Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vaccination mpr zika gravida vad
895 träffar på prov inom Hela webbplatsen
-
Transport av prov till Folkhälsomyndigheten för mikrobiologisk analys
Uppdaterad:Här hittar du mer information om hur du packar provet rätt och vilka regler som gäller för transport av smittsamma ämnen.
-
P4-laboratoriet – en viktig resurs för Sveriges krisberedskap
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har ständig beredskap för att utföra mikrobiologiska laboratorieanalyser för smittämnen som är farliga för samhället. Vid myndigheten finns Nordens enda säkerhetslaboratorium i skyddsnivå 4 (P4) som dygnet runt, alla dagar i veckan, kan ta emot prov från landets vårdenheter för analys. Denna folder presenterar P4-laboratoriets verksamhet.
-
Månadsstatistik för kunskapsprovet
Uppdaterad:Hur många kunskapsprov genomförs varje månad för ansökan om serverings- eller provsmakningstillstånd? Folkhälsomyndigheten redovisar statistik om kunskapsproven vid varje månadsskifte.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för SARS-CoV-2
Uppdaterad:SARS-CoV-2 ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för rubella
Uppdaterad:Rubella ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
-
Elektronmikroskopisk analys
Uppdaterad:På Folkhälsomyndigheten har vi möjlighet att detektera och visualisera virus med hjälp av elektronmikroskop. Faciliteten används främst för att påvisa och identifiera virus då konventionella metoder inte lyckats påvisa smittämnet.
-
Folkhälsomyndighetens föreskrifter om kunskapsprov FoHMFS 2014:7
Publicerad:Grundförfattning. Beslutade: 2 januari 2014. Gäller från och med: 3 januari 2014.
-
Underleverantörer av laboratorieanalyser
Uppdaterad:Folkhälsomyndighetens underleverantörer av laboratorieanalyser (hänvisningslaboratorier) finns i bifogad lista. Vanligen anlitas underleverantör för verifiering av resultat eller för analyser som inte utförs i Sverige.
-
Stöd inför etablering av rutiner för egenprovtagning för covid-19
Uppdaterad:Vi på Folkhälsomyndigheten har utvärderat egenprovtagning för covid-19 som ett alternativ till de ordinarie provtagningspinnarna. Syftet är att reducera förbrukningen av provtagningspinnar för provtagning av de övre luftvägarna (nasofarynx och svalg), samt att reducera behovet av personlig
-
Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter (FoHMFS 2014:7) om kunskapsprov HSLF-FS 2020:77
Publicerad:Ändringsförfattning. Beslutade: 18 november 2020. Gäller från och med: 1 januari 2021.
-
Mikrobiologisk övervakning av ehec (Enterohemorragisk E. coli)
Uppdaterad:Ehec ingår i Folkhälsomyndighetens mikrobiella övervakningsprogram. Typning sker med helgenomsekvensering. Alla isolat ingår i programmet, både från personer smittade i Sverige och utomlands. I smittspårningar och nationella utbrottsutredningar är resultaten från typningen ofta av avgörande
-
Apkoppvirus (virus)
Uppdaterad:Apkoppsvirus som orsakar sjukdomen mpox ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för polio och enterovirus
Uppdaterad:Polio/enterovirus ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Återrapportering av det nationella mikrobiologiska övervakningsprogrammet för Cryptosporidium 2022
Uppdaterad:I denna rapport återrapporteras resultaten från det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet för cryptosporidium 2022.
-
Årsstatistik för kunskapsprovet
Uppdaterad:Hur många kunskapsprov skrivs varje år vid ansökan om serverings- eller provsmakningstillstånd? Folkhälsomyndigheten redovisar årligen statistik över antalet genomförda kunskapsprov och dess resultat.
-
Mikrobiella och immunologiska övervakningsprogram
Uppdaterad:De nationella mikrobiella övervakningsprogrammen med karaktärisering av smittämnen på nationell nivå är en viktig del i landets smittskyddsarbete. Programmen syftar till övervakning, utbrotts-, metod- och kvalitetsstöd samt till utvärdering av preventiva insatser som vaccinationer.
-
Serotypning av prover inkomna 2009-2014
Uppdaterad:Serotypning av Bordetella pertussis utförs inom ramen för Folkhälsomyndighetens nationella mikrobiella övervakning. Landets kliniska mikrobiologiska laboratorier uppmanas att skicka in samtliga framodlade isolat samt provmaterial (eSwab alternativt nasofarynxaspirat) för positiva prov till Folkhälsomyndigheten för isolering påföljt av serotypning.
-
Indikationer för helgenomsekvensering av SARS-CoV-2 inom det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten Indikationer för helgenomsekvensering av SARS-CoV-2 inom det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet riktar sig de kliniska mikrobiologiska laboratorierna. Indikationen anpassas vid förändringar i det epidemiologiska läget.
-
Återrapportering av det nationella mikrobiologiska övervakningsprogrammet för cryptosporidium 2021
Uppdaterad:I denna rapport återrapporteras resultaten från det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet för cryptosporidium 2021.
-
Återrapportering av det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet för cryptosporidium 2018 och 2019
Uppdaterad:I denna rapport återrapporteras resultaten från det nationella mikrobiella övervakningsprogrammet för cryptosporidium 2018 och 2019.
-
Folkhälsomyndigheten föreslår nationellt IT-system för Sveriges pandemiberedskap
Publicerad:Frivillig testning av inresande kan förhindra eller fördröja att smitta som är allmän- eller samhällsfarlig kommer in i landet. Folkhälsomyndigheten föreslår att ett nationellt IT-system för prov- och svarshantering vid sådan testning utvecklas, som en del i beredskapen för framtida pandemier.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för hepatit B
Uppdaterad:Hepatit B ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för mässling
Uppdaterad:Mässling ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.