Ekonomisk rådgivning och stöd
Du som i ditt arbete möter människor med ekonomiska problem, eller arbetar förebyggande för att personer ska slippa bli skuldsatta, kan spela en viktig roll för att minska skadeverkningar vid spel om pengar.
Erfarenheter bland budget- och skuldrådgivare
Ta del av några kollegors upplevelser och reflektioner kring spelprevention:
Spelproblem bland personer med ekonomiska problem – ett förebyggande perspektiv
Kommuner har ett ansvar enligt socialtjänstlagen att förebygga spelproblem och ge stöd till personer som drabbats av spelproblem. Den här sidan vänder sig till dig som arbetar med ekonomiskt bistånd eller budget- och skuldrådgivning i kommuner. Informationen vänder sig även till dig som i andra sammanhang möter människor med ekonomiska problem, som till exempel låneinstitut och socialtjänsten.
Uppmärksamma tecken på spelproblem
Ekonomiska problem och spelproblem har tydliga samband med varandra. Bland personer i ekonomisk kris är andelen med riskabelt spelande tre gånger så stor som bland personer som inte är i ekonomisk kris. De som har spelproblem är också mer skuldsatta och har tagit så kallade snabblån i högre utsträckning än andra. Både att förlora kontrollen över sitt spelande och över sin ekonomi är många gånger förenat med skamkänslor. Spelproblem döljs därför ofta för omgivningen och kan vara svåra att berätta om. Den som spelar kan även förneka eller förminska problemet, både för sig själv och sin omgivning.
För att öka möjligheten till tidig upptäckt är det därför bra att känna till tecken på spelproblem, som att personer med spelproblem ofta försöker "jaga förluster". Tillgången till pengar såväl som bristen på pengar kan vara anledningar till att spelproblemen fortsätter. Därför är det viktigt att uppmärksamma eventuella spelproblem hos personer som återkommande söker ekonomiskt bistånd eller lån trots att de borde ha tillräckliga inkomster för att klara sina löpande utgifter. Ju tidigare spelproblem upptäcks desto större är möjligheten att minska skadeverkningar och förebygga att problemen förvärras.
Fråga om spelproblem
Om den hjälpsökande aldrig tidigare talat om spelande som ett problem kan problemen vara svåra att upptäcka. Ett effektivt sätt att upptäcka spelproblem är att använda korta frågeformulär om spelproblem på två till fyra frågor.
På Kunskapsguiden finns tips på bemötande och tillvägagångssätt för att uppmärksamma spelproblem. Där betonas vikten av att lyssna aktivt och bekräfta det personen berättar för att bygga upp en tillräckligt god och trygg kontakt för att kunna ställa frågor om spelande och dess konsekvenser. Det är även viktigt att förmedla att spelproblem är ganska vanligt och att problemen inte beror på bristande moral eller förmåga.
Uppmärksamma spelproblem (kunskapsguiden.se)
Stödlinjen för spelare och anhöriga erbjuder stöd och verktyg för att uppmärksamma och bemöta spelberoende och spel om pengar. Via Stödlinjen kan du få stöd och beställa verktyg, till exempel foldern "Våga fråga”, för att uppmärksamma och bemöta spelberoende och spelproblem om pengar.
Beställ stödmaterial (stodlinjen.se)
Verktyg för att få kontroll på sitt spelande
För att skapa förutsättningar för en förbättrad ekonomi och skuldsanering är det viktigt att den hjälpsökande får hjälp och stöd för att komma till rätta med spelproblemen. Det finns både telefon- och webbaserat stöd.
Förutom behandling finns även självhjälpsmaterial, som stöd och verktyg i form av till exempel självtester för att bedöma hur riskabelt spelbeteendet är (bland annat via Stödlinjen för spelare och anhöriga). Självtestet är kostnadsfritt och personen som gör testet behöver inte uppge namn eller identitet.
Spelinspektionens avstängningsverktyg Spelpaus.se kan man stänga av sig från allt spel som kräver registrering hos licensierade bolag under olika långa tidsperioder. Den som är avstängd på Spelpaus ska även slippa få direktreklam från spelbolag. Möjligheter att begränsa eller stänga av spelandet finns även på alla licensierade spelbolag. Det finns även andra program som kan installeras på enheten för spelet (som mobiltelefonen eller datorn) för att blockerar spelsidor.
Viktigt att kunna hänvisa vidare
Stöd och behandling
Hit kan du hänvisa din klient att söka hjälp:
Spelproblem
Stödlinjen för spelare och anhöriga (stodlinjen.se)
Beroendecentrum med nationellt stöd online (beroendecentrum.se)
Alkoholproblem
Suicidtankar
Den som söker hjälp för ekonomiska problem kan också ha annan ohälsa eller sjuklighet vid sidan av spelproblem. Både riskabel alkoholkonsumtion och allvarlig psykisk ohälsa är vanligt bland personer som har ett spelproblem.
Även om sådana hälsoproblem faller utanför ditt ansvarsområde är det bra om den hjälpsökande får information om vart man kan vända sig för att få hjälp, såväl för eventuella spelproblem, som för alkoholproblem, psykisk ohälsa och suicidtankar.
Arbeta förebyggande med ekonomi och spel om pengar
Kommunerna har samma ansvar att förebygga och motverka spelmissbruk som de har för att motverka missbruk av alkohol och andra beroendeframkallande medel. Barn och unga pekas särskilt ut som en viktig grupp i det förebyggande arbetet. I kommunernas utåtriktade verksamhet, till exempel vid besök på skolorna, finns möjlighet att ta upp frågan om spel om pengar och överskuldsättning. Man behöver arbeta förebyggande med unga inför att de fyller 18 år och spel därmed blir tillåtet för dem. Spel om pengar ökar markant bland unga när de blir myndiga, och får tillgång till sin egen ekonomi. Ökningen är störst bland killar.
Kommunernas arbete för att förebygga spel
Viktiga delar i det förebyggande arbetet är lagar och tillsyn. Vi har samlat översiktlig information om spelreglering, spelbolagens ansvar och marknadsföring. Spelinspektionen har ansvar för tillsyn på spelmarknaden och ska säkerställa att spelbolagen följer lagar och föreskrifter. På deras hemsida finns till exempel en lista med de bolag som har licens i Sverige.
Uppmärksamma närstående till personer med spelproblem
Den som har eller söker stöd eller lån på grund av ekonomiska problem kan vara anhörig till en person med spelproblem. Bland närstående till personer med spelproblem är det också vanligare med psykisk ohälsa, riskkonsumtion av alkohol, egna spelproblem och utsatthet för våld än i den allmänna befolkningen. Det är inte minst viktigt att uppmärksamma barn och unga, som utgör nästan hälften av alla närstående till personer med problemspelande. Även närstående kan kontakta Stödlinjen för spelare och anhöriga vid behov. Rådgivarna där kan ge stöd och kan hänvisa vidare både lokalt och nationellt.
Barn och unga som närstående till någon med spelproblem
Kunskapsstöd för förebyggande arbete
På spelprevention.se hittar du mer information om spel om pengar och spelproblem. Under Material och stöd finns filmer, infografik, statistik och annat material som kan användas kostnadsfritt i det förebyggande arbetet.
Material och stöd för att förebygga spelproblem
Läs mer
- Lagar och förordningar
- Skolan som spelförebyggande arena
- Samhällskostnader för spelproblem
- Regionala data
- Snabbguide - att lyckas med ANDTS-förebyggande arbete
- Suicidprevention (folkhalsomyndigheten.se)
- Psykisk hälsa och suicidprevention (folkhalsomyndigheten.se)
- Spelproblem (kunskapsguiden.se)
- Nationellt Kompetenscentrum för anhöriga (anhoriga.se)