Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: sociala relationer relation
299 träffar på relationer inom Hela webbplatsen
-
Webbinarium Relationer och spelproblem
Uppdaterad:Webbinariet Relationer och spelproblem, från 4 november 2024, syftade till att öka förståelsen hur spelproblem kan inverka på parrelationer, och öka kännedom om olika stödfunktioner runt personer med spelproblem och deras anhöriga.
-
Sociala relationer – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Analyserad och kommenterad statistik om sociala relationer samt statistik i tabeller och diagram.
-
Ungas hälsa, relationer och sexliv undersöks i studie
Publicerad:Folkhälsomyndigheten ska undersöka 16–29-åringars sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter, SRHR, genom en enkät som skickas ut i höst. Resultaten från undersökningen kommer att användas som ett underlag för hälsofrämjande och förebyggande insatser inom området.
-
SRHR2024 – enkätundersökning om hälsa, relationer och sex
Uppdaterad:SRHR2024 är en nationell enkätundersökning om hälsa, relationer och sex som skickades ut till ett slumpmässigt urval av 60 000 personer i åldrarna 16–84 år under hösten 2024. Det är andra gången enkätundersökningen genomförs. Statistiska centralbyrån (SCB) utför datainsamlingen på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
-
Upplevelser av sexliv, relationer och sexuell egenmakt – Resultat från undersökningen SRHR2017
Publicerad:Faktabladet handlar om upplevelser av sexliv, relationer och sexuell egenmakt baserat på resultat från undersökningen SRHR2017, en enkätstudie där personer i åldern 16–84 år fick svara på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR2017 visar att en majoritet av befolkningen är nöjd med sitt sexliv, har haft sex under det senaste året och tycker att det är viktigt med sex i…
-
Alkohol, narkotika och våld i nära relationer – det breda förebyggande arbetet behövs
Publicerad:Faktabladet sammanfattar resultaten från en kartläggande litteraturöversikt av forskning om samband mellan alkohol- eller narkotikabruk och våld i nära relationer och en kompletterande analys av svenska data om sambandet mellan alkoholkonsumtion och våld i nära relationer.
-
Sociala relationer hos skolbarn (resultat Skolbarns hälsovanor 2021/2022)
Uppdaterad:Under lång tid har andelen barn som kan prata med sin mamma om problem varit hög. Andelen som kan prata med sin pappa har dock ökat över tid. Var femte flicka och var tionde pojke känner sig ensam.
-
UngKAB23 – nationell enkätundersökning om ungas hälsa, relationer och sexliv
Uppdaterad:Ungas hälsa, relationer och sexliv är en nationell enkätundersökning som går ut i början av oktober till ett slumpmässigt urval av 40 000 personer i åldrarna 16-29 år. Statistiska centralbyrån (SCB) genomför datainsamlingen på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
-
Betydelsen av alkohol och narkotika för våld i nära relationer – En kartläggande litteraturöversikt
Publicerad:Den här rapporten presenterar en kartläggande litteraturöversikt av forskning om samband mellan alkohol- eller narkotikabruk och våld i nära relationer. Bruk av alkohol och narkotika pekas ofta ut som en orsak till våld. Det saknas dock aktuella sammanställningar av studier som specifikt studerar sambanden mellan alkohol eller narkotika och våld i nära relationer i den allmänna befolkningen.
-
Kartläggning visar hur normer, krav och sociala relationer påverkar ungas psykiska hälsa
Publicerad:Hur är den psykiska hälsan bland unga i Sverige i dag? I en stor kartläggning lyfts ungas egna röster om psykisk hälsa, deras behov och möjliga utvecklingsområden från samhällets sida.
-
Hur hänger olika skolfaktorer samman med ungdomars hälsa och välbefinnande i Sverige? – Analyser på data från Skolbarns hälsovanor
Publicerad:I denna rapport tittar vi närmare på olika aspekter av skolmiljön, såsom relationer till lärare, klasskamrater och skolrelaterade krav, och vilken betydelse de har för skolbarns psykiska hälsa.
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland homo och bisexuella samt transpersoner – Resultat från befolkningsundersökningen SRHR2017
Publicerad:Rapporten beskriver resultaten från undersökningen SRHR2017 med fokus på homosexuella, bisexuella och transpersoner i åldrarna 16–84 år som svarade på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Rapporten beskriver resultat om deras upplevelser av sitt sexliv, digitala arenor och pornografi, relationer och egenmakt, reproduktiv hälsa, sex mot ersättning och sexuella trakasserier och våld.
-
Tabellsammanställning för Swelogs prevalens-undersökning 2021
Publicerad:Tabeller och korta sammanfattningar från Swelogs befolknings-undersökning 2021 om spel om pengar, problemspelande och hälsa
-
Ett spektrum av sexuella samtycken – En intervjustudie om samtycke hos sexuellt aktiva vuxna
Publicerad:Den här rapporten har undersökt hur sexuellt samtycke förstås, praktiseras och upplevs i sexuella relationer bland vuxna i Sverige idag. Rapporten är baserad på en kvalitativ intervjustudie med 31 sexuellt aktiva personer 23–61 år där de flesta identifierar sig som heterosexuella.
-
Relationer och spelproblem – webbinarium
Uppdaterad:Spelproblem bidrar ofta till problem i relationer. Du som i arbetet möter människor med relationsproblem kan behöva vara medveten om detta och kan även spela en viktig roll för att minska skadeverkningar vid spel om pengar.
-
Socialt deltagande – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Analyserad och kommenterad statistik om sociala relationer.
-
Nationella enkätundersökningar inom sexuell hälsa och hivprevention
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att stödja den sexuella hälsan i Sverige. Vi genomför undersökningar om hälsa, relationer, sex och om mens, så att hälso- och sjukvården ska få bättre förutsättningar att ge rätt stöd. Målet är att alla ska ha lika möjligheter till en god sexuell och reproduktiv hälsa.
-
På gång inom sexuell hälsa och hivprevention
Uppdaterad:Vi arbetar just nu med att undersöka unga och unga vuxnas sexuella och reproduktiva hälsa, projektet "Att leva med hiv" samt hbtqi- och jämställdhetsintegrering på myndigheten.
-
Om undersökningen Skolbarns hälsovanor 2021/2022
Uppdaterad:Under 2021/2022 genomfördes den tionde datainsamlingen inom studien Skolbarns hälsovanor. Fler skolor än tidigare bjöds in för att resultaten ska kunna presenteras för varje region. Undersökningen visar hur 11-, 13- och 15-åringar mår, har det i skolan och hemma samt vilka levnadsvanor de har.
-
Barn – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Länkar till olika områden där det finns statistik om barn.
-
Diskussionsunderlag för skolan om ungas hälsa och sexualitet
Uppdaterad:För att skapa förutsättningar för en jämlik och jämställd hälsa bland unga behöver kunskap, attityder och beteenden som bibehåller ett ojämställt och ojämlikt synsätt på sexualitet och relationer bland unga diskuteras bland yrkesverksamma inom skolan.
-
Undervisning i sex och samlevnad – Resultat från undersökningen SRHR2017
Publicerad:Faktabladet handlar om erfarenheter av sex- och samlevnadsundervisning. Det bygger på resultat från undersökningen SRHR2017, en enkätstudie där personer i åldern 16–84 år fick svara på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR2017 visar att nästan en femtedel av
-
Befolkningsundersökningen SRHR2017
Uppdaterad:SRHR2017 är den första större befolkningsundersökningen om SRHR i Sverige. Studien genomfördes för att öka kunskapen om SRHR och på så sätt skapa bättre förutsättningar för ett effektivt folkhälsoarbete inom området.
-
Mer än var fjärde ung man saknar någon att prata med
Publicerad:Att inte ha någon att dela sina innersta tankar och känslor med är en form av emotionell ensamhet. Den här tiden på året kan det kännas extra svårt. Män under 45 år hör till en grupp som dubbelt så ofta uppger att de känner sig emotionellt ensamma, jämfört med kvinnor. Det är en form av ensamhet
-
Öppna jämförelser
Uppdaterad:Genom öppna jämförelser kan du bland annat jämföra folkhälsan och kvaliteten inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård, i hela Sverige.