Frågor och svar om vaccination mot mpox

Lyssna

Frågor och svar om vaccination mot mpox är främst avsedda för personal inom hälso- och sjukvården, men kan självfallet användas av övriga intresserade.

För att lyssna på en enskild fråga och svar öppnar du frågan och klickar sedan på Lyssna.

Vanliga frågor med svar

Lyssna

Vaccination mot mpox rekommenderas till personer som har en ökad risk för att smittas med mpox. Vaccinet kan ges i förebyggande syfte som preexpositionsprofylax eller efter exponering som postexpositionsprofylax.

Följande målgrupper rekommenderas vaccin i förebyggande syfte (preexpositionsprofylax)

  • Män och transpersoner som har sex med män och som har en ökad risk för mpox (till exempel har flera eller nya sexuella kontakter, har nyligen haft en sexuellt överförbar infektion eller får preexpositionsprofylax mot hiv). Detta gäller även nya eller tillfälliga sexuella kontakter i samband med resor till andra länder.
  • Personer som har sex mot ersättning.
  • Personer som har ökad risk för exponering för mpox och som ansvarig chef med arbetsmiljöansvar bedömt behöver vaccination, exempelvis laboratoriepersonal som arbetar med odling av, eller koncentrerade mängder av, infektiöst apkoppsvirus.
  • Personer som ska resa till ett geografiskt område med en pågående smittspridning av mpox i samhället och som kan komma att utsättas för en särskild risk för att bli exponerad. En särskild risk kan vara att
    • ha sexuella kontakter, eller
    • ha långvarig nära fysisk kontakt med barn eller vuxna, där andra möjliga smittskyddsåtgärder inte bedöms vara tillräckliga.

Mer om rekommendationer till resenärer med anledning av spridning av mpox

Vaccination ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.

För information om vilka geografiska områden som har pågående smittspridning av mpox som orsakas av klad 1 i samhället, se Mpox (internationellt 2024–)

Följande målgrupper rekommenderas vaccin efter exponering (postexpositionsprofylax)

  • Personer som har haft sexuella eller andra nära kontakter, såsom hushållskontakter inklusive barn, med en person som har misstänkt eller laboratoriebekräftad mpox.
Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

I geografiska områden med ökad risk för mpox är sexuell smitta eller hudkontakt under en längre tid i ett hushåll de vanligaste smittvägarna, men smitta inom sjukvården kan förekomma. Vaccination kan erbjudas till personer som ska resa till riskområden och kan komma att utsättas för en särskild risk att bli exponerad.

Det kan vara aktuellt för hälso- och sjukvårdspersonal, verksamma i flyktingläger, biståndsarbetare eller andra som avser att:

  1. vistas i geografiska områden vid pågående smittspridning av mpox i samhället, och
  2. ha nära fysisk kontakt med personer i lokalsamhället, och då smittskyddsåtgärderna i de allmänna reserekommendationerna inte bedöms vara tillräckliga.

Erbjudande om vaccination ska alltid föregås av en individuell bedömning av läkare.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vaccinet innehåller ett levande försvagat virus inom samma virusfamilj som apkoppsvirus och som inte förökar sig hos människor. Därför kan vaccinet även ges till personer med immunbrist. Vaccinstammen ger ett skydd mot mpox och smittkoppor.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Rekommendationen är att det måste gå minst fyra veckor mellan doserna för att få ett så gott skydd som möjligt. Alla som tagit en första dos vaccin rekommenderas även en andra dos, oavsett hur lång tid det har gått efter den första dosen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Efter en smittkoppsvaccination behöver personer med ett normalt immunförsvar endast en dos vaccin mot mpox. Genom smittkoppsvaccinet har kroppen fått ett immunologiskt minne som byggs på med en dos vaccin. För personer med ett nedsatt immunförsvar kan två doser vaccin behövas.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vaccinationen kan ges efter kontakt med en smittad eller misstänkt smittad person, dock helst inom fyra dagar. En vaccination efter nära kontakt med en smittad person skyddar sämre än vaccinationen före kontakt med en smittad person.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Om vaccinet tas i förebyggande syfte behövs två doser vaccin med minst fyra veckors tidsintervall för att det ska ge ett bra skydd mot mpox. Ett immunsvar utvecklas redan efter första dosen vaccin, men ett bra skydd uppnås först två veckor efter den andra dosen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Skyddseffekten efter två doser vaccin är god, cirka 80 procent. Även om den vaccinerade personen insjuknar är oftast sjukdomen mildare än hos en ovaccinerad. De vanliga sjukdomssymtomen i form av blåsor på huden och slemhinnor kan vara mycket smärtsamma. Allvarligare symtom i form av lymfkörtelsvullnad, feber, huvudvärk och allmänpåverkan förekommer. Därför rekommenderas vaccination till personer med ökad risk för sjukdomen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Vaccinet förväntas ha en god skyddseffekt mot den allvarligare varianten. Men mer forskning behövs för att ta reda på exakt hur bra vaccinet skyddar på både kort och lång sikt.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Oftast skyddar en naturlig infektion med mpox mot ytterligare infektioner. Även om enstaka reinfektioner finns beskrivna i litteraturen rekommenderas inte en mpox-vaccination till personer som har genomgått en naturlig infektion.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Två doser vaccin ger cirka 80 procents skydd mot mpox. Vaccinationen bör därför kombineras med andra smittskyddsåtgärder för att ge ett så bra skydd som möjligt. Vaccinationen är viktig eftersom de flesta skyddas helt och de som insjuknar oftast får ett mildare sjukdomsförlopp.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

God erfarenhet finns av vaccination av barn och unga och vid behov kan pre- eller post-expositionsprofylax erbjudas till gruppen.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan

Lyssna

Erfarenheten är mycket liten och en individuell nytta- och riskbedömning av ansvarig läkare rekommenderas.

Uppdaterad:
Dela länk till frågan