Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vägledning automater
275 träffar på Vägledning tobak inom Hela webbplatsen
-
Vägledning för tillståndsprövning och tillsyn över handel med tobak
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn över handeln med tobaksvaror har vi tagit fram vägledning för tillståndsprövningen samt för tillsynen.
-
Vägledning för kommunernas granskning av egenkontrollprogram enligt lagen om tobak och liknande produkter och lagen om tobaksfria nikotinprodukter
Publicerad:Vägledningen riktar sig till dig som jobbar på kommunen och som i din yrkesroll ska bedöma ett egenkontrollprogram vid ansökan om tillstånd att sälja tobaksvaror, samt tillsyn av försäljning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Vägledning för kommunernas och Polismyndighetens tillsyn över detaljhandel enligt lagen om tobak och liknande produkter och lagen om tobaksfria nikotinprodukter
Publicerad:Uppdaterad:Vägledningen är ett stöd för tillsyn över detaljhandel med tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Vägledning för kommunernas tillsyn över märkning enligt lag om tobak och liknande produkter samt lag om tobaksfria nikotinprodukter
Publicerad:Uppdaterad:Vägledningen är ett stöd för tillsyn över märkning av tobaksvaror, elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning samt tobaksfria nikotinprodukter.
-
Förebyggande insatser mot alkohol, narkotika, dopning och tobaksanvändning – En kartläggande litteraturöversikt om forskningens omfattning och karaktär
Publicerad:Rapporten är en litteraturöversikt om förebyggande insatser inom området alkohol, narkotika, dopning och tobak (ANDT). Resultatet är tänkt att ge en karta över vilka insatstyper som finns utvärderade inom området ANDT, öka förståelsen för specifika utvärderingsfrågor inom området och ge vägledning för behov av ytterligare kunskap.
-
Vägledning för tillsyn över handel med e-cigaretter och påfyllningsbehållare
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn av handeln med elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare har vi tagit fram vägledning för tillsynen.
-
Vägledning för tillsyn över handel med örtprodukter för rökning
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn över handel med örtprodukter för rökning har vi tagit fram vägledning för tillsynen.
-
Tillsynsvägledning för tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:Vi ansvarar för att ge tillsynsvägledning till länsstyrelserna, kommunerna och Polismyndigheten enligt lagen om tobak och liknande produkter (LTLP) samt lagen om tobaksfria nikotinprodukter (LTN). Det innebär att vi ger råd och stöd, samordnar och följer upp tillsynen i landet.
-
Vägledning för tillsyn över handel med tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn av handeln med tobaksfria nikotinprodukter hos en kommun, Polismyndigheten eller en länsstyrelse har vi tagit fram vägledning för tillsynen.
-
Plan för tillsynsvägledning inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet
Uppdaterad:Vi har tagit fram en plan för tillsynsvägledning 2025–2027 utifrån alkohollagen, lagen om tobak och liknande produkter, och lagen om tobaksfria nikotinprodukter. Med planen vill vi göra det tydligt för er som arbetar på länsstyrelser, kommuner och Polismyndigheten vilken vägledning vi planerar att ta fram.
-
Vägledning för tillsyn över rökfria miljöer
Uppdaterad:För dig som arbetar med tillsyn över rökfria miljöer har vi tagit fram vägledning för tillsynen.
-
Rökfri arbetsmiljö
Uppdaterad:Arbetstagare ska inte mot sin vilja bli utsatta för passiv rökning på jobbet. Lagen om tobak och liknande produkter innehåller regler om rökfri arbetsmiljö för att skydda arbetstagare.
-
Uppdaterad plan för tillsynsvägledning enligt alkohollagen och lagen om tobak och liknande produkter 2024
Publicerad:Uppdatering av prioriterade aktiviteter för 2024 och uppföljning av 2023 års plan för tillsynsvägledning
-
Kunskap om tobaks- och nikotinförebyggande arbete i skolan
Uppdaterad:Här hittar du samlad kunskap för att stödja kommuner och skolor att utveckla arbetssätt som förebygger tobaks- och nikotinbruk och främjar rökfria skolgårdar.
-
Minnesanteckningar 2020-03-11
Uppdaterad:Mötesanteckningar från informationsmöte för branschorganisationer om införandet av lag om tobak och liknande produkter.
-
Vägledning för kommunernas tillsyn av märkning på cigarrer
Uppdaterad:Cigarrer är en tobaksvara som ibland säljs styckevis med cellofanomslag. I lagen (2018:808) om tobak och liknande produkter finns regler om att förpackningarna till tobaksvaror ska förses med följande märkning: hälsovarningar, unik identitetsmärkning (spårbarhetsmärkning) och säkerhetsmärkning.
-
Förbud mot att sälja cigaretter, rulltobak och upphettade tobaksvaror med karakteristisk smak
Uppdaterad:I 2 kap. 1 § lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP) regleras förbudet mot karakteristisk smak i cigaretter, rulltobak och upphettade tobaksvaror. Detta innebär att detaljhandlare inte får tillhandahålla cigaretter, rulltobak eller upphettade tobaksvaror som innehåller tillsatser som ger karakteristisk smak.
-
Tobaks- och nikotinförebyggande arbete
Uppdaterad:För ett framgångsrikt tobaks- och nikotinförebyggande arbete måste tillgängligheten och efterfrågan på tobaks- och nikotinprodukter minska. Metoder och hjälpmedel för att sluta med tobak eller nikotin behöver vara mer tillgängliga. Det förebyggande arbetet bör bedrivas i samverkan mellan olika aktörer och på olika nivåer i samhället. Arbetet behöver vara långsiktigt och bygga på flera insatser.
-
Kommunens och Polismyndighetens tillsyn över handel med tobak och liknande produkter
Uppdaterad:Här hittar du som jobbar med tillsynsfrågor på kommunen eller länsstyrelsen information om de regler om handel med tobaksvaror som kommunerna och Polismyndigheten har tillsyn över.
-
Upphettade tobaksvaror
Publicerad:Faktabladet riktar sig till dig som bedriver tillsyn och vägleder om upphettade tobaksvaror.
-
Vägledning gällande kommunens underrättelser till Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Ni som kommunala tillsynshandläggare ska enligt 7 kap. 21 § lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP) samt enligt 36 § LTN underrätta Folkhälsomyndigheten om ni i er tillsyn får kännedom om något som kan ha betydelse för vår tillsyn. Här nedan beskriver vi hur ni kan göra detta.
-
Vägledning gällande kommunens underrättelser till Folkhälsomyndigheten
Uppdaterad:Ni som kommunala tillsynshandläggare ska enligt 7 kap. 21 § lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter (LTLP) samt enligt 36 § LTN underrätta Folkhälsomyndigheten om ni i er tillsyn får kännedom om något som kan ha betydelse för vår tillsyn. Här nedan beskriver vi hur ni kan göra detta.
-
Tillsyn över handel med elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare
Uppdaterad:Här hittar du som jobbar med tillsynsfrågor på en kommun, Polismyndigheten eller länsstyrelse information om reglerna för handeln med elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, som kommunerna och Polismyndigheten har tillsyn över.
-
Vägledning gällande tillståndsbeslut för tobaksvaror som kommunen ska skicka in till Folkhälsomyndigheten
Publicerad:Syftet med vägledningen är att skapa förutsättningar för kommunerna att utforma besluten om tillstånd på ett enhetligt sätt. Folkhälsomyndigheten kan endast vägleda kommunerna om vad myndigheten önskar att ett beslut ska innehålla.
-
Regler för näringsidkare som säljer folköl, tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Den här informationen handlar om tillsynsmetoden kontrollköp och riktar sig till dig som är näringsidkare eller personal vid ett försäljningsställe.