Nyheter under 2024
Nyheter publicerade under 2024.
-
”Spela inte bort dem du älskar”
PubliceradKampanjen ”Spela inte bort dem du älskar” vill uppmärksamma olika problem som spel om pengar kan leda till. Det kan handla om beroende, ekonomiska problem eller svårigheter för närstående. Ett annat budskap…
-
Spel om pengar fortsätter att öka bland unga
PubliceradBåde spel om pengar generellt och det riskabla spelandet har fortsatt att öka bland killar i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet. Det framgår av CAN:s nationella skolundersökning 2024. Utvecklingen visar att det…
-
Inga större skillnader i riskabelt spelande 2024
PubliceradStatistik från den Nationella folkhälsoenkäten för 2024 visar att andelen i befolkningen som har ett riskabelt spelande är på samma nivå som föregående mätning år 2022. Riskabelt spelande är…
-
Riksrevisionen efterfrågar effektivare tillsyn av spelmarknaden
PubliceradRiksrevisionen har granskat Spelinspektionens tillsyn av den svenska spelmarknaden. Slutsatsen är att Spelinspektionen bör utöka antalet inspektioner och även göra dem mer effektiva.
-
”Kollaspelet” – ny webbplats informerar om dataspel
PubliceradEn ny webbplats, Kollaspelet.se, har lanserats för att öka vuxnas kunskap om olika dataspel, inklusive fenomen som lootlådor och skins. Kollaspelet informerar även om eventuella risker, och ska vara ett stöd till föräldrar…
-
Tidig upptäckt av spelproblem efterfrågas i utvärdering
PubliceradVård och stöd till personer vid skadligt bruk och beroende av alkohol, narkotika eller spel, varierar mycket i landet. Det visar Socialstyrelsens nya utvärdering.
-
Att förebygga spelproblem är en viktig del av det sucidpreventiva arbetet
PubliceradPersoner med spelproblem uppger oftare än andra att de någon gång haft suicidtankar eller gjort ett suicidförsök. Det visar aktuell kunskap från vetenskapliga studier som sammanställts i ett nytt faktablad från…
-
Hjälp oss utveckla spelprevention.se
PubliceradGenom att besvara webbenkäten på spelprevention.se kan du bidra till att göra Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd om spel om pengar ännu mer målgruppsanpassat. Syftet med spelprevention.se är att ge målgrupperna…
-
Uppdaterad kunskap om spelförebyggande metoder
PubliceradFolkhälsomyndigheten har med stöd av Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) uppdaterat en tidigare systematisk översikt av forskning kring olika spelförebyggande metoder. Trots att 17 nya studier inkluderades…
-
Kunskap om relationer på webbinarium och ny webbsida
PubliceradDet finns tydliga samband mellan spelproblem och olika typer av relationsproblem. Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett kunskapsstöd på spelprevention.se, som stöd till yrkesgrupper som möter personer med relationsproblem.
-
Ansökan om bidrag för spelförebyggande arbete nu öppen
PubliceradOrganisationer som arbetar med att förebygga spelproblem kan nu ansöka om bidrag från Folkhälsomyndigheten för 2025. Sista dag för att ansöka är den 30 september 2024.
-
Spel om pengar och ANDTS i uppdraget om digitala medier
PubliceradFolkhälsomyndigheten och Mediemyndigheten har i en gemensam rapport till regeringen sammanställt kunskapsläget om barns och ungas användning av digitala medier och effekterna på deras hälsa. Inom ramen för detta presenteras…
-
Fortsatt spridning av kunskapsstöd viktig
PubliceradSpridningen av Länsstyrelsens kunskapsstöd om barn och ungas skärmtid och spelande var hög under första året, men avtog därefter kraftigt. Det visare en utvärdering som Folkhälsomyndigheten har låtit…
-
Kampanj om ungas spelande: Med din framtid som insats
PubliceradAtt börja spela om pengar som ung ökar risken att få spelrelaterade problem senare i livet. För att motverka negativa konsekvenser av spel om pengar bland unga 18-24 år samarbetar Folkhälsomyndigheten, Kronofogden och…
-
Spel om pengar vanligare bland unga som är fysiskt aktiva
PubliceradBåde bland flickor och pojkar i gymnasiet är andelen som spelat om pengar högre bland dem som är mer fysiskt aktiva på fritiden. För andra ANDTS-områden ser sambandet med fysisk aktivitet annorlunda ut. Det visar…
-
Antal kontakter till Stödlinjen ökar
PubliceradUnder 2023 ökade antalet kontakter till Stödlinjen, både bland personer som själva spelar och bland anhöriga. Även genomförda självtester av spelvanor har ökat. Det visar en ny årsrapport.
-
Fortsatt hög omsättning på spelmarknaden
PubliceradOmsättningen på spelmarknaden var 27,1 miljarder under år 2023, en minskning på drygt en procent jämfört med året innan. Det visar Spelinspektionens årsredovisning. Samtidigt ökar omsättningen för…
-
Mer uppföljning och organisationsstöd behövs inom spelområdet
PubliceradFolkhälsomyndigheten ser behov av mer uppföljning och lokalt förebyggande arbete, samt ökat stöd till organisationer inom spelområdet. Det framgår av myndigheten återrapport kring de åtgärder som…
-
Lootlådor och andra inslag i dataspel läggs in i speluppdrag
PubliceradFolkhälsomyndigheten ska under 2024 uppmärksamma lootlådor och liknande företeelser i dataspel. Det framgår av myndighetens regleringsbrev. Spelinspektionen får i uppgift att följa utvecklingen av ungas spelande.
-
Samband mellan riskabelt spelande och högrisksparande
PubliceradRiskabelt spelande har ett samband med både högrisksparande och sämre ekonomisk hälsa. Det visar en ny undersökning bland drygt 2000 personer, som genomförts av Finansinspektionen i samverkan med Folkhälsomyndigheten.
-
Beslut om bidrag kring spelproblem 2024
PubliceradOrganisationer har en viktig roll i att komplettera statens, regionernas och kommunernas spelförebyggande insatser. Folkhälsomyndigheten har beslutat att fördela sammanlagt 21,5 miljoner till organisationer som arbetar med att förbygga…
-
Regeringen föreslår höjd spelskatt
PubliceradRegeringen föreslår att skatten på spel om pengar ska höjas från nuvarande 18 procent till 22 procent från och med 1 juli 2024. Folkhälsomyndigheten har i sitt remissvar lyft vikten av att följa hur spelmarknaden…