Syfte och bakgrund till frågorna i Nationella folkhälsoenkäten 2024 Version 2

Lyssna

Den här rapporten beskriver syfte och bakgrund till de 59 frågor som ingick i Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) 2024. Här beskrivs:

  • frågornas koppling till folkhälsa
  • frågornas formulering och svarsalternativ
  • partiella bortfallet för varje fråga 2024
  • vilka frågor som tagits bort sedan förra undersökningen (2022), vilka som ändrats och på vilket sätt, samt vilka nya frågor som lagts till, med motiveringar
  • hur frågorna relaterar till de målvariabler (resultat) som Folkhälsomyndigheten redovisar i de webbaserade verktygen Folkhälsodata och Folkhälsostudio.

I årets rapport har vi mer detaljerat än i tidigare upplagor av rapporten tydliggjort hur olika svarsalternativ dikotomiserats, hur index beräknats och vad Folkhälsomyndighetens resultatpresentationer därmed är baserade på. För ytterligare frågor om detta finns även funktionsbrevlådan folkhalsoenkaten@folkhalsomyndigheten.se.

För information om historiken bakom tidigare enkäters frågor hänvisar vi till tidigare upplagor av rapporten som går att begära ut från Folkhälsomyndighetens diarium.

Den 20 februari 2025 ändrades benämningen av viktstatusen fetma till obesitas i resultatsammanställningen i myndighetens webbaserade verktyg Folkhälsodata och Folkhälsostudio. Det huvudsakliga skälet till ändringen är att personer, både patientgrupper och yrkesverksamma, kan uppleva ordet fetma som kränkande. Socialstyrelsen rekommenderar därför termen obesitas i första hand, både i allmänna texter om hälsa och folkhälsa samt i medicinska texter. Bytet av termen gjordes i anslutning till publiceringen av Nationella riktlinjer för vård vid obesitas 2023.

Relaterad läsning

Författare: Folkhälsomyndigheten
Publicerad:
Uppdaterad:
Artikelnummer: 25055