Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna256 träffar på ungdomar beroende inom Hela webbplatsen
-
Hur ser ungdomar på snus? – Erfarenheter och insikter från ungdomar om snus och snusanvändning
Publicerad:Rapporten beskriver erfarenheter och insikter från ungdomar om snus och snusanvändning, framförallt nikotinsnus. Den baseras på intervjuer med 25 ungdomar mellan 13 och 19 år om användning, exponering, hälsa och smaksättning av snus.
-
Föräldraskapsfaktorer kan påverka konsumtion av alkohol och relaterade problem hos ungdomar
Publicerad:Faktabladet, från Utblick Folkhälsa, riktar sig till ANDT-samordnare och tillsynshandläggare för alkohol i kommuner och länsstyrelser och andra som jobbar lokalt och regionalt med alkoholprevention, exempelvis folkhälsostrateger och folkhälsochefer.
-
Vaccination av barn och ungdomar – Vägledning för vaccination enligt föreskrifter och rekommendationer
Publicerad:Vägledningen har tagits fram för att ge stöd vid vaccination enligt det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. I publikationen beskriver vi allmänna principer vid vaccination samt ger råd om hur vaccination av barn och ungdomar som inte har följt vaccinationsprogrammet kan planeras.
-
Ensamkommandes utsatthet kan leda till ökat narkotikabruk
Publicerad:Faktablad som sammanfattar de viktigaste resultaten från de fyra studier som genomfördes om narkotikabruk bland ensamkommande. Kartläggningen tyder på att användningen av narkotika är ett problem bland vissa ensamkommande ungdomar.
-
Ungas röster om fysisk aktivitet – möjligheter, hinder och önskemål
Publicerad:Faktabladet sammanfattar resultat från fokusgruppsintervjuer med ungdomar i åldern 13–18 år, om fysisk aktivitet och fritidsaktiviteter. Fokus ligger på faktorer som kan främja fysisk aktivitet och minskat stillasittande, och på hindrande faktorer.
-
Vaccination mot covid-19 under andra halvåret 2022 – Kunskapsunderlag, juni 2022
Publicerad:Kunskapsunderlag för rekommendationer för vaccination mot covid-19 hösten 2022. Folkhälsomyndigheten rekommenderar ytterligare en påfyllnadsdos, en ”höstdos,” till vissa grupper från den 1 september 2022. Vilken dos det blir till antal kan skilja sig åt beroende på tidigare rekommendationer.
-
Hälsokommunikation i det nya medielandskapet – Kartläggning av internationell och svensk forskning 2010–2016
Publicerad:Rapporten visar att forskningen inom hälsokommunikation vilar tungt på paradigm från det medicinska vetenskapsområdet och att den uppvisar brister i utvärdering. Hälsokommunikation är komplext och beroende av sin omvärld, inte minst genom möjligheter med interaktiv kommunikation. Både forskning och praktik behöver ta hänsyn till kunskap om massmedier och kommunikation.
-
Har covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna påverkat gymnasieungdomars och universitets- och högskolestudenters hälsa och levnadsvanor?
Publicerad:Den här rapporten sammanfattar den internationella forskningen om hur covid-19-pandemin och smittskyddsåtgärderna påverkat hälsan och levnadsvanor bland ungdomar och unga vuxna, med särskilt fokus på införd fjärr- och distansundervisning. De inkluderade studierna hade gjort upprepade mätningar vid minst två tillfällen för att studera förändringar i hälsa och levnadsvanor. Ingen av de inkluderade studierna hade genomförts i Sverige.
-
Skillnader i psykisk ohälsa bland äldre personer – En genomgång av vetenskaplig litteratur samt en epidemiologisk studie
Publicerad:I den här rapporten sammanställs kunskap om skillnader i psykisk ohälsa mellan olika grupper av äldre personer (65 år och äldre). Av rapporten framkommer att det finns en betydande variation i fördelningen av psykisk ohälsa. Exempelvis har kvinnor mer psykisk ohälsa än män, och äldre personer med kortare utbildning har högre risk för psykisk ohälsa än de med längre utbildning. Vidare är psykisk ohälsa vanligare bland personer som saknar kontantmarginal. Skillnader finns också beroende på andra sociala och även hälsomässiga faktorer.
-
Hur arbetar ungdomsmottagningar med psykisk hälsa?
Uppdaterad:Sedan år 2016 har staten betalat 130-150 miljoner kronor per år till regioner och kommuner för ungdomsmottagningarnas arbete med psykisk hälsa. Här berättar forskarna Isabel Goicolea och Anne Gotfredsen om den utvärdering som Umeå universitet gör på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.
-
Vaccination mot meningokocker
Uppdaterad:Meningokockinfektion kan orsaka en allvarlig sjukdom, ibland med mycket snabbt förlopp och dödlig utgång.
-
Ungdomsmottagningarnas betydelse i arbetet med ungas psykiska hälsa – Fallstudier i tre län
Publicerad:Ungdomsmottagningarna fyller en viktig funktion i arbetet med att främja och stödja ungas psykiska hälsa samt förebygga, och ibland behandla, psykisk ohälsa. Det visar en undersökningen, som har genomförts av forskare vid Umeå universitet.
-
För barns och ungas skull – erfarenheter från ANDT-utvecklingsprojekt 2016–2020
Publicerad:I rapporten presenterar vi erfarenheter, resultat och lärdomar från ett urval av dessa projekt som på olika sätt handlar om att skydda barn och unga mot eget eller andras skadliga bruk av alkohol, narkotika och tobak.
-
Föräldrar och unga – om ANTS och psykisk hälsa
Publicerad:Föräldraskapets betydelse för ungas användning av alkohol, narkotika, tobak, spel om pengar (ANTS) och psykisk hälsa
-
Unga som använder e-cigaretter har ökad risk för alkohol- och cannabisanvändning
Publicerad:Faktabladet, från Utblick folkhälsa, riktar sig till verksamheter och professioner som arbetar med hälsofrämjande och förebyggande arbete inom ANDTS på nationell, regional och lokal nivå.
-
Självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga – mätmetoder för längd och vikt
Publicerad:Faktabladet jämför självrapporterad och objektiv längd och vikt bland barn och unga från den internationella litteraturen och svenska undersökningar.
-
Att mäta övervikt och fetma bland barn
Publicerad:Uppdaterad:Faktablad som redovisar de nationella och internationella tillväxtkurvorna samt fördelar och nackdelar med dessa.
-
Krav på märkning av e-cigaretter och påfyllningsbehållare
Uppdaterad:Förpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare som tillhandahålls konsumenter på den svenska marknaden ska vara försedda med svenska hälsovarningar och svensk innehållsdeklaration. Styckförpackningar till e-cigaretter och påfyllningsbehållare ska även ha ett informationsblad på svenska.
-
Rekommendationer om förebyggande åtgärder mot invasiv meningokockinfektion
Publicerad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar förebyggande åtgärder mot invasiv meningokockinfektion i form av postexpositionsprofylax med antibiotika och i form av preexpositionsprofylax med vaccination.
-
Rekommendationer för profylax till vuxna mot difteri och stelkramp
Publicerad:För att uppnå ett fullgott skydd även hos den vuxna befolkningen har dessa rekommendationer för profylax utarbetats.
-
Skillnader i positiv psykisk hälsa bland skolungdomar – Analys utifrån Liv och hälsa ung undersökningsåren 2014 och 2017
Publicerad:I rapporten presenteras resultat från en studie om skillnader i positiv psykisk hälsa bland barn och unga i årskurs 9 i grundskolan och årskurs 2 i gymnasiet. Rapporten vänder sig till forskare och andra med intresse av fördjupande läsning om positiv psykisk hälsa och dess fördelning bland barn och
-
Digitala mediers negativa påverkan på barns och ungas hälsa – techbolagens ansvar
Uppdaterad:Många kommersiella digitala medier är utformade på ett sätt som kan vara skadligt för barns och ungas hälsa. En viktig del i det förebyggande arbetet är att ändra utformningen av de kommersiella digitala medierna så att de inte stimulerar till ökad användning eller bidrar till utsatthet.
-
Vad hänger ihop med tobaks- och nikotinanvändning? – En analys av användningen bland elever i årskurs nio
Publicerad:Rapporten ger en bild av användningen bland elever i årskurs nio i förhållande till olika bakgrunds-, individ- och omgivningsfaktorer.
-
Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande – Kunskapsstöd för främjande av fysisk aktivitet och minskat stillasittande
Publicerad:Riktlinjer för fysisk aktivitet och stillasittande ger rekommendationer för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige, oavsett kön, kulturell bakgrund, socioekonomisk status eller funktionsnedsättning. Det övergripande budskapet är att all rörelse räknas.
-
Statliga stimulansmedel och ungdomsmottagningars arbete med psykisk hälsa
Publicerad:I rapporten redovisas vilken betydelse de statliga stimulansmedlen har haft för ungdomsmottagningarnas arbete med att främja ungas psykiska hälsa, förebygga psykisk ohälsa samt erbjuda behandling.