Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna147 träffar på vägledning skola inom Hela webbplatsen
-
Tillsynsvägledning skolor och förskolor
Uppdaterad:Här kan du som är miljö- och hälsoskyddsinspektör hitta samlad vägledning om inomhusmiljön i skolor och förskolor och hur tillsynen enligt miljöbalken kan bedrivas. Även för dig som ansvarar för eller arbetar på en skola eller förskola finns information som du kan använda dig av, exempelvis när ett egenkontrollprogram ska tas fram.
-
Till dig som arbetar med tillsyn av rökförbudet i skolan
Uppdaterad:Här presenteras information för dig som arbetar med tillsyn av rökförbudet på skolgårdar. Materialet kan stödja och utveckla ert arbete med tillsynen och bidra till samverkan med det tobakspreventiva arbetet.
-
Mätmetoder för buller inomhus och höga ljudnivåer
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har låtit ta fram mätmetoder som kan användas tillsammans med våra allmänna råd om buller inomhus (FoHMFS 2014:13) och om höga ljudnivåer (FoHMFS 2014:15).
-
Hälsoskydd
Uppdaterad:Tillsynen inom hälsoskydd har syftet att förhindra att människor blir besvärade eller sjuka på grund av miljön. Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna vägleder kommunerna i deras tillsynsarbete.
-
Städning i skola eller förskola – Till dig som är verksamhetsutövare och driver en skola eller förskola
Publicerad:Publikationen om städning i skola och förskola vänder sig till dig som driver en skola eller en förskola. Den som ansvarar för en skola eller förskola ska bedriva ett löpande, systematiskt arbete för att förhindra att lokalerna eller det man gör i verksamheten påverkar människors hälsa eller miljön negativt.
-
Rekommendationer om föräldrars egen användning av digitala medier
Uppdaterad:Tänk på att dina skärmvanor som förälder också kan påverka ditt barns skärmvanor. Fundera över hur du använder digitala medier när du är tillsammans med ditt barn.
-
Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan och förskolan – Till dig som driver en skola eller förskola
Publicerad:Uppdaterad:Publikationen är en introduktion till arbetet med egenkontroll av inomhusmiljön i skolan eller förskolan. Den som ansvarar för en skola eller förskola ska bedriva ett löpande, systematiskt arbete för att förhindra att lokalerna, eller det man gör i verksamheten, påverkar människors hälsa eller miljön negativt.
-
Kunskapsstöd om spelprevention
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att utveckla och sprida det nationellt kunskapsstödet om spelproblem.
-
Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning
Publicerad:Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
-
Anmälningspliktiga verksamheter enligt miljöbalken
Uppdaterad:Nya verksamheter inom till exempel skola och allmänna bad ska anmälas till kommunen senast sex veckor innan de startar. En förändring av en verksamhet behöver inte anmälas om inte förändringen är så stor att tillsynsmyndigheten kan bedöma det som en ny verksamhet.
-
Plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2024–2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra de kommande åren.
-
Kunskap och fakta om samhällsplanering och beredskap
Uppdaterad:Här hittar du material om fysisk och social planering och beredskap.
-
Vägledning för kommunala riktlinjer för alkoholservering
Publicerad:Vägledningen är framför allt ett stöd för dig som handläggare av serverings- och provsmakningstillstånd på kommunen. Vägledningen vänder sig även till förtroendevalda och beslutsfattare i kommunen i arbetet med att ta fram eller revidera riktlinjer för serverings- och provsmakningstillstånd. Den
-
Tillsynsprotokoll – Rökförbud på skolgårdar och motsvarande områden inom barnomsorgen
Publicerad:Exempelmall för tillsynsprotokoll för tillsyn av rökfria skolgårdar. Protokollet är avsett som ett stöd vid tillsynsbesök och ger förslag på frågeställningar och kontrollområden.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt miljöbalken 2025
Publicerad:Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med hälsoskydd i en kommun eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra 2025.
-
Råd vid värmeböljor – Till personal inom skola och fritidshem
Publicerad:Detta råd vänder sig till personal inom skola och fritidshem samt verksamhets- och fastighetsansvariga. Genom att förbereda verksamheten inför sommarvärmen går det att minska negativa hälsoeffekter orsakade av värmeböljor.
-
WHO-rapport lyfter vikten av hälsosamma skärmvanor bland barn
Publicerad:Det är viktigt med insatser som minskar risken att barn använder digitala medier på ett sätt som påverkar hälsan negativt. Det konstaterar WHO Europa i en ny rapport, som visar på en kraftig ökning av problematisk användning av sociala medier.
-
Lagom sol och mer grönska – Utemiljöer i förskola och grundskola som främjar barns hälsa
Publicerad:Rapporten belyser vikten av att utforma grönskande utemiljöer för barn i förskola och grundskola för ett naturligt solskydd som samtidigt ger flera positiva hälsoeffekter för barn. Vi tar bland annat upp solexponering, temperatur, luft och fysisk aktivitet.
-
E-utbildning: God och jämlik hälsa för samhällets utveckling
Uppdaterad:Välkommen till en e-utbildning om att arbeta långsiktigt och kunskapsbaserat för en god och jämlik hälsa. Använd den för att lära dig mer eller för att höja kunskapen hos andra.
-
Tillsynsvägledning om hälsoskydd i skolor och förskolor
Publicerad:Vägledningen tar upp relevant miljölagstiftning och framförallt miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. I vägledningen framgår exempel på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan
-
Sverige – Fysisk aktivitet faktablad 2021
Publicerad:Faktabladet ger en lägesbild kring Sveriges arbete med att främja fysisk aktivitet. Faktabladen ger en övergripande bild av vilka sektorer i samhället som är involverade i arbetet och hur skola, idrott, samhällsplanering, olika styrdokument och arbetssätt hjälper till att få fler att röra på sig mer.
-
Ny e-utbildning – ett efterfrågat stöd i arbetet för god och jämlik hälsa
Uppdaterad:Vill du få ett verktyg för att förklara frågor om folkhälsa och jämlik hälsa kopplat till samhällsutveckling? Vill du vässa dina kunskaper om den nationella folkhälsopolitiken eller om kunskapsbaserat arbete inom folkhälsa? Välkommen att använda den nya e-utbildningen God och jämlik hälsa för
-
Pandemiberedskap – Tillgång till och användning av läkemedel – en vägledning
Publicerad:Denna vägledning ger information om de läkemedel som finns i beredskap inför en influensapandemi, hur de tillgängliggörs och hur de ska användas. Det ger stöd för regionernas planering av hur de kan hantera och genomföra medicinska motåtgärder och en kort beskrivning av de involverade nationella myndigheternas roller och ansvar.
-
Folkhälsopolitikens mål, ramverk och genomförande
Publicerad:Uppdaterad:Folkhälsopolitiken och arbetet för god och jämlik hälsa Faktabladet innehåller en snabb och översiktlig ingång till Sveriges folkhälsopolitik och dess genomförande. Syftet med bladet är att beskriva: det folkhälsopolitiska ramverket med det övergripande
-
Så tog vi fram rekommendationerna för barns och ungas skärmanvändning
Uppdaterad:Rekommendationerna för barns och ungas skärmanvändning bygger på vår och Mediemyndighetens rapport Digitala medier och barns och ungas hälsa – En kunskapssammanställning. De har utvecklats genom forskningssammanställning, enkäter och dialoger med barn, unga, föräldrar och experter.