Frågor om influensa
Frågor om influensa
Symtomen kommer ofta plötsligt och består av frossa, hög feber, huvudvärk, muskelvärk och hosta. Läs mer på 1177.se om influensa och förkylning.
Influensaviruset sätter sig i luftvägarna och skadar cellerna där. Immunförsvaret känner snabbt att viruset är främmande för kroppen och en rad processer sätter igång som gör att vi känner oss sjuka i hela kroppen. Immunförsvarets vita blodkroppar aktiveras i blodet vid en infektion och skickar ut signaler som påverkar området i hjärnan som reglerar kroppstemperaturen vilket gör att vi får feber. Feber är ett av naturens sätt att göra miljön i kroppen otrivsam för viruset eftersom virus trivs bäst i 37 grader – den temperatur som de flesta har när de är friska.
Influensavirus är ett luftburet virus. Det smittar genom små partiklar som bär viruset i luften (aerosol), saliv- eller sekretdroppar eller kroppskontakt. Viruset tar sig in i luftvägarna genom inandningen. Från det att man blir smittad tar det 1 till 3 dygn innan man blir sjuk.
Influensasjukdom kan orsakas av två huvudtyper av influensavirus, influensavirus typ A och B. Influensavirus förändrar sig ständigt, och därför kan vi bli sjuka igen, trots att vi haft samma typ tidigare.
Håll avstånd
Var noga med att undvika trängsel och hålla avstånd till andra på platser där många samlas, till exempel i butiker, köpcentrum, restauranger, uteserveringar och på badplatser.
Tvätta händerna ofta
Smittämnen fastnar lätt på händer och kan spridas vidare. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Handsprit är ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
Hosta och nys i armvecket
Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du små droppar med smittämnen från att spridas runt dig eller fastna på dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
Undvik att röra ögon, näsa och mun
Det kan vara svårt att låta bli, så tvätta händerna ofta med tvål och vatten för att få bort smittämnen.
Stanna hemma när du är sjuk
Stanna hemma när du är sjuk. Då undviker du att smitta andra.
Influensavirus sprider sig lättast på vintern och början på våren. Man tror att detta beror på att människor oftare är inomhus och därmed närmare varandra under den "kalla årstiden". Dessutom är luften i ett hus under den kalla perioden ofta torr, som ett resultat av detta förblir influensavirus aktivt längre.
En epidemi uppstår när antalet fall av influensa i ett visst område är betydligt högre än antalet influensafall under resten av året.
En pandemi är en världsomfattande epidemi som orsakas av en ny virussubtyp. En ny subtyp uppstår när det sker en stor förändring av viruspartikelns yta med vilken slemhinnan i lungorna blir penetrerad. Eftersom de flesta människor inte har haft chansen att bli immuna mot den nya virussubtypen, kan smittan bli utbredd.