Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vattkoppor f vattkoppor vaccin vattkoppor är det smittsamt
63 träffar på vattkoppor inom Hela webbplatsen
-
Vacciner som används i Sverige
Uppdaterad:Om sjukdomarna som vaccinerna skyddar mot, när man ska och när man inte ska ta vaccinet och vad det har för skyddseffekt.
-
Vaccination mot vattkoppor
Uppdaterad:Vattkoppor (varicella) finns över hela världen och är en vanlig, mycket smittsam sjukdom som är ofarlig för de allra flesta som drabbas.
-
Remissförslag respektive vägledning för vaccination mot vattkoppor och bältros
Publicerad:Folkhälsomyndigheten konstaterar att vattkoppor uppfyller kriterierna för nationellt vaccinationsprogram, och ett förslag går nu ut på remiss till berörda instanser. Myndigheten har även tagit fram en vägledning om vaccination mot bältros som riktar sig till regionerna.
-
Förslag på att vaccination mot vattkoppor införs i barnvaccinationsprogrammet
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har lämnat in förslag till regeringen om att vaccination mot vattkoppor ska ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet.
-
Vaccination mot vattkoppor i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn – Beslutsunderlag
Publicerad:Uppdaterad:Detta underlag sammanfattar innehållet i kunskapsunderlag och hälsoekonomiskt underlag och presenterar utredningens samlade bedömning.
-
Mitt barn är vaccinerat mot vattkoppor. Kan det få vattkoppor ändå?
Uppdaterad:Vattkoppsvaccin ger ett bra skydd mot vattkoppor, men inget vaccin ger ett totalt skydd mot sjukdom. Det finns alltid en liten risk för att få sjukdom trots vaccination, om den som blivit vaccinerad träffar en person som är smittsam med vattkoppor. Den som blir sjuk trots vaccination brukar få en lindrigare sjukdom än ovaccinerade personer.
-
Hur länge smittar man när man har vattkoppor?
Uppdaterad:Smittsamheten är som störst från några dagar innan utslagen kommer, till en knapp vecka efter att de uppkommit. Så länge det finns vätskande blåsor kan den som är sjuk smitta vidare.
-
Kan man få vattkoppor av bältros?
Uppdaterad:Det är möjligt för en person som varken haft vattkoppor eller blivit vaccinerad mot vattkoppor, att bli smittad med vattkoppsvirus av en person som har bältros med vätskande blåsor. Risken att bli smittad med vattkoppsvirus från bältrosblåsor är dock mycket låg jämfört med risken att bli smittad med vattkoppsvirus från en person…
-
Kan man få vattkoppor av bältros?
Uppdaterad:Det är möjligt för en person som varken haft vattkoppor eller blivit vaccinerad mot vattkoppor, att bli smittad med vattkoppsvirus av en person som har bältros med vätskande blåsor. Risken att bli smittad med vattkoppsvirus från bältrosblåsor är dock mycket låg jämfört med risken att bli smittad med vattkoppsvirus från en person…
-
Kan man få bältros av vattkoppor?
Uppdaterad:Nej. Man behöver själv ha haft vattkoppor för att kunna utveckla bältros. Att träffa någon som har vattkoppor ökar inte risken för att insjukna med bältros.
-
Frågor och svar om vaccination mot vattkoppor
Uppdaterad:Frågor och svar om vattkoppor riktar sig främst till allmänheten.
-
Vaccination mot bältros
Uppdaterad:Vattkoppor och bältros (herpes zoster) orsakas av samma virus, varicella zoster-virus (VZV). Vattkoppor drabbar vanligen barn och virus ligger sedan vilande i kroppens nervceller och kan senare i livet reaktiveras och orsaka bältros.
-
Är vattkoppor farligt för spädbarn?
Uppdaterad:Nyfödda barn får skydd av sin biologiska mammas antikroppar under de första sex månaderna. Om hon inte haft vattkoppor saknar det nyfödda barnet skydd mot sjukdomen och kan få vattkoppor om det träffar en person som är smittsam med vattkoppor. Små barn utan skydd mot vattkoppor kan bli svårt sjuka och få besvärliga sjukdomssymtom som…
-
Jag har tidigare haft vattkoppor. Kan jag få bältros?
Uppdaterad:Ja, att ha smittats med det virus som orsakar vattkoppor är en förutsättning för att man ska kunna utveckla bältros senare i livet. Efter att en person haft vattkoppor finns vilande (latent) virus kvar i kroppens nervsystem resten av livet. Drygt 30 procent av alla i Sverige utvecklar bältros någon gång i livet.
-
Är vattkoppor farligt för äldre personer?
Uppdaterad:Vuxna som får vattkoppor riskerar ett mer besvärligt förlopp än barn. Personer med försämrat immunförsvar, exempelvis till följd av ålder, behandling eller sjukdom, löper också risk att få ett mer allvarligt förlopp om de insjuknar med vattkoppor.
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 17 oktober 2022
Uppdaterad:Anteckningar från Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram, den 30 mars 2023 (kl. 10:00–16:00).
-
Varför ska jag vaccinera mitt barn mot vattkoppor? Är inte den naturliga sjukdomen bättre?
Uppdaterad:De flesta som får vattkoppor har ett förhållandevis ofarligt sjukdomsförlopp, men inte alla. Feber, huvudvärk och klåda från blåsorna kan vara besvärligt. Det finns risk för komplikationer, exempelvis med bakteriell infektion i blåsorna, lunginflammation eller infektion i centrala nervsystemet som cerebellit (balanssvårigheter), meningit…
-
Avslutade utredningar om nationella vaccinationsprogram
Uppdaterad:På denna sida hittar du information om Folkhälsomyndighetens avslutade utredningar.
-
Mitt barn har redan haft vattkoppor. Går det att få sjukdomen igen?
Uppdaterad:En frisk person som haft vattkoppor blir immun mot sjukdomen och kan därför inte få den igen. Vattkoppsvirus finns däremot kvar i kroppen efter att sjukdomen har läkt ut, och kan ibland orsaka bältros senare i livet.
-
Kan man få bältros av att möta en person med vattkoppor?
Uppdaterad:Nej. Man behöver själv ha haft vattkoppor och bära virus latent för att kunna få bältros. Att träffa någon som har vattkoppor ökar inte risken för att insjukna i bältros.
-
Möte för Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 11 april 2024
Uppdaterad:Mötet genomfördes i hybridformat med deltagare på länk och på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna.
-
Frågor och svar om vaccinationer
Uppdaterad:Följande frågor och svar om vaccinationer är främst avsedda för personal inom hälso- och sjukvården, som vägledning i det dagliga arbetet, men kan självfallet användas av föräldrar och andra intresserade.
-
Vägledning om vaccination mot bältros till vuxna med ökad risk för sjukdomen — Ett beslutsunderlag
Publicerad:Detta är en vägledning om vaccination mot bältros för vuxna med ökad risk för infektionssjukdomen.
-
Kan man få bältros av virus som ingår i vattkoppsvaccinen?
Uppdaterad:Virus som ligger latent i kroppen efter vaccination mot vattkoppor kan reaktiveras och ge bältros. Vaccinet innehåller levande försvagat virus, vilket gör att folk som är vaccinerade mot vattkoppor mer sällan utvecklar bältros än personer som genomgått en vattkoppsinfektion.
-
Möte med Folkhälsomyndighetens referensgrupp för nationella vaccinationsprogram 19 oktober 2013
Uppdaterad:Mötet genomfördes i hybridformat med deltagare på länk och på plats i Folkhälsomyndighetens lokaler i Solna.