Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
Lyssna347 träffar på Vad behövs för god hälsa inom Hela webbplatsen
-
E-utbildning: God och jämlik hälsa för samhällets utveckling
Uppdaterad:Välkommen till en e-utbildning om att arbeta långsiktigt och kunskapsbaserat för en god och jämlik hälsa. Använd den för att lära dig mer eller för att höja kunskapen hos andra.
-
Lokalt och regionalt folkhälsoarbete
Uppdaterad:Folkhälsopolitiken berör de flesta sektorer i samhället. Inte minst bidrar lokala och regionala aktörer till arbetet för en god och jämlik hälsa.
-
Kunskap och fakta om samhällsplanering och beredskap
Uppdaterad:Här hittar du material om fysisk och social planering och beredskap.
-
Förebyggande insatser och tidig identifiering av hiv i uppdaterad strategi
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har tagit fram en uppdaterad nationell strategi mot hiv, aids och vissa andra sexuellt överförbara infektioner (STI). Strategin, och den kommande handlingsplanen, ska bidra till att skapa förutsättningar för en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa.
-
Folkhälsopolitikens målområde 8: En jämlik och hälsofrämjande hälso- och sjukvård
Publicerad:Uppdaterad:Faktabladet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av frågor som rör hälso- och sjukvård och dess koppling till en god och jämlik hälsa.
-
Folkhälsomyndighetens uppdrag
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har ett nationellt ansvar för folkhälsofrågor. Vår uppgift är att främja en god och jämlik hälsa, förebygga sjukdomar och skador samt verka för ett effektivt smittskydd och skydda befolkningen från olika former av hälsohot. Särskild vikt ska fästas vid de grupper som löper störst risk att drabbas av ohälsa.
-
Sänkt medellivslängd för ensamstående kvinnor med kort utbildning
Publicerad:Medellivslängden sjunker för ensamstående kvinnor med förgymnasial utbildning födda i Sverige. Det visar en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten.
-
Hur främjar man psykisk hälsa och förebygger psykisk ohälsa och suicid?
Uppdaterad:Information om vad hälsofrämjande och förebyggande arbete kan innebära inom området psykisk hälsa och suicidprevention, förslag på konkreta insatser och stöd för planering och genomförande.
-
Att inte bara överleva utan att faktiskt också leva – En kartläggning om ungas psykiska hälsa – Kortversion
Publicerad:I rapporten sammanfattas resultaten av kartläggningen Att inte bara överleva utan faktiskt också leva, som genomförts i samarbete mellan Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).
-
Målkonflikter inom folkhälsopolitik
Uppdaterad:Mellan tvärpolitiska områden så som folkhälsopolitik kan det uppstå målkonflikter. Eftersom ansvarigt departement, nämnd eller förvaltning inte själv äger hela området blir det svårare att nå målen och få genomslag för de olika frågorna. Därför behövs helhetssyn och samordning.
-
Kartläggning av familjecentraler och familjecentralsliknande verksamheter
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har tillsammans med Socialstyrelsen haft i uppdrag att kartlägga familjecentraler och andra liknande verksamhetsformer. Kartläggningens resultat visar att det finns behov av att stärka verksamhetsformerna.
-
Särskilda regler om hälsoskydd
Uppdaterad:Olägenhet för människors hälsa är ett grundläggande begrepp i hälsoskyddstillsynen. Här beskrivs vad en olägenhet för människors hälsa är och vilka särskilda regler som finns för bostäder och andra byggnader där människor vistas.
-
Följa, utvärdera och stödja insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har i uppdrag att följa, utvärdera och stödja de insatser som kommuner och regioner genomför inom ramen för överenskommelsen mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
-
Folkhälsomyndighetens klimatarbete
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten arbetar brett med kunskapsstöd, analys och uppföljning om klimatförändringens påverkan på hälsa, klimatomställningen och anpassningen till ett förändrat klimat som behövs för att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot.
-
Analyser av ojämlikheten i hälsa och hälsan i vissa grupper
Uppdaterad:Här hittar du exempel på analyser av hur hälsan är fördelad mellan olika samhällsgrupper och hur olika bestämningsfaktorer påverkar ojämlikheten i hälsa.
-
Kunskap och fakta om barn och unga
Uppdaterad:Här hittar du ett urval kunskaps- eller faktaunderlag om barn och unga, samt om arenor där barn vistas som förskola och skola.
-
Arbetslivet – en viktig arena för att minska stigmatisering
Uppdaterad:För att minska stigmatisering av personer med psykiatriska tillstånd behövs långsiktiga insatser på flera nivåer och inom olika områden i samhället. Arbetslivet är ett sådant område.
-
Egenkontroll av inomhusmiljön i skolan och förskolan – Till dig som driver en skola eller förskola
Publicerad:Uppdaterad:Publikationen är en introduktion till arbetet med egenkontroll av inomhusmiljön i skolan eller förskolan. Den som ansvarar för en skola eller förskola ska bedriva ett löpande, systematiskt arbete för att förhindra att lokalerna, eller det man gör i verksamheten, påverkar människors hälsa eller miljön negativt.
-
Kartläggning av hälsa i miljökvalitetsmålen – En samverkansåtgärd under Miljömålsrådet
Publicerad:Kartläggning av hur respektive miljökvalitetsmål kopplar till en god och jämlik hälsa. Rapporten beskriver hur hälsa hanteras inom miljömålsarbetet i dag samt vilka nationella och internationella mål och policyramverk som är relevanta.
-
Fastighetsägarens ansvar för egenkontroll av inomhusmiljö – Till dig som är fastighetsägare
Publicerad:Rapporten beskriver varför egenkontrollen behövs, vilka rutiner som bör finnas och vilka regler som gäller enligt miljöbalken.
-
ANDTS-användning och ohälsa
Uppdaterad:Det är viktigt att veta hur användningen och ohälsan ser ut inom alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter samt spel om pengar (ANDTS). Det ligger till grund för valet av hälsofrämjande och förebyggande insatser. Här finns kunskap och statistik för att följa utvecklingen inom ANDTS.
-
Faktorer kopplade till suicidförsök bland unga homo- och bisexuella
Publicerad:Suicidförsök och annat suicidalt beteende är vanligt bland unga personer som identifierar sig som homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner (hbtq) jämfört med heterosexuella i samma åldersgrupp. I en systematisk litteraturöversikt som Folkhälsomyndigheten sammanfattat granskas risk- och
-
Mat
Uppdaterad:Mat är grundläggande för en god hälsa för alla under hela livet och hälsosamma matvanor kan förebygga sjukdomar. Mat har även betydelse för miljön och klimatet.
-
Vem gör vad inom folkhälsoområdet
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå en kort beskrivning av ansvarsområden för de aktörer som finns inom folkhälsoområdet på nationell, regional och lokal nivå. Du hittar också exempel på kontaktytor där aktörer från olika nivåer träffas och nätverkar.
-
Sex mot ersättning – Resultat från undersökning SRHR2017
Publicerad:Faktabladet handlar om sex mot ersättning. Det bygger på resultat från undersökningen SRHR2017, en enkätstudie där personer i ålder 16-84 år fick svara på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR2017 visar att det nästan bara är män som betalat eller gett annan ersättning för sex…