Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: risk vin vid sjukdom
979 träffar på symtom inom Hela webbplatsen
-
Information för vårdpersonal och vaccinatörer om ökad uppmärksamhet på symtom efter vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Här finns samlad information till dig som arbetar med vaccination mot covid-19 till vuxna, barn och unga om myokardit och perikardit, som i ovanliga fall har setts efter vaccination mot covid-19.
-
Förekomsten av covid-19 i Sverige 15–19 november 2021
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av den åttonde undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 och de symtom som rapporterades.
-
Förekomst av covid-19 i Sverige hos barn och unga, 13–17 september 2021
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 och de symtom som rapporterades. Undersökningen gjordes med stöd av Försvarsmakten.
-
Förekomsten av covid-19 vid Campus Umeå under de två första veckorna efter terminsstart hösten 2020
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen som genomfördes vid campus Umeå mellan 31 augusti–14 september 2020, samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 samt de symtom som rapporterades.
-
Förekomsten av covid-19 och antikroppar mot SARS-CoV-2 i Sverige 21–25 mars 2022
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 och antikroppar mot SARS-CoV-2 och de symtom som rapporterades. Undersökningen genomfördes med stöd av Försvarsmakten.
-
Förekomsten av covid-19 i Sverige 12–16 april 2021
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 samt de symtom som rapporterades. Undersökningen gjordes med stöd av Försvarsmakten.
-
Förekomsten av covid-19 och antikroppar mot SARS-CoV-2 i 11 av Sveriges regioner 26–29 september 2022
Publicerad:I rapporten återfinns detaljer kring genomförandet av undersökningen samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 och antikroppar mot SARS-CoV-2 och de symtom som rapporterades. Undersökningen genomfördes med stöd av Försvarsmakten.
-
Varför har den psykiska ohälsan ökat bland barn och unga i Sverige? – Utvecklingen under perioden 1985−2014
Publicerad:I rapporten undersöker vi orsakerna till varför psykosomatiska symtom ökat bland barn och unga under perioden 1985–2014. Här redovisas utförliga beskrivningar av metoder, avgränsningar, analyser och resultat.
-
Förekomsten av covid-19 i Sverige 30 november–4 december 2020
Publicerad:I rapporten återfinns undersökningen att uppskatta förekomsten av covid-19 i Sverige under perioden 30 november – 4 december 2020 samt resultaten avseende förekomsten av covid-19 samt de symtom som rapporterades. Det var den femte undersökningen av liknande slag på nationell nivå.
-
Utvecklingen av psykosomatiska besvär, skolstress och skoltrivsel bland 11-, 13- och 15-åringar – Resultat från Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/2018
Publicerad:Uppdaterad:Denna delrapport redovisar resultat från Skolbarns hälsovanor, 2017/18, med fokus på psykosomatiska symtom och skolmiljö. Rapporten vänder sig till beslutsfattare på nationell, regional och lokal nivå, skolpersonal, forskare och andra som på olika sätt arbetar med att främja barns och ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa.
-
Psykisk ohälsa vanligt bland personer 65 år eller äldre – men det går att förebygga – Ett kunskapsstöd om äldres psykiska hälsa
Publicerad:I det här kunskapsunderlaget hittar du en lägesbild och exempel på åtgärder som främjar psykiskt välbefinnande och förebygger psykisk ohälsa bland äldre. Psykisk ohälsa bland äldre är vanligt, men uppmärksammas inte tillräckligt. Både primärvården och äldreomsorgen är viktiga för att arbeta förebyggande och tidigt upptäcka symtom.
-
Resenärer på finlandsfärja informeras efter fall av mässling
Publicerad:En person med mässling har varit ombord på en färja med avgång från Åbo till Stockholm klockan 08.45 söndagen den 6 augusti. Medpassagerare kan ha utsatts för smitta. Personer som rest med färjan uppmanas att kontakta vården, via 1177, vid symtom på mässling.
-
Kommunikation med vårdnadshavare om rotavirus
Uppdaterad:Hur ska personal inom barnhälsovård, primärvård, barnsjukvård och akutsjukvård kommunicera med vårdnadshavare om rotavirusvaccination? Här ger vi information.
-
Posttraumatisk stress bland nyanlända barn
Uppdaterad:Ungefär fyra av tio nyanlända barn i Sverige i åldern 16–18 år har symtom på posttraumatisk stress (PTSD). Det visar en studie som genomfördes 2017/18 bland barn som är födda i Afghanistan, Irak och Syrien. Andelen med symtom på PTSD var högst bland dem som var födda i Afghanistan och anlänt som ensamkommande till Sverige
-
Rekommendationer till resenärer med anledning av spridning av mpox
Uppdaterad:Världshälsoorganisationen WHO har deklarerat att spridningen av sjukdomen mpox är ett internationellt hot mot människors hälsa. Därför har Folkhälsomyndigheten rekommendationer riktade till resenärer från och till områden där det pågår spridning av mpox.
-
Posttraumatisk stress bland nyanlända barn från Afghanistan, Irak och Syrien – Resultat från en enkätstudie om nyanlända barns hälsa
Publicerad:I det här faktabladet presenterar vi resultat från en enkätstudie bland nyanlända barn födda i Afghanistan, Irak och Syrien. Resultaten visar att ungefär fyra av tio av studiedeltagarna hade symtom på posttraumatisk stress (PTSD). Andelen med symtom på PTSD var högst bland dem som var födda i Afghanistan och anlänt som ensamkommande till Sverige. I studien ingick 1 129 nyanlända barn i åldrarna 16–18…
-
Rekommendationer för den som reser till eller från områden där smittspridning av mpox pågår
Publicerad:Med anledning av spridningen av mpox i flera afrikanska länder har Folkhälsomyndigheten tagit fram rekommendationer. Det finns rekommendationer för den som reser till Sverige från områden där smittspridning förekommer och för den som planerar att resa dit.
-
Till dig som erbjuds vaccin mot mpox
Publicerad:Uppdaterad:Faktablad till personer som erbjuds vaccin mot mpox. Kan delas ut av personal till patienter inför vaccinationstillfället.
-
Insatser i skolan kan minska psykiska problem
Publicerad:Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till dig som är beslutsfattare, tjänsteperson eller praktiker som arbetar med skolfrågor, särskilt på lokal nivå, exempelvis rektor eller annan skolpersonal, eller tjänsteperson på barn- och utbildningsförvaltning.
-
Smittspridningen av luftvägssjukdomar fortsatt omfattande
Publicerad:Smittspridningen av covid-19, RS-virus och influensa bedöms fortfarande vara hög. Den som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra.
-
Att förebygga kikhosta hos spädbarn
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som träffar gravida och spädbarn i vårdsammanhang och handlar om att förebygga så att spädbarn inte blir sjuka i kikhosta samt att förhindra smittspridning.
-
Klamydia känns inte alltid – Affisch
Publicerad:Klamydia är en av våra vanligaste könssjukdomar. Klamydia känns inte alltid, men är viktig att upptäcka i tid. Kostnadsfri affisch.
-
Inga stora förändringar i den psykiska hälsan under covid-19-pandemin
Publicerad:Faktabladet vänder sig till främst till professionen inom områdena folkhälsa, psykisk hälsa och suicidprevention men även yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården.
-
Vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Vanliga symtom på covid-19 är feber, förkylning och hosta. En del får lunginflammation eller andra allvarliga komplikationer men de flesta blir bara lindrigt sjuka.
-
Rekommendation om testning för covid-19 för vårdpersonal tas bort
Publicerad:Den särskilda rekommendationen om bred testning för covid-19 vid symtom hos vård- och omsorgspersonal tas bort från och med den 15 februari 2023.