Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: virus vet verksamhet
424 träffar på vem inom Hela webbplatsen
-
Vem använder dopning?
Uppdaterad:Den typiska användaren är en man mellan 18 och 34 år som regelbundet styrketränar på gym. Dopningsmedel används i hela landet men är vanligare i storstäder än i glesbygd. Det finns i dagsläget inte tillräckligt med kunskap för att fastslå säkra samband mellan användning av dopningsmedel och olika
-
Vem gör vad inom folkhälsoområdet
Uppdaterad:Här hittar du som arbetar på lokal, regional eller nationell nivå en kort beskrivning av ansvarsområden för de aktörer som finns inom folkhälsoområdet på nationell, regional och lokal nivå. Du hittar också exempel på kontaktytor där aktörer från olika nivåer träffas och nätverkar.
-
Vem/vilka riktar sig rekommendationerna till?
Uppdaterad:De riktar sig till föräldrar och aktörer i barns och ungas närhet, såväl som till barn och unga själva.
-
Vem eller vilka ska anmäla?
Uppdaterad:Det är den som uppför och/eller använder ett kyltorn som ska anmäla kyltornet till kommunen. Ett av syftena med anmälningsplikt är att tillsynsmyndigheten ska få möjlighet att ställa eventuella krav i ett tidigt skede. Den som anmäler kyltornet ska därför ha rättsliga och faktiska möjlighet att
-
Vem är Fritidskortet till för?
Uppdaterad:Fritidskortet är till för alla barn och ungdomar i Sverige och som är mellan 8 och 16 år. Särskilt fokus ligger på barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta hushåll och barn med funktionsnedsättning.
-
Användning av dopningsmedel
Uppdaterad:På de här sidorna hittar du information om vem den typiska användaren av dopningsmedel är och de vanligaste anledningarna till användning. Du finner även information om hur vanligt förekommande användning av dopningsmedel är i Sverige.
-
Fysisk aktivitet på recept (FaR)
Uppdaterad:Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en metod för att främja fysisk aktivitet som utgår från hälso- och sjukvården. Metoden utvecklades av dåvarande Statens folkhälsoinstitut i samband med det nationella initiativet Sätt Sverige i rörelse 2001. Idag står Sveriges regioner som huvudmän för arbetet
-
Vaccination mot vattkoppor
Uppdaterad:Vattkoppor (varicella) finns över hela världen och är en vanlig, mycket smittsam sjukdom som är ofarlig för de allra flesta som drabbas.
-
Skador som orsakas av dopning
Uppdaterad:Användningen av dopningsmedel kan leda till fysiska, psykiska och sociala skador.
-
Vaccination mot rotavirus
Uppdaterad:Rotavirus förekommer i hela världen och kan ge en ibland allvarlig diarrésjukdom, framför allt bland barn. Sedan 2019 ingår vaccination mot rotavirusinfektion i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.
-
Vaccination mot meningokocker
Uppdaterad:Meningokockinfektion kan orsaka en allvarlig sjukdom, ibland med mycket snabbt förlopp och dödlig utgång.
-
Vaccination mot tuberkulos
Uppdaterad:Tuberkulos (TB) är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall
-
Vaccination mot RS-virus
Uppdaterad:Under 2023 godkändes två vaccin mot RS-virus, för användning till personer från 60 år, och under 2024 har ett ytterligare vaccin godkänts. Ett av vaccinen är även godkänt för vaccination av gravida i graviditetsvecka 24–36 för att ge skydd under spädbarnets första sex levnadsmånader.
-
Vaccination mot tyfoidfeber
Uppdaterad:Tyfoidfeber är en svår sjukdom som i regel kräver sjukhusvård. Den finns över hela världen men är vanligare i fattigare länder med orent vatten och dålig hygien. I Sverige är den ovanlig, cirka tio fall rapporteras per år och i stort sett alla är smittade utomlands.
-
Vaccination mot hepatit A
Uppdaterad:Hepatit A orsakas av ett virus som sprids främst via avloppsförorenat vatten, livsmedel eller närkontakt med en smittad person.
-
Att lyckas med hivprevention – interaktiv arbetsbok
Publicerad:En interaktiv arbetsbok som är speciellt utvecklat och utvärderat för att underlätta arbetet med att kvalitetssäkra hiv- och STI-preventivt arbete. Efter att frågorna har besvarats ger svaren en tydlig bild av projektets förutsättningar att nå önskat resultat.
-
Panelsamtal Järvaveckan: Må bättre bli friskare och starkare med oss
Uppdaterad:Under Järvaveckan den 31 maj 2024 bjöd vi in till ett seminarium med syfte att inspirera till fysisk aktivitet, näringsrik mat och kultur- och fritidsaktiviteter med fokus på unga.
-
Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd om psykisk hälsa och suicidprevention
Publicerad:För dig som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention på lokal och regional nivå har vi samlat en del av det kunskapsstöd som finns på vår webbplats i en digital broschyr. Relaterad läsning Följa, utvärdera och stödja insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention Psykisk
-
Transport av prov till Folkhälsomyndigheten för mikrobiologisk analys
Uppdaterad:Här hittar du mer information om hur du packar provet rätt och vilka regler som gäller för transport av smittsamma ämnen.
-
Vaccination mot kikhosta
Uppdaterad:Kikhosta är en väldigt smittsam luftvägsinfektion som ger en långvarig och besvärlig hosta. För de yngsta spädbarnen kan kikhosta vara en mycket allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Vaccination har minskat förekomsten av kikhosta kraftigt men sjukdomen förekommer fortfarande.
-
Vaccination mot hepatit B
Uppdaterad:Hepatit B orsakas av ett virus som sprids via blod eller sexuell kontakt. Smittämnet är globalt mycket spritt. I vissa delar av Afrika och Asien är 10–20 procent av befolkningen smittad.
-
Vaccination mot Haemophilus influenzae typ b
Uppdaterad:Haemophilus influenzae typ b (Hib) är en bakterie som kan orsaka olika infektioner i de övre luftvägarna, till exempel bihåle-, öron- och lunginflammation. Den kan också ge upphov till allvarliga invasiva infektioner såsom hjärnhinneinflammation (meningit) och blodförgiftning (sepsis), särskilt hos
-
Visselblåsa om tobak och liknande produkter
Uppdaterad:Du kan rapportera om missförhållanden inom tobaksområdet som omfattas av vår tillsyn. Här kan du läsa om hur du använder Folkhälsomyndighetens externa rapporteringskanal.
-
Vaccination mot TBE
Uppdaterad:TBE (tick-borne encephalitis), fästingburen encefalit, är en vektorburen zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa via fästingen.
-
Vaccination mot rabies
Uppdaterad:Rabies är en zoonos, det vill säga en sjukdom som finns hos djur. Den kan överföras från många djurarter till människor.