Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: mailadress telefon kontakt kontakta oss
1259 träffar på kontakt inom Hela webbplatsen
-
Nationell plan för vaccination mot mpox – EU-donerade och upphandlade vaccindoser
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten är avsedd att ge vägledning till personal inom hälso- och sjukvården och innehåller rekommendationer om målgrupper för vaccination, både före och efter kontakt med en smittad person.
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning
Publicerad:En kvalitativ studie om erfarenheter av och reflektioner om sexualitet, relationer och internet Rapportens syfte är att ge fördjupad kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bland målgruppen unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
-
Vankomycinresistenta enterokocker – VRE
Publicerad:Detta kunskapsunderlag innehåller rekommendationer, referensmetodik och bakgrundsdokumentation angående diagnostik, screening, epidemiologisk typning, smittspårning och förebyggande av smittspridning då det gäller vankomycinresistenta enterokocker (VRE). Det ger underlag till åtgärder för att begränsa smittspridning. Dokumentet riktar sig till mikrobiologiska laboratorier, hygienorganisationer och smittskyddsenheter, samt alla vårdinrättningar som kommer i kontakt med VRE-problematiken. En annan viktig målgrupp är sjukhus- och landstingsledningar.
-
Vad styr folkhälsopolitiken?
Uppdaterad:De viktigaste styrmedlen för det folkhälsopolitiska arbetet i Sverige är det folkhälsopolitiska ramverket med de åtta målområdena och Agenda 2030. Här beskrivs dessa och hur de hänger ihop, betydelsen av andra tvärpolitiska områden samt viktiga lagar inom folkhälsoområdet.
-
Hur mår Sverige?
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå analyser av utvecklingen av folkhälsan och förutsättningarna för en god och jämlik hälsa i Sverige. Följ utvecklingen med våra analyser och rapporter eller använd våra verktyg för att själv ta fram och analysera folkhälsostatistik på
-
-
Vad är folkhälsa?
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå kortfattad information om begreppet folkhälsa och vad som påverkar hälsan i befolkningen. Du får även förklaringar till begrepp som jämlik hälsa och sociala bestämningsfaktorer. Här finns också filmer och andra underlag som beskriver
-
Handskpyramiden När ska man använda handskar?
Publicerad:Affischen visar när man ska och inte ska använda handskar vid vård- och omsorgsarbete. Lämplig att sätta upp till exempel i personalrum.
-
Folkhälsoutmaningar
Uppdaterad:En god hälsa i hela befolkningen är både en förutsättning och ett medel för ett motståndskraftigt samhälle. Men klimatförändringar, bristande ekonomiska resurser och antbiotikaresistens är några av de utmaningar som på olika sätt påverkar folkhälsan. Här har vi samlat information om några av dessa
-
Rådgivning, kurser och träning
Uppdaterad:På Folkhälsomyndigheten finns bioriskspecialister som är rådgivande till andra myndigheter och organisationer i frågor som rör hantering av biorisker. Myndigheten kan även ge kurser och träning om hantering av biorisker.
-
Säsong 2023/2024 för calicivirusrapporter (vinterkräksjuka)
Uppdaterad:Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens calicivirusrapporter för säsong 2023/2024.
-
Verktyg och stöd
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar med folkhälsa fakta, material och redskap för ditt arbete, samt exempel på hälsofrämjande och förebyggande insatser.
-
Tjänsteman i beredskap
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har en Tjänsteman i Beredskap (TiB) med uppgift att initiera och samordna det inledande arbetet för att upptäcka, verifiera, larma och informera vid allvarliga olyckor och kriser.
-
Salmonellatyp vanlig hos katter – humanfall (Sverige 2018)
Uppdaterad:Utbrottsutredningen gällande personer smittade av salmonellatyp som under vårvintern sågs hos katter och småfåglar är nu avslutad.
-
Mikrobiologisk övervakning av cryptosporidium
Uppdaterad:Återrapportering av resultat från det nationella mikrobiologiska övervakningsprogrammet för cryptosporidium.
-
Smittspridningen av covid-19, influensa och RS-virus ökar kraftigt
Publicerad:Spridningen av luftvägsinfektioner ökar nu kraftigt i samhället, och det är viktigt att den som är sjuk stannar hemma och undviker nära kontakt med andra. Vaccination mot covid-19 och influensa är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom. Det är särskilt viktigt att personer som är 65 år och äldre samt yngre personer i riskgrupp vaccinerar sig enligt rekommendationerna.
-
Rekommendationer för resenärer med anledning av marburg
Uppdaterad:Det pågår ett utbrott av sjukdomen marburg i Rwanda sedan september 2024. Sjukdomen är ovanlig men kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet. Därför har vi tagit fram rekommendationer till dig som planerar att resa till Rwanda.
-
Smittspridningen av luftvägssjukdomar fortsatt omfattande
Publicerad:Smittspridningen av covid-19, RS-virus och influensa bedöms fortfarande vara hög. Den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.
-
Publikationer inom SRHR, hiv och STI samt hbtqi
Uppdaterad:Vi är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för en bättre folkhälsa. Det gör vi på ett flertal sätt såsom att ta fram och sprida kunskap som bidrar till en god och jämlik hälsa.
-
Socialtjänsten och polisen – så arbetar vi med SMADIT
Publicerad:I Jönköpings län har man lång erfarenhet av att arbeta med SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken). I det här faktabladet kan du läsa om utmaningar och framgångsfaktorer från socialtjänsten och polisen.
-
-
Epidemistart för årets säsong av RS-virus
Publicerad:Antalet rapporterade fall av RS-virus ökar och Folkhälsomyndigheten gör nu bedömningen att vintersäsongens epidemi har startat på nationell nivå. Spridningen väntas tillta under kommande veckor. Det är viktigt att skydda de allra yngsta barnen mot smitta eftersom de löper högre risk att bli svårt
-
Rena händer räddar liv: Viktigt med handhygien
Publicerad:Faktabladet informerar om när och varför man desinfekterar händerna samt hur smittspridning via händerna går till. För personal inom vård- och omsorg.
-
Calicivirus veckorapporter (vinterkräksjuka)
Uppdaterad:Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens calicivirusrapporter som publiceras varannan vecka från och med säsongsstart.
-