Plan för tillsynsvägledning inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet 2025–2027

  • Publicerad: 2 april 2025
  • Artikelnummer: 24250
  • Folkhälsomyndigheten

Om publikationen

Denna plan avser Folkhälsomyndighetens tillsynsvägledning 2025–2027 utifrån alkohollagen (2010:1622), lagen (2018:2088) om tobak och liknande produkter, och lagen (2022:1257) om tobaksfria nikotinprodukter.

Syftet är att tydliggöra för länsstyrelser, kommuner och Polismyndigheten vilken tillsynsvägledning vi planerar att genomföra under perioden. Vi redovisar också en uppföljning av de insatser vi genomfört i 2024 års plan för tillsynsvägledningen.

Det finns olika omvärldsfaktorer som kan påverka vår prioritering, till exempel ändrad lagstiftning, ny rättspraxis eller uttalade prioriteringar från regeringen. Därför ses planen över och uppdateras årligen.

Planen för tillsynsvägledning har tagits fram av enheten för NPS och tillsynsvägledning alkohol och tobak. I den slutliga bearbetningen har tillförordnade enhetschefen Åsa Thornqvist deltagit. Stefan Persson har varit ansvarig utredare.

Folkhälsomyndigheten

Josefin P Jonsson
Avdelningschef

Prioriterad tillsynsvägledning 2025–2027

I tabell 1 och 2, och i texten som följer, återfinns de områden och insatser som Folkhälsomyndigheten prioriterar 2025–2027 enligt alkohollagen (AL), lagen om tobak och liknande produkter (LTLP), och lagen om tobaksfria nikotinprodukter (LTN). Ny lagstiftning och andra omständigheter kan påverka behoven av tillsynsvägledning under perioden och ändra vår prioritering.

Tabell 1. Folkhälsomyndighetens prioriterade tillsynsvägledning enligt AL.
Område Insatser Verksamhetsår
Gårdsförsäljning Ta fram vägledning om tillståndsprövning och tillsyn över gårdsförsäljning Våren 2025
Servering Revidera Handbok i tillsyn Hösten 2025
Servering Ta fram checklista till tillståndshavare för restaurangrapportering Hösten 2025
Servering Ta fram ett stöd- och utbildningsmaterial om ekonomisk granskning vid tillståndsprövning Hösten 2025
Servering och detaljhandel folköl Ta fram information och vägledning om kommunernas underrättelse av beslut 2025
Servering Revidera vägledning om egenkontrollprogram för alkoholservering på särskilda boenden 2026
Servering och detaljhandel folköl Ta fram vägledning om alkoholservering och detaljhandel med folköl via mobila enheter (så kallade food trucks) 2026
Servering Översyn av befintlig vägledning för kommunernas granskning av ansökan om serveringstillstånd 2026–2027
Servering och detaljhandel folköl Översyn av befintlig vägledning för kommunernas och Polismyndighetens tillsyn över alkoholservering och detaljhandel 2026–2027
Tabell 2. Folkhälsomyndighetens prioriterade tillsynsvägledning enligt LTLP och LTN.
Område Insatser Verksamhetsår
Rökfria miljöer och handel med tobak Ta fram vägledning för kommunernas tillsyn av vattenpipsrökning på serveringsställen Våren 2025
Handel med nikotinprodukter Revidera vägledning och stödmaterial om kontrollköp Våren 2025
Handel med nikotinprodukter Ta fram ett kunskapsstöd om nikotinprodukter med fokus på tillgänglighet och bruk bland barn och unga Våren 2025
Handel med tobak Ta fram ett stöd- och utbildningsmaterial om ekonomisk granskning vid tillståndsprövning Hösten 2025
Rökfria miljöer och handel med tobak och nikotinprodukter Ta fram information och vägledning om kommunernas underrättelse av beslut 2025
Handel med tobak och nikotinprodukter Ta fram information och utbildningsmaterial till beslutsfattare om lagens bestämmelser 2026
Handel med tobak Översyn av befintlig vägledning för kommunernas granskning av ansökan för tillstånd att sälja tobak 2026–2027
Handel med tobak och nikotinprodukter Översyn av vägledning för kommunernas och Polismyndighetens tillsyn över detaljhandeln 2026–2027

Utöver detta kommer vi fortlöpande ge tillsynsvägledning genom att

  • besvara frågor till Folkhälsomyndigheten om AL, LTLP och LTN
  • publicera referat av nya rättsliga avgöranden enligt AL
  • anordna en årlig konferens för länsstyrelsernas alkohol- och tobakshandläggare (oktober)
  • delta vid länsstyrelsernas nationella nätverksträffar om alkohol- och tobakstillsyn (SLATT-nätverket)
  • delta vid de grundutbildningar för kommunala tillsynshandläggare som länsstyrelserna anordnar samt vid regionala nätverksträffar vid förfrågan och när möjlighet finns
  • delta vid nationella och regionala konferenser.

Tillsynsvägledning har ett nära samband med Folkhälsomyndighetens normeringsarbete i form av föreskrifter och allmänna råd. Under perioden planerar vi bland annat följande:

  • Folkhälsomyndigheten kommer att ta fram föreskrifter om gårdsförsäljning. Dessa planeras att vara klara i maj 2025. Föreskrifterna tas fram utifrån de förslag som regeringen lämnat i proposition 2024/25:86, Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker. Riksdagen planerar att besluta om propositionen i april 2025.

Beskrivning av prioriterade områden och insatser enligt alkohollagen

Servering

Folkhälsomyndigheten har börjat se över och uppdatera publikationen Handbok i tillsyn – Metoder för kommun och polis att minska våld och skador i krogmiljö. Vi planerar att slutföra arbetet under hösten 2025.

Folkhälsomyndighetens vägledning för tillämpning av bestämmelser om servering, med samlingsnamnet Utbildningsinsats om alkohollagen, kommer att utökas med en checklista till tillståndshavare för restaurangrapportering. Det sker under hösten 2025.

I samverkan med länsstyrelserna tar vi fram ett stöd- och utbildningsmaterial till kommunerna om ekonomisk granskning vid tillståndsprövning. Även tillsynen av ekonomisk skötsamhet hos befintliga tillståndshavare av serveringstillstånd ingår i materialet. Materialet är tänkt att vara klart till oktober 2025 och därefter är planen att länsstyrelserna och Folkhälsomyndigheten kommer att genomföra regionala workshops med kommunerna. Arbetet samordnas med tobaksområdet eftersom insatsen även omfattar ekonomisk granskning gällande tillstånd för tobaksförsäljning.

Under 2025 tar vi också fram vägledning om kommunernas skyldighet att skicka en kopia till Folkhälsomyndigheten av de beslut som kommunen fattat enligt AL. Även detta arbete samordnas med tobaks- och nikotinområdet där en liknande insats genomförs.

Folkhälsomyndigheten reviderar vägledningen om egenkontrollprogram för alkoholservering på särskilda boenden. Vi planerar att publicera det reviderade materialet under 2026.

Under 2026 planerar vi att ta fram vägledning, utifrån bestämmelserna om krav på mat och kök, om alkoholservering via mobila enheter (så kallade food trucks).

Under 2026 och 2027 ser vi över vår befintliga vägledning för kommunernas granskning av ansökan om serveringstillstånd enligt AL. Motsvarande översyn sker av vägledningen för kommunernas och Polismyndighetens tillsyn enligt AL. Arbetet samordnas med tobaksområdet där en liknande översyn planeras.

Detaljhandel folköl

Under 2026 planerar vi att ta fram vägledning om detaljhandel och servering av folköl via mobila enheter (så kallade food trucks).

Gårdsförsäljning

Folkhälsomyndigheten tar fram vägledning om tillståndsprövning och tillsyn över gårdsförsäljning. Vägledningen om tillståndsprövningen planeras vara klar i maj 2025. Vägledningen om tillsyn över gårdsförsäljningen planeras till efter sommaren. Arbetet sker utifrån de förslag som regeringen lämnat i proposition 2024/25:86, Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker. Riksdagen planerar att besluta om propositionen i april 2025. Vi uppdaterar löpande vår webbplats med information om vårt arbete gällande gårdsförsäljning.

Beskrivning av prioriterade områden och insatser enligt lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om tobaksfria nikotinprodukter

Handel med tobak och liknande produkter samt tobaksfria nikotinprodukter

Med anledning av ändringsföreskrifter om kontrollköp (HSLF-FS 2023:38) kommer vi att uppdatera vår vägledning och vårt informationsmaterial om kontrollköp så att även tobaksfria nikotinprodukter ingår. Arbetet planeras vara klart i juni 2025.

Vi planerar även att ta fram ett kunskapsstöd om nikotinprodukter och tillgänglighetsbegränsning i perspektivet skydd av barn och unga. Kunskapsunderlaget kommer att fokusera på ungdomars användning av produkterna, uppföljning av tillsynen och hur lagens tillgänglighetsbegränsande bestämmelser fungerar. Vi vill också synliggöra eventuella behov av förstärkta insatser och lyfta fram befintligt stöd och tillsynsvägledning. Arbetet sker i samverkan med Konsumentverket och planeras vara klart i juni 2025.

I samverkan med länsstyrelserna tar vi fram ett stöd- och utbildningsmaterial till kommunerna om ekonomisk granskning vid tillståndsprövning. Även tillsynen av ekonomisk skötsamhet hos befintliga tillståndshavare för tobaksförsäljning ingår i materialet. Materialet är tänkt att vara klart till oktober 2025 och därefter är planen att länsstyrelserna och Folkhälsomyndigheten kommer att genomföra regionala workshops med kommunerna. Arbetet samordnas med alkoholområdet eftersom insatsen även omfattar ekonomisk granskning gällande tillstånd för alkoholservering.

Under 2025 tar vi också fram vägledning om kommunernas skyldighet att skicka en kopia till Folkhälsomyndigheten av de av beslut som kommunen fattat enligt LTLP och LTN. Även detta arbete samordnas med alkoholområdet där en liknande insats genomförs.

Under 2026 planerar vi att ta fram ett informations- och utbildningsmaterial till kommunala beslutsfattare. Materialet ska ha fokus på skyddslagstiftningens syften och de bestämmelser i LTLP och LTN som är viktiga för beslutsfattare att känna till när lagarna ska tillämpas vid tillståndsprövning och tillsyn.

Under 2026 och 2027 kommer vi att se över vår befintliga vägledning för kommunernas tillståndsprövning för tobaksförsäljning samt vägledningen för tillsyn över detaljhandel enligt LTLP och LTN. Arbetet samordnas med alkoholområdet där en liknande översyn planeras.

Rökfria miljöer

Under 2024 började vi ta fram en vägledning för kommunernas tillsyn på serveringsställen vid försäljning av röksessioner med vattenpipa i rökrum. Arbetet fortsätter under 2025 och vägledningen planeras vara klar till våren.

Folkhälsomyndighetens arbete med tillsynsvägledning

Folkhälsomyndigheten är nationell tillsynsvägledande myndighet utifrån AL, LTLP och LTN där kommunen och Polismyndigheten utövar tillsyn. I det tillsynsvägledande uppdraget ingår stöd och råd till tillsynsmyndigheterna samt samordning, uppföljning och utvärdering av tillsynsverksamheten. Syftet är att bidra till en effektiv, rättssäker och likvärdig tillståndsprövning och tillsyn.

Länsstyrelsen ansvarar enligt lagstiftningarna för tillsynen inom länet och ska biträda kommunerna med råd och stöd samt främja samverkan mellan tillsynsmyndigheter och andra.

Folkhälsomyndighetens arbete med tillsynsvägledning har ett nära samband med myndighetens normeringsarbete i form av föreskrifter och allmänna råd.

Stöd och råd till tillsynsmyndigheterna

Folkhälsomyndigheten ger i dag tillsynsvägledning till länsstyrelserna, kommunerna och Polismyndigheten i form av skriftliga vägledningar för tillståndsprövning och tillsyn samt information och stöd på vår webbplats. Vi anordnar årligen en samverkanskonferens tillsammans med länsstyrelserna och deltar vid deras nationella nätverksträffar. Vi deltar även vid länsstyrelsernas grundutbildningar för kommunala tillsynshandläggare och vid regionala nätverksträffar samt ger stöd och råd när vi får frågor.

Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna har en överenskommelse om att frågor från kommunerna i första hand besvaras av länsstyrelsen. De frågor som bedöms vara av principiell karaktär lyfts till Folkhälsomyndigheten.

Vi ser löpande över våra vägledningar, föreskrifter och allmänna råd och reviderar dem vid behov. I vårt arbete med normering och framtagande av vägledning hämtar vi in synpunkter från berörda målgrupper, bland annat i form av referensgrupper och remissarbete.

Samordning av tillsynen

Tillsynsvägledningen ska stödja länsstyrelserna och kommunerna så att de kan bedriva en effektiv, rättssäker och likvärdig tillsyn och tillståndsprövning. Folkhälsomyndighetens ambition är att samordna tillsynen genom att följa kunskapsläget, ta fram vägledningar och stöd för tillsynsverksamheten samt ha dialog och samverkan med målgrupperna. Dialog och samverkan genomförs även med andra tillsynsvägledande myndigheter, som exempelvis Konsumentverket och Läkemedelsverket, för att främja nationell samordning av tillsynsvägledningen.

Uppföljning och utvärdering av tillsynen

För att veta om tillsynen fungerar som det är tänkt behöver den följas upp och utvärderas. Folkhälsomyndigheten följer årligen upp rättstillämpningen samt länsstyrelsernas och kommunernas tillsyn och tillståndsprövning enligt AL, LTLP och LTN. Länsstyrelserna och kommunerna får bland annat redogöra för resurstillgång, samverkan i tillsynsverksamheten, antal tillsynsbesök och behov av råd och stöd inom olika tillsynsområden. Resultaten från uppföljningarna ger en lägesbild av tillsynsverksamheten och bidrar som kunskapsstöd för att synliggöra utvecklingsområden och behov av kommande insatser.

Uppföljning av tidigare plan för tillsynsvägledning 2024

Folkhälsomyndigheten har följt upp de prioriterade tillsynsvägledande insatserna och det normeringsarbete som angavs i planen 2024. Här nedanför sammanfattas insatserna uppdelade per lagstiftningsområde.

Alkohollagen

Folkhälsomyndighetens vägledning för tillämpning av bestämmelser om servering, med samlingsnamnet Utbildningsinsats om alkohollagen, utökades under 2024. Det som tillkom var vägledning samt frågor och svar inom området provsmakning samt information riktad till förtroendevalda och beslutsfattare om serveringsbestämmelser. I planen för 2024 uppgav vi också att utbildningsinsatsen skulle utökas med en checklista till tillståndshavare för restaurangrapportering. Den kommer under hösten 2025.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram vägledning för kommunernas tillsyn av ekonomisk och personlig lämplighet för befintliga tillstånd (så kallad inre tillsyn). Vägledningen publicerades i februari 2025.

Handbok i tillsyn – Metoder för kommun och polis att minska våld och skador i krogmiljö, skulle enligt tidigare plan uppdateras under 2024. Arbetet pågår och planeras bli klart under hösten 2025.

Lagen om tobak och liknande produkter samt lagen om tobaksfria nikotinprodukter

Folkhälsomyndigheten har slutfört arbetet med att revidera och uppdatera föreskrifter och vägledning om egenkontrollprogram vid försäljning av tobak och elektroniska cigaretter så att de nu också omfattar tobaksfria nikotinprodukter. Föreskrifterna publicerades i februari 2024 och vägledningen i juni. Utifrån ett målgruppsperspektiv togs två vägledningar fram. En till kommunerna som kan användas vid deras tillståndsprövning och tillsyn, och en riktad till näringsidkare för att stödja dem när de tar fram egenkontrollprogrammen.

Under februari 2024 publicerade Folkhälsomyndigheten också en förteckning på myndighetens webbsida över produktanmälningar för tobaksfria nikotinprodukter på den svenska marknaden. Förteckningen uppdateras dagligen och kan användas av kommunerna att hämta uppgifter från i samband med tillsyn över detaljhandeln.

Med anledning av att nya regler började gälla för upphettade tobaksvaror den 1 maj 2024 tog vi fram information till näringsidkare och kommuner. Vi reviderade också två av våra föreskrifter och vår vägledning om kommunernas tillsyn över märkning. Samtliga publicerades i juni 2024.

Den 20 maj 2024 började reglerna om spårbarhet och säkerhetsmärkning att tillämpas på andra tobaksvaror än cigaretter och rulltobak. I anslutning till detta publicerade vi i juni en reviderad version av vår befintliga vägledning om kommunernas tillsyn över denna märkning.

Vi har uppdaterat vår befintliga vägledning om kommunernas granskning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror med nya rättsfall och utökat stöd för den ekonomiska granskningen. Vi har också lagt till ett nytt avsnitt som handlar om tillsyn av den ekonomiska och personliga lämpligheten vid redan beviljade tillstånd (så kallad inre tillsyn). Den uppdaterade vägledningen publicerades i februari 2025.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning för kommunernas tillsyn av de rökfria utomhusmiljöerna. Vi har kompletterat vägledningen med stöd i form av tillsynsprotokoll och informationsblad för de olika utomhusmiljöerna. Vägledningen och stödmaterialet publicerades i mars 2025.

Gemensamt för lagstiftningarna

Folkhälsomyndigheten har löpande utvecklat arbetet med det nationella tillståndsregistret ATR (Alkohol- och tobaksregistret). I januari 2024 fick kommuner och länsstyrelser åtkomst till försäljningstillstånd för tobak. Utvecklingsarbetet har fortsatt under 2024 med fokus på kvalitetssäkring av uppgifterna.

För att öka kännedomen om vår tillsynsvägledning och vårt kunskapsstöd skickade vi under 2024 ut fem informationsbrev till våra målgrupper om nya vägledningar och andra insatser.

I oktober 2024 genomförde vi vår årliga samverkanskonferens för länsstyrelsernas alkohol- och tobakshandläggare. Det huvudsakliga innehållet var erfarenhetsutbyte, att utveckla myndigheternas samverkan och arbetet med tillsynsvägledning. Ett resultat av konferensen är det gemensamma arbetet att ta fram stöd- och utbildningsmaterial till kommunerna om ekonomisk granskning.

Folkhälsomyndigheten har löpande besvarat frågor om tillämpningen av lagstiftningarna. Vi har deltagit och föreläst vid fem grundutbildningar för kommunala tillsynshandläggare som länsstyrelserna anordnat inom alkohol- och tobaksområdet. Vi här även deltagit vid åtta regionala nätverksträffar för kommunala tillsynshandläggare.

Uppföljning av ytterligare insatser

Utöver det som stod med i planen för 2024 har ytterligare insatser genomförts.

I november 2024 uppdaterades kunskapsproven för serveringstillstånd som Folkhälsomyndigheten tillhandahåller. Samtliga frågor har uppdaterats och granskats. Justeringar i provens konstruktion har också genomförts.

I december 2024 publicerade vi tillsynsvägledning om så kallad plattformsförsäljning av tobak och liknande produkter i form av Frågor och svar på myndighetens webbplats.

Behov och prioritering av tillsynsvägledning

För att avgöra vilka vägledningsinsatser som Folkhälsomyndigheten ska prioritera under 2025–2027 har vi genomfört kartläggningar och analyser. Resultaten har använts som underlag för denna plan.

Kartläggning och analys av vägledningsbehov

För att kartlägga behovet av tillsynsvägledning inom vårt ansvarsområde gjorde vi under 2024 en omvärldsanalys. Den bestod i att kartlägga och analysera:

  • ändringar av regler som berör tillsynsområdena
  • uttalade prioriteringar från regeringen, exempelvis områden som lyfts i regeringens nationella strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken samt Agenda 2030
  • tillgänglighetsbegränsning samt utveckling av bruk och skadliga hälsoeffekter inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet
  • de operativa tillsynsmyndigheternas behov av tillsynsvägledning utifrån bland annat underlag från uppföljning av alkohol- och tobakstillsynen och kontakter via e-post, telefon samt nationella och regionala nätverksträffar med tillsynshandläggare vid länsstyrelserna och kommunerna
  • områden där tillsynsvägledning saknas eller är bristfällig
  • Folkhälsomyndighetens befintliga tillsynsvägledning och behov av att uppdatera den.

Grunder för våra prioriteringar

Efter analysen prioriterade Folkhälsomyndigheten vägledningsbehoven. I prioriteringen tar vi särskild hänsyn till de här aspekterna:

  • nya regler och ny rättspraxis
  • bristfällig vägledning
  • ny kunskap
  • brister i lagefterlevnad
  • brister i tillsyn och tillståndsprövning
  • jämlikhet i hälsa
  • skydd av barn och unga
  • samordningsvinster.

Områden med stort behov av tillsynsvägledning

Flera områden som Folkhälsomyndigheten prioriterat har även länsstyrelser och kommuner lyft fram i olika sammanhang. Ett exempel är resultat från Folkhälsomyndighetens årliga länsrapportundersökning med enkäter som går ut till samtliga kommuner och länsstyrelser. Enkäten frågar bland annat inom vilka områden kommunerna har behov av tillsynsvägledning. De områden som huvudsakligen lyftes fram var:

  • ekonomisk granskning vid tillståndsprövning inom alkohol- och tobaksområdet
  • fördjupat stöd för handläggningsprocessen vid tillståndsprövning
  • tillsyn av ekonomisk och personlig lämplighet av befintliga tillståndshavare
  • matkrav vid alkoholservering
  • märkning av tobaks- och nikotinprodukter
  • alternativa former för tobaksförsäljning och alkoholservering, till exempel fysiskt obemannade butiker, plattformsförsäljning och food trucks
  • administrativa sanktioner på alkohol- och tobaksområdet
  • rökfria utomhusmiljöer.

Ytterligare områden är de som lyfts vid konferenser och utbildningar med representanter från länsstyrelser och kommuner. På alkoholområdet finns behov av samlad vägledning om tillämpningen av olika serveringsbestämmelser och vägledning om gårdsförsäljning. På tobaks- och nikotinområdet finns behov av kunskapsstöd om användningen av nikotinprodukter bland ungdomar och om hur åldersgränsen efterlevs.

Målgrupperna uttrycker även ett stort behov av stöd i tillsynen över marknadsföringsbestämmelser. Vi har förmedlat behovet till Konsumentverket som är ansvarig tillsynsvägledande myndighet för marknadsföring.

Identifierade behov av tillsynsvägledning för 2025–2027

Efter att Folkhälsomyndigheten kartlagt behoven av tillsynsvägledning både internt och externt gjorde vi en slutlig analys av vilka områden som ska prioriteras under 2025–2027. Resultatet av analysen återfinns ovan i tabell 1 och 2 som visar den prioriterade tillsynsvägledningen på alkoholområdet respektive tobaks- och nikotinområdet.

I detta sammanhang vill vi nämna att det pågår lagstiftningsarbeten där vi ser ett kommande behov av prioriterad tillsynsvägledning under perioden.

I betänkandet En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas (SOU 2024:23) lämnar utredaren ett flertal förslag om ändringar i AL, LTLP och LTN. Utredaren föreslår också att Folkhälsomyndigheten får utökad föreskriftsrätt på alkoholområdet och ett särskilt utbildningsuppdrag. Om förslagen genomförs innebär det nya behov av tillsynsvägledning från Folkhälsomyndigheten, vilket också innebär att den prioritering som gjorts i denna plan behöver revideras. Vi kommer därför att bevaka det fortsatta lagstiftningsarbetet.

Plan för tillsynsvägledning inom alkohol-, tobaks- och nikotinområdet 2025–2027

Lyssna

Syftet med planen för tillsynsvägledning är att underlätta för dig som arbetar med tillsyn på alkohol-, tobaks och nikotinområdet i en kommun, på Polismyndigheten eller på en länsstyrelse. Här kan du läsa om vilken vägledning som vi planerar att genomföra de kommande åren. I slutet av publikationen redovisar vi också en uppföljning av de insatser vi genomfört i 2024 års plan för tillsynsvägledningen.

Relaterad läsning

Författare: Folkhälsomyndigheten
Publicerad:
Artikelnummer: 24250