Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna200 träffar på Vägledning rökfria miljöer inom Hela webbplatsen
-
Vägledning för tillsyn över rökfria miljöer
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn över rökfria miljöer har vi tagit fram vägledning för tillsynen.
-
Tillsynsvägledning för tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:Vi ansvarar för att ge tillsynsvägledning till länsstyrelserna, kommunerna och Polismyndigheten enligt lagen om tobak och liknande produkter (LTLP) samt lagen om tobaksfria nikotinprodukter (LTN). Det innebär att vi ger råd och stöd, samordnar och följer upp tillsynen i landet.
-
Frivilliga rökförbud
Uppdaterad:Det finns inget som hindrar fastighetsägare och andra som förfogar över lokaler/utrymmen/mark att införa rökfria miljöer utöver de som gäller enligt lag.
-
Rökfria miljöer förebygger ohälsa
Publicerad:Detta informationsblad beskriver förebyggande perspektiv av rökfria miljöer. Det riktar sig till dig som kommunicerar om rökfria miljöer i din yrkesroll t.ex. på länsstyrelse och kommun eller i verksamheter som är ansvariga för att upprätthålla en rökfri miljö.
-
Till dig som arbetar med tillsyn av rökförbudet i skolan
Uppdaterad:Här presenteras information för dig som arbetar med tillsyn av rökförbudet på skolgårdar. Materialet kan stödja och utveckla ert arbete med tillsynen och bidra till samverkan med det tobakspreventiva arbetet.
-
Kunskap om tobaks- och nikotinförebyggande arbete i skolan
Uppdaterad:Här hittar du samlad kunskap för att stödja kommuner och skolor att utveckla arbetssätt som förebygger tobaks- och nikotinbruk och främjar rökfria skolgårdar.
-
Rökfri arbetsmiljö
Uppdaterad:Arbetstagare ska inte mot sin vilja bli utsatta för passiv rökning på jobbet. Lagen om tobak och liknande produkter innehåller regler om rökfri arbetsmiljö för att skydda arbetstagare.
-
Plan för tillsynsvägledning inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet
Uppdaterad:Vi har tagit fram en plan för tillsynsvägledning 2025–2027 utifrån alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter, och lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Med planen vill vi göra det tydligt för er som arbetar på länsstyrelser, kommuner och Polismyndigheten vilken vägledning vi planerar att ta fram.
-
Rökförbud på lekplatser
Publicerad:Informationsbladet berättar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra. Kommunen har tillsynsansvar över de rökfria miljöerna och kan dela ut och använda informationsbladen i sin kontakt med de ansvariga och andra berörda.
-
Rökfria bostäder
Uppdaterad:Rökförbudet omfattar inte privata miljöer såsom flerbostadshus. Den som bor i en hyresrätt eller bostadsrätt har därför rätt att röka i sin lägenhet eller på sin balkong. Däremot kan den som ansvarar för flerbostadshuset införa frivilliga rökförbud, som innebär att till exempel utrymmen som loftgångar och trapphus blir rökfria.
-
Modeller, verktyg, tips och råd för folkhälsoarbete
Uppdaterad:Här hittar du material som kan vara till praktisk hjälp i ditt arbete, såsom arbetsmodeller, handledningar, e-guider och metodbeskrivningar. Vissa har tagits fram med tanke på specifika sakområden men kan vara användbara också inom andra fält.
-
Rökförbud vid entréer
Publicerad:Informationsbladet informerar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Tobaks- och nikotinförebyggande arbete
Uppdaterad:För ett framgångsrikt tobaks- och nikotinförebyggande arbete måste tillgängligheten och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter minska. Metoder och hjälpmedel för att sluta med tobak eller nikotin behöver vara mer tillgängliga. Det förebyggande arbetet bör bedrivas i samverkan mellan olika
-
Rökförbud i utomhusområden i kollektivtrafiken
Publicerad:Faktabladet informerar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Rökförbud på inhägnade idrottsplatser
Publicerad:I informationsbladet berättar vi bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Rökförbud på uteserveringar
Publicerad:Faktabladet informerar bland annat om den rökfria utomhusmiljön och vad den som är ansvarig för rökförbudet ska göra.
-
Rökfria skolgårdar – skolan kan göra skillnad
Publicerad:Uppdaterad:I broschyren presenteras resultat från Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd om rökfria skolgårdar. Här kan du läsa om förekomsten av rökning på svenska skolgårdar, hur rökfria skolgårdar skyddar barn och unga, olika aktörers roller och ansvar, framgångsfaktorer för skolans arbete och tips till kommunen för en effektiv tillsyn.
-
E-utbildningar
Uppdaterad:E-utbildningarna fungerar bäst i nyare, uppdaterade webbläsare, och vi rekommenderar därför Chrome, Safari och Edge i första hand.
-
Hur fungerar rökförbudet utomhus?
Publicerad:Uppdaterad:Kunskapsstödet visar att rökförbudet verkar fungera väl på uteserveringar, lekplatser och idrottsanläggningar. Vid offentliga entréer och i anslutning till kollektivtrafiken fungerar rökförbudet däremot inte lika bra.
-
Vägledning för kommunens tillsyn av rökförbud på skolgårdar och motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem
Publicerad:Ett kunskapsstöd för kommunens tillämpning av lagens bestämmelser och ett praktiskt stöd för den konkreta tillsynen. Den innehåller också tips för att främja en effektiv tillsyn och ett tobaksförebyggande arbete.
-
Vägledning för kommunens tillsyn av rökfria utomhusmiljöer
Publicerad:Vägledningen syftar till att ge kommunerna praktisk hjälp för att sköta sitt uppdrag. Det sker bland annat med användning av domstolsavgöranden och exempel på svar som Folkhälsomyndigheten har gett på inkomna tillsynsfrågor.
-
Minnesanteckningar 2020-03-11
Uppdaterad:Mötesanteckningar från informationsmöte för branschorganisationer om införandet av lag om tobak och liknande produkter.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter 2024
Publicerad:Uppdatering av prioriterade aktiviteter för 2024 och uppföljning av 2023 års plan för tillsynsvägledning
-
Tillsynsprotokoll – Rökförbud på skolgårdar och motsvarande områden inom barnomsorgen
Publicerad:Exempelmall för tillsynsprotokoll för tillsyn av rökfria skolgårdar. Protokollet är avsett som ett stöd vid tillsynsbesök och ger förslag på frågeställningar och kontrollområden.
-
Rapport över länsstyrelsernas och kommunernas ANDT-arbete – En återredovisning av länsstyrelsernas och kommunernas ANDT-arbete under perioden 2011–2019
Publicerad:Denna rapport avser Folkhälsomyndighetens återredovisning av länsstyrelsernas och kommunernas arbete inom ANDT-området under perioden 2011-2019 med fokus på innevarande strategiperiod från 2016.