Barns och ungas livsmedelskonsumtion En delrapport inom regeringsuppdraget om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska skillnader

Lyssna

I förhållande till Livsmedelsverkets kostråd och de nordiska näringsrekommendationerna, äter barn och unga för lite frukt, grönsaker, fullkorn och fisk, samtidigt som de får i sig för mycket salt, socker, charkprodukter samt energität och näringsfattig mat.

Mat är grunden för liv och hälsa och är särskilt viktig för barns och ungdomars tillväxt och utveckling. Hälsosam mat påverkar både den fysiska och psykiska hälsan. Livsmedel med högt näringsinnehåll kan bidra till motståndskraft mot till exempel infektioner, lägga grunden för god tandhälsa och ge vår hjärna energi och förutsättningar att fungera optimalt.

I denna rapport sammanställer vi statistik om barns och ungas livsmedelskonsumtion.

Rapporten är en del av regeringsuppdraget om att förbättra barns och ungas livsmedelskonsumtion med särskilt fokus på socioekonomiska villkor. Slutsatser dras utifrån nya analyser av bland annat Nationella folkhälsoenkäten ”Hälsa på lika villkor?” och undersökningen Skolbarns hälsovanor samt tidigare publicerat material.

Relaterad läsning

Författare: Folkhälsomyndigheten
Publicerad:
Artikelnummer: 24169