Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: tre symtom substanser förteckning hälsofarlig
159 träffar på substanser inom Hela webbplatsen
-
Substanser under utredning (yttranden)
Uppdaterad:Lagen (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (förstörandelagen) syftar till att förebygga att människor brukar vissa hälsofarliga substanser. Enligt § 13 ska Folkhälsomyndigheten, efter begäran av åklagare, yttra sig om det finns skäl att hos regeringen ansöka om att en beslagtagen substans ska förklaras som narkotika eller hälsofarlig vara.
-
Klassificering av nya psykoaktiva substanser (NPS)
Uppdaterad:Nya psykoaktiva substanser (NPS) är substanser som kan innebära hälsomässiga eller sociala risker. Folkhälsomyndigheten utreder behovet av klassificering sådana substanser som inte är läkemedel. Substanserna kan sedan regleras som narkotika eller hälsofarliga varor efter beslut av regeringen.
-
Substanser ej föremål för vidare utredning
Uppdaterad:Enligt lagen (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (förstörandelagen), § 13, ska Folkhälsomyndigheten, efter begäran av åklagare, yttra sig om det finns skäl att hos regeringen ansöka om att en beslagtagen substans ska förklaras som narkotika eller hälsofarlig vara. Följande substanser är ej föremål för vidare utredning hos Folkhälsomyndigheten.
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att nio substanser klassificeras som narkotika
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera nio olika substanser som narkotika.
-
Synen på narkotika negativ men skiljer mellan olika substanser
Publicerad:Majoriteten av den vuxna befolkningen i Sverige har en negativ inställning till narkotika, visar en enkät. Synen på cannabis är dock mindre negativ än inställningen till annan narkotika. Det finns också skillnader i attityder mellan olika grupper, där till exempel ungas attityder skiljer sig från
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att tolv substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera elva substanser som narkotika och en substans som hälsofarlig vara.
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att 11 substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera nio substanser som narkotika och två substanser som hälsofarlig vara.
-
Förslag om reglering av nitazener och cannabisliknande substanser
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår till regeringen att reglera 17 olika substanser som narkotika och tre som hälsofarlig vara. Flera cannabisliknande substanser omfattas av förslaget, liksom en rad nitazener.
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att 13 substanser klassificeras som narkotika eller hälsofarlig vara
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera tolv substanser som narkotika och en substans som hälsofarlig vara.
-
Lagstiftning om dopning
Uppdaterad:Det finns två typer av regelverk inom dopningsområdet, dels den svenska lagstiftningen, dels idrottens regelverk.
-
Tillsyn och tillsynsvägledning
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och substanser under utredning, miljöhälsa och hälsoskydd samt tobak. Här finns en sammanställning över myndighetens ansvar inom tillsynsområdet samt länkar till information om klassificering och utredning av missbrukssubstanser.
-
Förteckning över dopningsmedel
Uppdaterad:Förteckningen över vad som anses vara dopningsmedel enligt Dopningslagen (1991:1969) är avsedd som ett stöd i det praktiska arbetet för rättsväsendet, myndigheter, organisationer och institutioner.
-
Lagstiftning om narkotika och hälsofarliga varor
Uppdaterad:Här hittar du regler om narkotika och hälsofarliga varor.
-
Narkotika i Europa växande utmaning
Publicerad:Tillgången till narkotika i Europa är hög. Ett brett utbud av substanser med hög styrka och i nya former och kombinationer ökar riskerna för skada. Det slår EU:s narkotikamyndighet EMCDDA fast i en ny rapport.
-
Tillsyn över hälsofarliga varor
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn över verksamheter som hanterar hälsofarliga varor. Syftet med tillsynen är att kontrollera att verksamheterna använder varorna på det sätt som står beskrivet i tillståndet. Om en verksamhet inte följer reglerna för att hantera hälsofarliga varor, kan vi besluta
-
Den europeiska webbundersökningen om narkotika 2021 – Användningsmönster, köpvanor och upplevelser av narkotika bland personer med ett aktuellt bruk i Sverige
Publicerad:Denna rapport innehåller en sammanställning av de svenska resultaten från Den europeiska webbundersökningen om narkotika 2021 och beskriver användningsmönster, köpvanor och upplevelser av narkotika och av undersökningen bland personer med ett aktuellt bruk.
-
Narkotikarelaterade dödsfall
Uppdaterad:Dödsfall till följd av förgiftningar av narkotika eller narkotikaklassade läkemedel brukar kallas narkotikarelaterad dödlighet. Oftast handlar det om oavsiktliga överdoser av opioider.
-
De narkotikarelaterade dödsfallen ökade för första gången på fyra år
Publicerad:Under 2022 ökade antalet dödsfall som orsakats av narkotikaförgiftningar för första gången på fyra år. Oavsiktliga överdoser var den vanligaste dödsorsaken, och opioider var involverade i 86 procent av de fall där man kunnat identifiera substansen.
-
Skador som orsakas av dopning
Uppdaterad:Användningen av dopningsmedel kan leda till fysiska, psykiska och sociala skador.
-
Användning, köp och upplevelser av narkotika bland personer med ett aktuellt bruk
Uppdaterad:Narkotika används ofta för rusets eller för nöjes skull, men även av sociala skäl eller som självmedicinering mot psykisk ohälsa och andra hälsoproblem. Stigmatisering och oro för straff upplevs som hinder för personer som använder narkotika att söka och få vård. Dessa resultat är baserade på
-
Frågor och svar om alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar
Uppdaterad:Vanliga frågor och svar relaterade till områdena alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt frågor och svar om spel om pengar och spelproblem. Kontakta oss gärna om du inte hittar svaret på din fråga.
-
Unga som använder e-cigaretter har ökad risk för alkohol- och cannabisanvändning
Publicerad:Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till verksamheter och professioner som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete inom ANDTS på nationell, regional och lokal nivå.
-
Vårt arbete inom dopning
Uppdaterad:Vi har regeringens uppdrag arbeta för ett samhälle fritt från dopning.
-
Fler varianter av droger i Europa ökar risken för ohälsa
Publicerad:Tillgängligheten till narkotika är fortsatt hög i Europa, samtidigt som den illegala tillverkningen växer. Enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA ökar varianterna av de syntetiska drogerna, vilket kan innebära stora hälsorisker. Även riskerna med den ökande användningen av lustgas som
-
Vårt arbete inom området narkotika och hälsofarliga varor
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten arbetar med narkotikafrågan utifrån ett folkhälsoperspektiv. Vi tar fram kunskap för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet med fokus på narkotika, för att på sikt minska användningen och användningens negativa konsekvenser. Därigenom bidrar vi till att minska