Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vaccinationsprogram barn virusvarianter vet
208 träffar på vaccinationsprogram inom Hela webbplatsen
-
Vaccinationsprogram
Uppdaterad:Om nationella vaccinationsprogram, rekommendationer, komplettering, uppföljning, utredning och den nationella referensgruppen.
-
Vaccinationsprogrammet för riskgrupper
Uppdaterad:Det nationella vaccinationsprogrammet för riskgrupper ska säkerställa att de som löper en ökad risk att bli smittade eller allvarligt sjuka av en infektion erbjuds ett skydd genom vaccination.
-
Tidigare vaccinationsprogram
Uppdaterad:Information om vaccinationsprogrammet genom tiderna finner du här nedan. Att vi i tabellen inte alltid anger exakta årtal beror på att vaccineringen började vid olika tidpunkter i olika delar av landet.
-
Uppföljning av vaccinationsprogram
Uppdaterad:Nationella vaccinationsprogram följs genom studier av sjukdomsförekomst, mikrobiologi, vaccinationstäckning, immunitet och attityder till vaccination.
-
Avslutade utredningar om nationella vaccinationsprogram
Uppdaterad:På denna sida hittar du information om Folkhälsomyndighetens avslutade utredningar.
-
Utredningar om nationella vaccinationsprogram
Uppdaterad:Beslut om vilka vaccinationer som ska ingå i nationella vaccinationsprogram fattas av regeringen baserat på underlag som Folkhälsomyndigheten tar fram. Processen involverar även andra myndigheter, externa experter och ett öppet remissförfarande för allmänheten.
-
Infografik om effekten av vaccinationsprogram
Uppdaterad:Tack vare vaccinationer har sjukdomar som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn minskat kraftigt i Sverige. Bilder och videos nedan illustrerar hur antalet rapporterade sjukdomsfall har ändrats efter införande av vaccinationer.
-
Referensgrupp för nationella vaccinationsprogram
Uppdaterad:Referensgruppen för nationella vaccinationsprogram är ett samverkande organ till Folkhälsomyndigheten.
-
Utredningar om särskilda vaccinationsprogram
Uppdaterad:Socialstyrelsen fick 2013 i uppdrag av regeringen att pröva om de vacciner som de tidigare gett ut rekommendationer eller motsvarande om uppfyllde kraven i den nya smittskyddslagstiftningen. Detta uppdrag fördes sedan över till Folkhälsomyndigheten. Här sammanfattas de lämnade förslagen samt senare
-
Tuberkulosvaccination som särskilt vaccinationsprogram – Hälsoekonomisk utvärdering
Publicerad:Underlaget är en hälsoekonomisk analys som undersöker kostnadseffektiviteten av att införa tuberkulosvaccination i ett särskilt vaccinationsprogram för barn med familjeursprung från länder med ökad, hög eller särskilt hög förekomst av tuberkulos, jämfört med ingen vaccination.
-
Influensavaccination som särskilt vaccinationsprogram – Hälsoekonomisk utvärdering
Publicerad:Rapporten är en hälsoekonomisk analys som undersöker kostnadseffektiviteten av att införa vaccination mot säsongsinfluensa i ett särskilt vaccinationsprogram till riskgrupper jämför med ingen vaccination.
-
Pneumokockvaccination som särskilt vaccinationsprogram – Hälsoekonomisk utvärdering
Publicerad:Den hälsoekonomiska analysen är en del av myndighetens regeringsuppdrag ”Vaccin mot pneumokocker till riskgrupper - beslutsunderlag för ändring av nationella vaccinationsprogram”. Underlaget riktar sig i huvudsak till berörda personer vid Regeringskansliet, men även till landsting och andra myndigheter.
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 17 oktober 2022
Uppdaterad:Anteckningar från Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram, den 17 oktober 2022 (kl. 13:00–16:00).
-
Vaccinationsprogram för barn - En kunskapsöversikt för hälsovårdspersonal
Publicerad:Rapporten vänder sig i första hand till personal inom barnhälsovården och elevhälsan som handlägger vaccinationer. Kan också vara intressant för den förälder som vill veta mer om sjukdomarna och vaccinationerna.
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 17 oktober 2022
Uppdaterad:Anteckningar från Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram, den 30 mars 2023 (kl. 10:00–16:00).
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 19 oktober 2013
Uppdaterad:Mötet genomfördes i hybridformat med deltagare på länk och på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna.
-
Möte för Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 11 april 2024
Uppdaterad:Mötet genomfördes i hybridformat med deltagare på länk och på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna.
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2023
Publicerad:Rapporten sammanfattar läget vad gäller de nationella vaccinationsprogrammen och beskriver Folkhälsomyndighetens pågående och möjliga kommande utredningar om nya eller ändrade vaccinationsprogram.
-
Information till den vaccinerade om det nationella vaccinationsregistret
Uppdaterad:Till vården för att informera till de som vaccineras.
-
Remissförslag respektive vägledning för vaccination mot vattkoppor och bältros
Publicerad:Folkhälsomyndigheten konstaterar att vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram, och ett förslag går nu ut på remiss till berörda instanser. Myndigheten har även tagit fram en vägledning om vaccination mot bältros som riktar sig till regionerna.
-
Statistik för vaccination mot covid-19
Uppdaterad:Vaccinationer mot covid-19 har pågått sedan december 2020. Rekommendationer om vaccination har ändrats för olika åldersgrupper över tid. Även statistikredovisning för vaccinationer mot covid-19 har ändrats över tid.
-
Kommunicera om vaccinationer
Uppdaterad:Här finns kommunikationsmaterial, utbildningsmaterial och metodstöd som kan användas i arbetet med vaccinationer och vaccinationsprogram.
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2022
Publicerad:Rapporten sammanfattar läget vad gäller de nationella vaccinationsprogrammen. Rapporten vänder sig i första hand till regeringen som är uppdragsgivare, men den kan även vara av intresse för andra aktörer inom vaccinationsområdet.
-
Rekommendationer om vaccination mot hepatit B – Profylax med vaccin och immunglobulin – före och efter exposition
Publicerad:Rekommendationerna utgör ett stöd för vaccinerande verksamheter i bedömningen av vilka som bör erbjudas vaccination mot hepatit B. Målgruppen är i första hand landstingens smittskyddsenheter samt hälso- och sjukvårdspersonal, och då särskilt personal inom barnhälsovården, specialistsjukvård och
-
Rekommendationer om vaccination mot covid-19 – Femte revideringen, juni 2024
Publicerad:Uppdaterad:I rekommendationerna finns information om vilka som rekommenderas vaccination mot covid-19. Rekommendationerna vänder sig till smittskyddsenheterna, hälso- och sjukvården och dess personal.