Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: års vid sjukdom vet
726 träffar på sida inom Hela webbplatsen
-
Fördjupat samarbete mellan Sida och Fohm
Publicerad:Sida och Folkhälsomyndigheten har ingått en ny överenskommelse för att ytterligare stärka samarbetet inom global hälsa och internationellt utvecklingssamarbete.
-
Sidoutbildning och kurser för ST-läkare
Uppdaterad:Under 2024 erbjuder Folkhälsomyndigheten en sidoutbildning i klinisk mikrobiologi och en SK-kurs i bioriskhantering. Läs mer om innehåll och omfattning under respektive sida.
-
Uppladdning av rapportfil i XML- eller CSV-format till det nationella vaccinationsregistret (NVR)
Uppdaterad:Denna sida ger praktisk information till användare om hur uppladdning av rapportfil i XML- eller CSV-format till det nationella vaccinationsregistret går till.
-
Antibiotikaresistens – statistik inom området folkhälsa
Uppdaterad:Analyserad och kommenterad statistik om antibiotikaresistens samt statistik i tabeller och diagram.
-
Rapportera brister i tillgänglighet
Uppdaterad:På denna sida kan du skriva vad du tycker inte fungerar som det borde vad gäller tillgänglighet på vår webbplats.
-
Grafisk manual
Uppdaterad:I grafiska manualen presenteras de viktigaste principerna för Folkhälsomyndighetens visuella identitet.
-
Bra att veta om vaccinationer (somaliska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett informationsblad på somaliska till föräldrar som kort beskriver sjukdomarna som ingår i vaccinationsprogrammet för barn och ger en överblick av vilka vaccinationer som ges vid vilken ålder inom BVC och elevhälsan.
-
Bra att veta om vaccination mot rotavirus (somaliska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett informationsblad till föräldrar om vaccination mot rotavirusinfektion (mycket smittsam magsjuka) i det svenska vaccinationsprogrammet. Informationen är på somaliska.
-
Bra att veta om ditt barn är ovaccinerat (somaliska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett informationsblad på somaliska till föräldrar med barn som av olika anledningar inte vaccinerats mot sjukdomarna som ingår i det svenska vaccinationsprogrammet.
-
Infografik om effekten av vaccinationsprogram
Uppdaterad:Tack vare vaccinationer har sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn minskat kraftigt i Sverige. Bilder och videos nedan illustrerar hur antalet rapporterade sjukdomsfall har ändrats efter införande av vaccinationer.
-
Råd och fakta om antibiotikaanvändning – Till dig som har ont i bihålorna (somaliska)
Publicerad:Informationsbladet kan användas som stöd i mötet mellan patient och läkare eller mellan patient och sjuksköterska. Det är alltså framförallt tänkt att användas i samband med ett besök på vårdcentral.
-
Bra att veta om mässling, påssjuka och röda hund (somaliska)
Publicerad:Uppdaterad:Ett faktablad till vårdnadshavare om vaccination mot mässling, påssjuka och röda hund i det svenska vaccinationsprogrammet. Informationen är på somaliska.
-
-
Prenumerera på informationsbrev om miljörelaterad hälsa
Uppdaterad:Registrera dig till informationsbrev om en god och jämlik miljörelaterad hälsa. Se även utskickade informationsbrev på denna sida.
-
Frivilliga rökförbud
Uppdaterad:Det finns inget som hindrar fastighetsägare och andra som förfogar över lokaler/utrymmen/mark att införa rökfria miljöer utöver de som gäller enligt lag.
-
Råd och fakta om antibiotikaanvändning – Råd till föräldrar vid akut öroninflammation (somaliska)
Publicerad:Informationsbladet kan användas som stöd i mötet mellan patient och läkare eller mellan patient och sjuksköterska. Det är alltså framförallt tänkt att användas i samband med ett besök på vårdcentral.
-
Smaksatta e-cigaretter tilltalar unga
Publicerad:Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till tobakspreventiva verksamheter och professioner inom kommuner, länsstyrelser, regioner, myndigheter och ideella organisationer.
-
Blankettmallar för ansökan om tillstånd för försäljning av tobaksvaror för detalj- och partihandlare
Uppdaterad:Här finns blankettmallar för kommunens arbete med tillståndsgivning för försäljning av tobaksvaror, som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Mallarna är tänkta som ett stöd för kommunerna och är frivilliga att använda sig av. Det finns även blanketter från Skatteverket för begäran om uppgifter som
-
Manual – Registrera vaccinationer i det nationella vaccinationsregistret (NVR)
Uppdaterad:Denna sida ger praktisk information om hur manuell rapportering till det nationella vaccinationsregistret går till.
-
Bra att veta om vaccination mot tuberkulos (somaliska)
Publicerad:Ett informationsblad till föräldrar om vaccination mot tuberkulos. Eftersom tuberkulos är en ovanlig sjukdom i Sverige erbjuds vaccination bara till barn som har en ökad risk för att bli smittade.
-
Folkhälsomyndigheten samarbetar med National Institute of Health Somalia
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten får stöd av Sida för ett samarbete med vår systermyndighet National Institute of Health (NIH) Somalia. Samarbetsprojektet pågår under åren 2019-2025. Inom ramen för projektet har vi också ett nära samarbete med WHO Somalia.
-
Återrapportering av regeringsuppdrag att föreslå åtgärder för hur ett nationellt dopningsförebyggande arbete kan bedrivas framöver
Publicerad:Vi föreslår följande åtgärder för hur ett nationellt dopningsförebyggande arbete kan bedrivas framöver: Utveckla och förbättra tillgången på data för att möjliggöra ändamålsenlig uppföljning och analys. Utred om en nationell stödlinje bör inkludera dopning. Utveckla det generellt
-
Råd och fakta om antibiotikaanvändning – Förkyld? Tips och råd vid snuva, hosta och halsont (somaliska)
Publicerad:Informationsbladet kan användas som stöd i mötet mellan patient och läkare eller mellan patient och sjuksköterska. Det är alltså framförallt tänkt att användas i samband med ett besök på vårdcentral.
-
Praktik och examensarbete för studenter
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten sätter stort värde på det ömsesidiga utbytet som att ta emot praktikanter ger. Det berikar vår verksamhet samtidigt som det ger dig som praktiserar värdefull erfarenhet av statsförvaltningen.
-
Smitta i förskolan
Uppdaterad:Vägledning och stödmaterial som riktar sig till huvudmän och personal i förskolan och ska vara ett stöd i arbetet för en friskare förskola. På sidan finns vägledningen Smitta i förskolan, affischer för utskrift samt film om hur du kan bryta smittkedjan genom att tvätta händerna på rätt sätt.