Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: års virusinfektion verksamhet
968 träffar på tar inom Hela webbplatsen
-
Datakällor – så tar vi fram statistik
Uppdaterad:Det finns flera datakällor som kan användas för att följa upp och analysera utvecklingen av psykisk hälsa och suicid. Ofta kompletterar de varandra. Här beskriver vi de datakällor som vi brukar använda oss av. Vi länkar även till statistikdatabaser där du kan ta fram egen statistik.
-
Hur vi tar fram statistik om psykisk hälsa och suicid
Publicerad:Faktabladet vänder sig till dig som arbetar regionalt med psykisk hälsa eller suicid och som vill veta mer om den statistik som används för att följa utvecklingen inom området.
-
Att förebygga tobaksbruket bland unga – erfarenheter från svenska skolor
Publicerad:Faktabladet sammanfattar en kartläggning av erfarenheter från svenska skolor och tar upp framgångsfaktorer för att förebygga tobaksbruk bland unga. Faktabladet vänder sig till dig som planerar, utvecklar och beslutar om hälsofrämjande och förebyggande insatser i skolan.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan kontrolleras vid tillsyn.
-
Lagom sol och mer grönska – Utemiljöer i förskola och grundskola som främjar barns hälsa
Publicerad:Rapporten belyser vikten av att utforma grönskande utemiljöer för barn i förskola och grundskola för ett naturligt solskydd som samtidigt ger flera positiva hälsoeffekter för barn. Vi tar bland annat upp solexponering, temperatur, luft och fysisk aktivitet.
-
Motiverande samtal (MI-sticka) – Levnadsvanor och hälsa
Publicerad:Kort guide till motiverande samtal, MI. Den tar upp exempel på frågor och guidar personalen genom samtalet. Vänder sig till personal inom vården som använder motiverande samtal, MI, för att hjälpa patienter förändra sina levnadsvanor. Guiden uppdaterades i november 2012.
-
Jämlikhetsperspektiv på lokalt hälsofrämjande och förebyggande arbete – En jämförelse av kommunernas arbete mot alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobaksrelaterad ohälsa (kortversion)
Publicerad:I rapporten presenteras resultat från en studie där vi har analyserat sociodemografiska faktorer som kan förklara skillnaderna i det förebyggande arbetet på lokal nivå och om skillnaderna kvarstår när vi tar hänsyn till ANDT-relaterad ohälsa.
-
Barn i familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller våld
Publicerad:Rapporten tar upp några av nyckelfaktorerna när det gäller ett ändamålsenligt stöd till barn som växer upp med allvarliga svårigheter hemma. Till exempel tidig upptäckt, tidiga insatser, samverkan mellan verksamheter och ett hänsynstagande till både den enskilda och hela familjens behov.
-
Kunskaper och åsikter om antibiotikaförskrivning i slutenvården – Intervjuer med förskrivare och beslutsfattare vid svenska universitetssjukhus
Publicerad:Vilka överväganden görs när antibiotika förskrivs inom den svenska slutenvården? Hur ser läkarna på sin egen kunskap om antibiotika och resistens? Vilka stöd och hinder upplever läkarna i sin förskrivning av antibiotika? Vad kan göras för att optimera antibiotikaanvändningen och minska onödig förskrivning? Denna rapport tar avstamp i och utgör ett försök att besvara dessa frågor.
-
Hur lång tid tar det innan mpox-vaccinet börjar skydda?
Uppdaterad:Om vaccinet tas i förebyggande syfte behövs två doser vaccin med minst fyra veckors tidsintervall för att det ska ge ett bra skydd mot mpox. Ett immunsvar utvecklas redan efter första dosen vaccin, men ett bra skydd uppnås först två veckor efter den andra dosen.
-
Hur lång tar det att bli sjuk från att jag smittats med mpox?
Uppdaterad:Tiden från att man blir smittad till att man blir sjuk (inkubationstiden) är vanligtvis 6 till 13 dagar men kan också vara kortare eller sträcka sig upp till 21 dagar.
-
Avdelningen för folkhälsoanalys och datautveckling
Uppdaterad:Avdelningen ansvarar för myndighetens övergripande arbete med uppföljning, analys och prognoser av folkhälsan som ett stöd för den strategiska utvecklingen och att effektivisera folkhälsoarbetet.
-
Psykisk ohälsa – vad gör vi för att minska stigmat?
Uppdaterad:I september 2019 genomförde Folkhälsomyndigheten en nationell konferens i syfte att bidra till mer kunskap, möjlighet till erfarenhetsutbyte och visa på goda exempel i det förebyggande arbetet.
-
Underleverantörer av laboratorieanalyser
Uppdaterad:Folkhälsomyndighetens underleverantörer av laboratorieanalyser (hänvisningslaboratorier) finns i bifogad lista. Vanligen anlitas underleverantör för verifiering av resultat eller för analyser som inte utförs i Sverige.
-
Så tvättar du händerna (Affisch utan text)
Publicerad:Affischen i A4 beskriver vad och hur du ska göra för att dina händer ska bli rena. Skriv gärna ut och sätt upp den på ställen du anser lämpliga.
-
Folkhälsomyndigheten söker nya läkare för att följa smittläget för influensa och covid-19
Publicerad:Med hjälp av sentinelövervakningen följer Folkhälsomyndigheten förekomsten av influensa och covid-19 i befolkningen. För att få en bra geografisk spridning och ett tillräckligt stort antal prover söker myndigheten fler läkare och mottagningar inom öppenvården som vill delta.
-
Sentinelövervakning av influensa
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten övervakar hur många som har influensa i Sverige genom sentinelövervakning. Sentinelövervakning innebär att bara ett urval av läkare, mottagningar eller kliniker rapporterar om sjukdomsförekomst.
-
Samhällsplaneringens roll för utövande av friluftslivet
Uppdaterad:En förutsättning för att ta del av naturens hälsofrämjande effekter är att den ska vara tillgänglig för alla och att vi har tillgång till grönska i vår boende- och vardagsmiljö.
-
Webbinarium: Tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder
Uppdaterad:Webbinarium inspelat 20 och 21 mars 2024. I webbinariet presenterar Folkhälsomyndigheten den nya tillsynsvägledning om inomhusmiljö i bostäder – Fokus på tillsyn på eget initiativ och i förebyggande syfte.
-
Kundtjänst mikrobiologi
Uppdaterad:Du når vår kundtjänst via e-post eller telefon för frågor rörande våra laboratorieanalyser eller för synpunkter på vår verksamhet.
-
Tillsynsvägledning för alkohol, tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:För att hjälpa dig som handläggare att utföra din tillsyn på ett effektivt, rättssäkert och likvärdigt sätt ger vi råd, stöd och tolkningshjälp till länsstyrelser och kommuner genom vår tillsynsvägledning. Vi tar fram informationsmaterial samt följer upp och samordnar länsstyrelsernas och kommunernas tillsyn.
-
Avdelningen för livsvillkor och levnadsvanor
Uppdaterad:Avdelningen tar fram och sprider kunskapsstöd om livsvillkorens och levnadsvanornas betydelse för hälsa och sjukdom. Vi utövar också tillsyn och ger tillsynsvägledning utifrån vissa skyddslagstiftningar och utreder klassificering av narkotika och hälsofarliga varor.
-
Vårt arbete inom området narkotika och hälsofarliga varor
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten arbetar med narkotikafrågan utifrån ett folkhälsoperspektiv. Vi tar fram kunskap för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet med fokus på narkotika, för att på sikt minska användningen och användningens negativa konsekvenser. Därigenom bidrar vi till att minska ojämlikheter i hälsa hos befolkningen.
-
Så tvättar du händerna (Affisch)
Publicerad:Affischen i A4 beskriver vad och hur du ska göra för att dina händer ska bli rena. Skriv gärna ut och sätt upp den på ställen du anser lämpliga.
-
Externa länkar om utbrottsinformation och reseråd
Uppdaterad:Här samlas länkar till ett urval av webbplatser. När du klickar på länken lämnar du Folkhälsomyndighetens webbplats. Folkhälsomyndigheten tar inte ansvar för innehåll på externa webbplatser.