Det handlar om livet – så heter regeringens strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention som stäcker sig från 2025 till och med år 2034. Strategin innehåller ett samlat ramverk med mål och delmål och för första gången ska dessa knytas ihop med ett uppföljningssystem för ett ökat lärande och effektivare arbete.
Psykisk hälsa och suicidprevention
LyssnaDe flesta i befolkningen uppger att de har ett gott psykiskt välbefinnande. Men det är också vanligt med olika typer av lätta psykiska besvär, så som oro, stress och sömnbesvär. Här kan du läsa mer om statistik kring psykisk hälsa och suicid, vårt uppdrag och vad vi gör, främjande och förebyggande arbete, vad psykisk hälsa är och stigmatisering.
-
Vad är psykisk hälsa?
Psykisk hälsa används ofta som ett övergripande begrepp som omfattar god psykisk hälsa, välbefinnande, psykisk ohälsa, psykiska besvär och psykiatriska tillstånd.
-
Vad påverkar vår psykiska hälsa?
Faktorer på samhällsnivå, i vår nära omgivning, och individuella faktorer påverkar den psykiska hälsan.
-
Vad gör vi?
Vi följer utvecklingen och bidrar med kunskap om hur samhället kan främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid.
-
Främja och förebygga
Information om vad hälsofrämjande och förebyggande arbete kan innebära, förslag på konkreta insatser och stöd för planering och genomförande.
-
Suicidprevention
Här samlar vi kunskap om suicid och suicidförebyggande arbete. Här kan du som arbetar med att förebygga självmord hitta kunskap och statistik om suicid.
-
Statistik
Statistik om psykisk hälsa, t.ex. psykiskt välbefinnande och psykisk ohälsa i form av ängslan, oro, ångest, stress, sömnbesvär och depression.
-
Minska stigma
Stigmatisering beror på okunskap och fördomar vilket ytterst leder till nedvärderande attityder och diskriminering.
-
Publicerat
Publikationer inom psykisk hälsa och suicidprevention som vi publicerat de senaste åren.
Utvalt innehåll
Det handlar om livet
dinpsykiskahälsa.se
På vår webbplats Din psykiska hälsa kan du lära dig mer om vad som påverkar hur du mår psykiskt, vad du kan göra för att må bättre och hur du kan stötta andra.
Tillsammans minskar vi ofrivillig ensamhet
Folkhälsomyndigheten kartlägger ofrivillig ensamhet och ska senare föreslå en nationell strategi för att minska ofrivillig ensamhet i Sverige.
Nyheter
-
Organisationer delar på 150 miljoner i stor satsning på psykisk hälsa
Publicerad:Folkhälsomyndigheten har beslutat hur 52 ideella organisationer ska dela på 150 miljoner kronor i statsbidrag. Pengarna ska användas till att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och suicid.
-
Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention
Publicerad:Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
-
Män utanför arbetslivet särskilt utsatta för ensamhet
Publicerad:Personer som har svag ekonomi eller står utanför arbetslivet känner sig i högre utsträckning ensamma. Nästan var femte man som är sjukskriven eller arbetslös besväras ofta eller alltid av ensamhet. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndighetens nationella folkhälsoenkät.
Publikationer
-
Existentiell hälsa och folkhälsa – Delredovisning av regeringsuppdrag
Publicerad:Rapport presenterar resultaten från en kartläggning av existentiell hälsa. Vi har sammanställt internationell och svensk litteratur, vilka aktörer som arbetar inom området och med vad, och hur aspekter med bäring på existentiella frågor mäts och följs upp.
-
Kartläggning av definitioner och förståelse av existentiell hälsa utifrån litteraturen
Publicerad:Underlagsrapporten utgör del av Folkhälsomyndighetens regeringsuppdrag om att genomföra insatser för att utveckla arbetet med existentiell hälsa inom ramen för den nationella folkhälsopolitiken.
-
Kartläggning av aktörer med koppling till existentiell hälsa
Publicerad:Underlagsrapporten presenterar Folkhälsomyndigheten metod och resultat från en kartläggning av aktörer och deras verksamheter med koppling till området existentiell hälsa i Sverige.