god hälsa.
-
Vuxnas matvanor fortsätter att utvecklas i fel riktning
Publicerad:Andelen vuxna som dagligen äter frukt och grönsaker och regelbundet äter fisk fortsätter att minska. Samtidigt ökar andelen av befolkningen som ofta dricker sötad dryck, till exempel läsk, visar Folkhälsomyndighetens undersökning Hälsa på lika villkor.
-
Hur mår samer i Sverige? – Resultat från en enkätundersökning om hälsa, livsvillkor och levnadsvanor bland samer
Publicerad:Rapporten är ett kunskapsunderlag för det övergripande målet för folkhälsopolitiken att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa för hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Alkoholkonsumtion bland vuxna
Uppdaterad:I Sverige beräknas den totala alkoholkonsumtionen vara 8,6 liter ren alkohol per invånare 15 år och äldre. Ungefär 16 procent av befolkningen har en riskkonsumtion, vilket är en konsumtion som ger en tydligt ökad risk för skador och sjukdomar.
-
Många i befolkningen har mer än ett bruk av ANTS
Uppdaterad:Här hittar du information om användning av alkohol, narkotika, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANTS) under de senaste 12 månaderna. En person som har två bruk kan till exempel både ha en riskkonsumtion av alkohol och ett riskabelt spelande under de senaste 12 månaderna.
-
Utsatthet och ohälsa vanligt vid kombinerat bruk av ANTS
Uppdaterad:Att kombinera bruk av ANTS är vanligare bland personer som uppger att de har ekonomiska problem, sämre allmän hälsa, psykiska besvär eller rapporterar olika former av sociala problem.
-
Källor till indikatorerna
Uppdaterad:Här kan du hitta mer information om de olika register och undersökningar från vilka data till indikatorerna baseras på.
-
Riskfaktorer för barns och ungas narkotikabruk eller narkotikarelaterade problem
Uppdaterad:Att känna till vilka faktorer som kan påverka risken för att vissa barn och unga börjar använda narkotika eller får narkotikarelaterade problem är avgörande för ett effektivt hälsofrämjande och förebyggande arbete.
-
Kontakta Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten är en statlig myndighet. Det innebär att det du skickar till oss via e-post, post eller fax i regel blir en allmän handling och kan begäras ut av vem som helst. Vid en begäran om allmän handling görs alltid en sekretessprövning.
-
Hälsan och hälsans bestämningsfaktorer för transpersoner – En rapport om hälsoläget bland transpersoner i Sverige
Publicerad:Rapporten är baserad på en självselekterad, webbaserad enkätstudie som utfördes hösten 2014. Utgångspunkten är Folkhälsomyndighetens uppdrag att följa upp hälsan bland homo- och bisexuella samt transpersoner.
-
Självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga
Publicerad:Uppdaterad:Faktabladet jämför självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga från den internationella litteraturen och svenska undersökningar.
-
Psykisk ohälsa vanligt bland personer 65 år eller äldre – men det går att förebygga – Ett kunskapsstöd om äldres psykiska hälsa
Publicerad:I det här kunskapsunderlaget hittar du en lägesbild och exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre. Psykisk ohälsa bland äldre är vanligt, men uppmärksammas inte tillräckligt. Både primärvården och äldreomsorgen är viktiga för att arbeta