Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: veckorapport influensa senaste vad vaccinera
996 träffar på vart inom Hela webbplatsen
-
Vårt uppdrag inom funktionshinderspolitiken
Uppdaterad:Funktionshinderspolitikens nationella mål är att uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Folkhälsopolitikens mål är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen.
-
Vårt arbete inom dopning
Uppdaterad:Vi har regeringens uppdrag arbeta för ett samhälle fritt från dopning.
-
Vårt uppdrag inom hiv och STI
Uppdaterad:Vårt arbete inom hiv och STI inkluderar att samordna det nationella preventiva arbetet, ta fram och sprida kunskapsunderlag, hantera nationell och internationell rapportering och fördela statsbidrag enligt statsanslag 2:4.
-
Vårt arbete inom området alkohol
Uppdaterad:Alkohol kan ha negativ påverkan på individer och närstående samt samhället i stort. Folkhälsomyndigheten följer hälsoläget i befolkningen och faktorer som påverkar genom att ta fram forskning och statistik. Vi delar med oss av kunskaperna till myndigheter och aktörer som vi samverkar med så att de
-
Vårt arbete med tobaks- och nikotinprodukter
Uppdaterad:Det övergripande målet för svensk tobaks- och nikotinpolitik är att minska all användning av tobaks- och nikotinprodukter och förhindra att minderåriga börjar använda dessa produkter.
-
Vårt arbete inom området narkotika och hälsofarliga varor
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten arbetar med narkotikafrågan utifrån ett folkhälsoperspektiv. Vi tar fram kunskap för att stärka det hälsofrämjande och förebyggande arbetet med fokus på narkotika, för att på sikt minska användningen och användningens negativa konsekvenser. Därigenom bidrar vi till att minska
-
Vårt uppdrag inom miljöhälsa och hälsoskydd
Uppdaterad:Vi arbetar med att följa upp, utvärdera och sprida kunskap inom miljörelaterad hälsa för att främja en miljö som bidrar till en god och jämlik hälsa i befolkningen. Vi vägleder också om miljöbalkens regler för hälsoskydd samt utfärdar tillstånd för viss användning av bekämpningsmedel.
-
Vårt samhälle och nära omgivning
Uppdaterad:Vår psykiska hälsa påverkas på flera sätt av hur samhället är utformat och hur det i sin tur påverkar oss som individer. Det handlar om under vilka förhållanden som vi föds, lever och växer, arbetar och åldras.
-
Vårt arbete inom området spel om pengar
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att genomföra insatser för att stärka och utveckla arbetet med att förebygga spelproblem och verka stödjande och pådrivande i förhållande till berörda aktörer.
-
Vårt arbete inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)
Uppdaterad:Vi har i uppdrag att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa och förebygga ohälsa inom SRHR-området. Detta gör vi genom att ta fram ny kunskap och sprida den genom olika kanaler, och verka för samordning och samverkan med andra berörda aktörer. Vi arbetar också med att utforma en
-
Vart femte dödsfall under 65 år kan kopplas till bruk av alkohol, narkotika eller tobaksrökning
Publicerad:En av fem personer som dog i förtid under år 2022 hade minst en dödsorsak som kunde kopplas till bruk av alkohol, narkotika eller tobaksrökning. Det visar Folkhälsomyndighetens årliga uppföljning om tillgång, bruk och skador av ANDTS.
-
Tillgänglighet till särskilt viktiga antibiotika – En pilotstudie av en alternativ ersättningsmodell
Publicerad:Uppdaterad:I rapporten visar att den testade ersättningsmodellen ledde till ökad tillgång på de aktuella antibiotikaprodukterna i vårt land och dessutom tillgång tidigare än andra jämförbara europeiska länder.
-
Årsredovisning 2015
Publicerad:Folkhälsomyndighetens strävan är att lyfta fram hälsan i alla politikområden och på alla nivåer i samhället. Detta för att få till stånd det breda hälsofrämjande arbete som gynnar allas hälsa men som också särskilt bidrar till att utjämna de påverkbara hälsoklyftorna i vårt land.
-
Hiv i Sverige – kunskaper, attityder och beteenden hos allmänheten 1987–2011
Publicerad:Rapporten är unik eftersom den har genomförts vart fjärde år sedan 1987. Rapporten har fokus på kunskap och attityder om hiv hos allmänheten (16–44 år) i Sverige. Rapporten ger en bild av hur kunskapsläget och attityderna har förändrats över tid.
-
Lägesrapport 2023 – myndighetsgemensam promemoria – Följa, utvärdera och stödja genomförandet av statens insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2020–2023
Publicerad:Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har regeringens uppdrag att i nära samverkan följa, utvärdera och stödja genomförandet av statens insatser inom området psykisk hälsa 2020–2023. I denna myndighetsgemensamma promemoria sammanfattas vårt arbete och våra slutsatser 2023.
-
Svenska skolbarns hälsovanor 2005/2006 – Grundrapport
Publicerad:Denna rapport bygger i första hand på uppgifter insamlade från 11-, 13- och 15-åringar i november–december år 2005, inom ramen för tvärsnittsundersökningen Skolbarns hälsovanor. Undersökningen äger sedan 1985/86 rum vart fjärde år och genomförs i ett flertal länder, senast i ett drygt 40-tal länder,inom ramen för ett WHO-samarbete. I denna rapport finns därför även vissa uppgifter från tidigare år. Internationella jämförelser publiceras dock i en separat rapport utgiven av WHO.
-
Årsredovisning 2022
Publicerad:Vårt arbete har även under 2022 till stor del präglats av covid-19-pandemin. Till följd av befolkningens ökande immunitet och tack vare en hög vaccinationstäckning har fokus förflyttas från omfattande smittskyddsåtgärder för hela befolkningen och samhällets alla aktörer till riktade insatser mot de miljöer och grupper i samhället som riskerar de allvarligaste konsekvenserna av covid-19.
-
Skolbarns hälsovanor i Sverige 2013/2014 – Grundrapport
Publicerad:Hur har barns och ungas levnadsvanor och hälsa utvecklats över tid? Vilka skillnader finns mellan flickor och pojkar samt mellan olika åldrar? Dessa frågor svarar vi på i denna rapport, som bygger på resultat från Skolbarns hälsovanor 2013/14. Det är en enkätundersökning av levnadsvanor och hälsa bland 11-, 13- och 15-åringar som har genomförts i Sverige vart fjärde år sedan 1985/86.
-
Skolbarns hälsovanor i Sverige 2017/2018 – Grundrapport
Publicerad:Hur har barns och ungas livsvillkor, levnadsvanor och hälsa utvecklats över tid? Vilka skillnader finns mellan flickor och pojkar samt mellan olika åldrar? Dessa frågor svarar vi på i denna rapport, som bygger på resultat från Skolbarns hälsovanor 2017/18. Det är en enkätundersökning av livsvillkor, levnadsvanor och hälsa bland 11-, 13- och 15-åringar som har genomförts i Sverige vart fjärde år sedan 1985/86. Den genomförs dessutom i närmare 50 länder i Europa, Nordamerika och Asien.
-
Skydd genom livet – Rekommenderade vaccinationer till vuxna
Publicerad:Bild som visar vilka vaccinationer som rekommenderas till vuxna personer.
-
Publikationer inom området ANDTS
Uppdaterad:Här listas de senaste publikationerna som har publicerats av Folkhälsomyndigheten inom området alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar.
-
Vaccin funkar – Vi skapar skyddet tillsammans (rosa affisch)
Publicerad:Uppdaterad:Affischen Vaccin funkar illustrerar effekten av det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige. Den är lämplig att sättas upp på mottagningar inom hälso- och sjukvården för att öka medvetenheten om hur stor betydelse vaccinationer har för hälsan.
-
Suicidprevention
Uppdaterad:Här kan du läsa om vårt arbete med att förebygga självmord samt hitta kunskap och statistik om suicid. Suicid är ett allvarligt folkhälsoproblem. Förutom att liv går förlorade leder suicid till omfattande psykiskt lidande och försämrad hälsa hos anhöriga och andra berörda.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för haemophilus influenzae (invasiv)
Uppdaterad:Haemophilus influenzae (invasiv) ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.