Myndigheter vi regelbundet samverkar med och inhämtar kunskaper ifrån
Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Barnombudsmannen, Boverket, Forskningsrådet för hälsa arbetsliv och välfärd, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för stöd till trossamfund, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, Sveriges Kommuner och Regioner, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, Statens kulturråd, Statens medieråd, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Statens skolverk.
Tillsammans minskar vi ofrivillig ensamhet
LyssnaFolkhälsomyndigheten har kartlagt den ofrivilliga ensamheten och ska föreslå en nationell strategi för att minska ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser. Uppdraget ska vara klart senast 1 februari 2025.
Film om ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder
Tillsammans – ett regeringsuppdrag för att minska ofrivillig ensamhet
Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga och öka kunskapen om ofrivillig ensamhet och dess konsekvenser. Utifrån resultatet av kartläggningen ska Folkhälsomyndigheten föreslå en nationell strategi för hur arbetet med att förebygga och minska ofrivillig ensamhet kan intensifieras och vidareutvecklas.
Vi kallar uppdraget ”Tillsammans” eftersom målet är att öka gemenskapen mellan människor, men också för att betona att flera samhällsaktörer behöver bidra i arbetet. Strategin ska beskriva hur regeringen och olika myndigheter kan arbeta för att minska ensamhet i Sverige, men också hur regioner, kommuner, civilsamhälle och näringsliv kan bidra.
Folkhälsomyndigheten samverkar med Socialstyrelsen i uppdraget, samt inhämtar regelbundet i samverkansmöten kunskaper och erfarenheter från 14 andra myndigheter, samt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Folkhälsomyndigheten samråder även med andra myndigheter vid behov, samt civilsamhällesorganisationer, regioner och kommuner, samt näringsliv.
Arbetet med en nationell strategi
Kartläggningen – den första delen av arbetet – publicerades 1 mars 2024. Den innehåller statistik som visar på förekomsten av ofrivillig ensamhet i Sverige, både i befolkningen i stort och i olika befolkningsgrupper. Vi beskriver också vad olika samhällsaktörer gör för att motverka ofrivillig ensamhet. I kartläggningen ingår även en sammanställning av internationell forskning om ensamhetens orsaker och konsekvenser, samt en sammanfattning av de strategier mot ensamhet som finns i England, Danmark och Nederländerna.
Den 27 juni 2024 publicerade vi det första av fyra faktablad som uppmärksammar vikten av att motverka ensamhet. I faktabladet "Ensamhet kan påverka hälsan" lyfter vi kortfattat fram delar av den tidigare publicerade kartläggningen.
Vad gör vi nu?
Vi arbetar nu med att ta fram förslag till den nationella strategin som ska lämnas in senast 1 februari 2025. I detta arbete ingår att föra dialog med många olika grupper i samhället för att förstå mer kring vad som efterfrågas, men också för att inhämta kunskap kring hur olika samhällsaktörer kan bidra i arbetet. Vi bedriver även internationell samverkan, bland annat med WHO, samt har stöd av SBU i arbetet med att utvärdera insatser för att motverka ofrivillig ensamhet.
Syftet med strategin är att skapa förutsättningar som kan stärka och utveckla arbetet mot ofrivillig ensamhet, samt bidra till ett mer inkluderande samhälle där relations- och gemenskapsperspektiv inkluderas i folkhälsopolitiken. Möjliga synergier med andra strategier ska också undersökas, inte minst förslaget om en nationell strategi för psykisk hälsa och suicidprevention.
Myndigheter vi regelbundet samverkar med och inhämtar kunskaper ifrån
Om ensamhet
Ofrivillig ensamhet innebär att ens sociala relationer inte är på det sätt man önskar. Det kan handla om att man vill ha fler eller djupare relationer. Det finns olika typer av ensamhet; social, emotionell och existentiell.
Film om ofrivillig ensamhet
Olika former av ensamhet
Ensamhet kan vara självvald och positiv eller ofrivillig och negativ. Den ofrivilliga ensamheten kan se ut på olika sätt.
Sociala relationer är viktiga för vårt allmänna välbefinnande och vår hälsa, men behovet av att träffa andra är individuellt. De flesta människor trivs bra med att ibland vara på egen hand, ensamheten kan ge tid för återhämtning och reflektion och upplevas som positiv. Ofrivillig ensamhet kan däremot upplevas som besvärande och leda till fysisk och psykisk ohälsa. Ofrivillig ensamhet ser ut på olika sätt och definieras ofta som en skillnad mellan önskad och faktisk nivå av sociala relationer. Det handlar både om antalet relationer vi har och om kvaliteten i relationerna. Ofta skiljer man mellan tre former av ofrivillig ensamhet:
- Social ensamhet handlar om bristande tillgång till sociala nätverk och sammanhang och att man har få eller inga relationer.
- Emotionell ensamhet innebär avsaknad av nära relationer, någon att dela sina innersta tankar och känslor med.
- Existentiell ensamhet beskrivs som en djupare form av ensamhet och en känsla av att ingen på riktigt kan förstå mig.
De olika formerna av ensamhet hänger delvis ihop. Om man saknar relationer har man sannolikt heller ingen att anförtro sig åt. Men även om man är omgiven av människor kan man uppleva emotionell och existentiell ensamhet. Det kan till exempel handla om att man upplever att relationerna saknar djup och närhet. Den existentiella ensamheten är nära kopplad till meningsfullhet och väcks ofta vid svåra livssituationer och förluster.
Hur vanligt är ofrivillig ensamhet?
Förekomsten av ensamhet skiljer sig åt mellan olika undersökningar. Det beror bland annat på vilken typ av ensamhet som analyseras och hur man frågar om ensamhet.
Ibland används ensamhushåll som ett sätt att mäta ensamhet. I Sverige är 41 procent av hushållen ensamhushåll, vilket är högt jämfört med andra länder. De flesta som bor ensamma är i åldern 85 år och äldre, drygt 70 procent. I åldern 35–54 år bor mindre än 20 procent ensamma.
Att bo ensam behöver inte betyda att man känner sig ensam, men det finns ett samband. I enkäter där vi frågat människor om ensamhet är ensamheten högst bland:
- Ensamboende
- Yngre och äldre
- Grupper utanför arbetslivet
- Grupper med funktionsnedsättningar
Många grupper i befolkningen är för små för att deras ensamhet ska kunna analyseras med de enkäter vi använder i dagsläget. Trots detta tyder mycket ändå på att det är vanligare med ensamhet bland exempelvis utrikes födda och i hbtqi-grupperna.
Var femte flicka känner sig ofta ensam
Ensamhet finns i alla åldrar. I enkäten Skolbarns hälsovanor svarar 10 procent av pojkarna och 19 procent av flickorna att de ofta eller alltid känner sig ensamma. 15-åringar är de som oftast svarar att de känner sig ensamma, och minst ensamma känner sig 11-åringar (figur 1). Oavsett ålder svarar flickor oftare än pojkar att de känner sig ensamma.
Figur 1. Andel pojkar och flickor i åldern 11, 13 och 15 år som svarar att de oftast eller alltid känner sig ensamma. Källa: Skolbarns hälsovanor 2021/2022.
Runt 5 procent av skolbarnen svarar att de inte kan prata med sina vänner om problem, vilket tyder på en emotionell ensamhet. Samtidigt instämmer de flesta, 53 procent av pojkarna och 61 procent av flickorna, att de kan prata om problem med sina vänner (figur 2).
Figur 2. Andel pojkar och flickor som håller med om att de kan prata om problem med sina vänner. Källa: Skolbarns hälsovanor 2021/2022.
Ensamhet högst bland yngre och äldre
I nationella folkhälsoenkäten svarar 6 procent av befolkningen att de ofta eller alltid besväras av ensamhet (2024) och 13 procent att de gör det ibland.
Ser vi till hela befolkningen besväras män och kvinnor av ensamhet i samma omfattning. Men när vi tittar på närmre på olika åldrar framträder könsskillnader (figur 3). Under 45 år svarar män i högre grad att de ofta eller alltid besväras av ensamhet. Över 85 år är det istället kvinnor som är mer besvärade av ensamhet.
Figur 3. Andel män och kvinnor i olika åldersgrupper som svarar att de ofta eller alltid har besvär av ensamhet, 2024. Källa: Nationella folkhälsoenkäten.
Många män har ingen att anförtro sig åt
Män svarar oftare än kvinnor att de inte har någon att dela sina innersta tankar och känslor med, alltså emotionell ensamhet, 17 procent av männen och 10 procent av kvinnorna. I åldrar under 45 år är det nästan dubbelt så många män som kvinnor som är emotionell ensamma, och i dessa åldrar är könsskillnaden som störst (figur 4).
Figur 4. Andel män och kvinnor som svarar att de inte har någon att anförtro sig åt eller dela sina innersta tankar och känslor med (emotionell ensamhet). 2024. Källa: Nationella folkhälsoenkäten.
Hög ensamhet bland personer utanför arbetslivet
De som står utanför arbetslivet till följd av långvarig arbetslöshet eller sjukskrivning känner sig ofta eller alltid ensamma i högre grad än yrkesverksamma (figur 5). Bland män i långvarig arbetslöshet eller sjukskrivning är ensamheten fyra gånger högre jämfört med yrkesverksamma, bland kvinnor är den tre gånger högre. Att inte vara yrkesverksam är också kopplat till sämre ekonomi. Och tittar vi på personer med låga inkomster eller andra ekonomiska svårigheter är ensamheten tre gånger så hög jämfört med gruppen med god ekonomi.
Figur 5. Andel män och kvinnor som ofta eller alltid känner sig ensamma uppdelat på sysselsättning, 2024. Källa: Nationella folkhälsoenkäten.
Högre ensamhet bland personer med funktionsnedsättning
Bland personer med funktionsnedsättningar är det en högre andel som bor ensamma, känner sig ensamma och som saknar en nära vän (figur 6). Det visar Statistiska Centralbyråns undersökning om levnadsförhållandena i Sverige. De svarar dubbelt så ofta som personer utan funktionsnedsättningar att de känner sig ensamma och att de saknar en nära vän och betydligt fler bor också ensamma.
Figur 6. Andel av personer med och utan funktionsnedsättning som uppger olika former av ensamhet, 2024. Källa: Statistiska Centralbyrån.
Samband mellan ensamhet och hälsa
Både forskning och svensk statistisk visar att ensamhet och hälsa hör ihop. 2022 svarade 24 procent av de som besvärades av ensamhet att de hade allvarlig psykisk påfrestning och 28 procent att de hade haft suicidtankar. Bland de som inte besvärades ensamhet var andelen lägre, 4 respektive 9 procent.
Flera forskningsstudier visar att långvarig ensamhet är förenat med högre risk för depression och ångest, men även andra typer av psykisk och fysisk ohälsa. Ensamhet kan både orsaka ohälsa och vara en konsekvens av ohälsa.
Figur 7. Andel av befolkningen, med eller utan besvär av ensamhet som har allvarlig psykisk påfrestning eller suicidtankar, 2022. Källa: Nationella folkhälsoenkäten.
Läs mer
Behöver du råd kring hur du kan bryta din ensamhet eller vill du hjälpa någon som du upplever känner sig ensam?
Publikationer
-
Ensamhet kan påverka hälsan
Publicerad:Faktabladet lyfter kortfattat fram delar av rapporten ”Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder – En kartläggning”. Både svenska och internationella studier visar att det finns ett tydligt samband…
-
Ensamhet – förekomst, konsekvenser och åtgärder – En kartläggning
Publicerad:Rapporten presenterar resultaten från en kartläggning av ensamhet. Rapporten är en delredovisning av det regeringsuppdrag som Folkhälsomyndigheten har att genomföra en kartläggning och ta fram ett förslag…