Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: fysisk aktivitet p rapportering fysisk aktivitet på recept
1740 träffar på far inom Hela webbplatsen
-
EUPAP – FaR på export till Europa
Uppdaterad:Den svenska metoden för ordination av fysisk aktivitet (FaR) har valts ut att införas i flera länder inom EU. Arbetet delfinansieras av EU och genomförs inom ramen för projektet EUPAP – a European Physical Activity on Prescription model.
-
Fysisk aktivitet på recept (FaR)
Uppdaterad:Fysisk aktivitet på recept (FaR) är en metod för att främja fysisk aktivitet som utgår från hälso- och sjukvården. Metoden utvecklades av dåvarande Statens folkhälsoinstitut i samband med det nationella initiativet Sätt Sverige i rörelse 2001. Idag står Sveriges regioner som huvudmän för arbetet med FaR.
-
Mer rörelse får människor att må bättre (Lättläst)
Publicerad:Rekommendationerna för fysisk aktivitet och stillasittande gäller för alla befolknings- och åldersgrupper i Sverige, oavsett kön, kulturell bakgrund, socioekonomisk status eller funktionsnedsättning är skrivna på lättläst svenska.
-
Ansökan om tillstånd för yrkesmässig användning av bekämpningsmedel klass 1 So (flytande, pulver, puder, pasta eller bete)
Uppdaterad:Bekämpningsmedel inom Folkhälsomyndighetens ansvarsområde betecknas av Kemikalieinspektionen som klass 1 So. Dessa medel får endast hanteras av personer med ett giltigt tillstånd som utfärdats av Folkhälsomyndigheten.
-
Rättsfall: Detaljhandel med folköl får bedrivas på annan plats än på tillverkningsstället
Uppdaterad:Rättsfall från Kammarrätten i Göteborg den 8 september 2021 mål nr 1688-21. Lagrum: 5 kap. 5 och 9 kap. 19 §§ alkohollagen (2010:1622).
-
FaR i Sverige – En beskrivning av regionernas arbete med metoden Fysisk aktivitet på recept
Publicerad:Fysisk aktivitet på recept, FaR, är en metod med gott vetenskapligt underlag som utvecklats i Sverige och den är ett användbart verktyg för hälso-och sjukvården. Rapporten FaR i Sverige beskriver det regionala arbetet med FaR-metoden avseende bland annat styrning, ledning, utbildning, kunskapsstöd och uppföljning. Rapporten är en del av EU-projektet, A European physical activity on prescription model…
-
Viktigt att personer 80 år och äldre får sin påfyllnadsdos
Publicerad:Hittills har bara knappt hälften av alla personer över 80 år fått vårens dos mot covid-19. För att undvika allvarlig sjukdom och död är det viktigt att alla som rekommenderas får möjlighet att göra det så snart som möjligt.
-
Beslutsunderlag – Rekommendation gällande smittskyddsinsatser till personer som ankommer till Sverige från Ukraina
Publicerad:Folkhälsomyndigheten rekommenderar härmed att människor från Ukraina oavsett migrationsstatus får tillgång till hälso- och sjukvård som är nödvändigt ur ett smittskyddsperspektiv. Detta innefattar testning och vid behov behandling av smittsamma sjukdomar, samt vaccination enligt det nationella barnvaccinationsprogrammet och mot covid-19.
-
Erfarenheter från tio suicidförebyggande projekt – Intervjuer med ideella organisationer
Publicerad:Den här rapporten baseras på intervjuer med representanter från tio projekt som beviljades projektmedel för arbete med suicidprevention 2020–2022. Förutom information om respektive projekt får läsaren ta del av lärdomar och utmaningar som de olika projekten har stött på.
-
Spårbarhetsmärkningen och säkerhetsmärkningen – det här gäller för detaljhandlare och återförsäljare
Uppdaterad:Du som bedriver detaljhandel med tobaksvaror får endast sälja tobaksvaror med spårbarhets- och säkerhetsmärkning. Saknas dessa märkningar får produkten inte säljas.
-
Träffa våra medarbetare
Uppdaterad:Här får du träffa några av Folkhälsomyndighetens anställda som berättar om deras arbete.
-
Vad gör man om man inte hunnit vaccinera sig och får bältros?
Uppdaterad:I Sverige rekommenderas alla som är 50 år att behandlas med antivirala läkemedel vid bältros. Behandlingen ska sättas in tidigt för bäst effekt, helst inom 72 timmar från att de första symtomen upptäckts.
-
Fysisk aktivitet inom vård och omsorg
Uppdaterad:Ett hälsofrämjande, befolkningsinriktat arbete ger goda förutsättningar för hälso- och sjukvården och socialtjänsten att påverka ojämlikheter i hälsa. I det hälsofrämjande arbetet ingår att stimulera till mer rörelse och minskat stillasittande i hela vård- och omsorgskedjan.
-
Pressbilder
Uppdaterad:Regler för användande av bilder hämtade i Folkhälsomyndighetens pressarkiv Folkhälsomyndighetens pressbilder kan användas fritt i redaktionella sammanhang om inte annat anges. Bilderna får inte publiceras kommersiellt eller i sammanhang som kan upplevas oetiskt eller kränkande för avbildade personer. Nedladdade bilder får inte säljas, överlåtas…
-
Produktkrav på tobaksfria nikotinprodukter
Uppdaterad:Tobaksfria nikotinprodukter som tillhandahålls konsumenter på den svenska marknaden ska uppfylla lagens produktkrav. Exempelvis får produkterna inte innehålla koffein, taurin eller vitaminer.
-
Ansök om beställarkod för e-remiss och e-svar via Labportalen
Uppdaterad:För att du ska kunna ansluta till e-remiss/e-svar via LabPortalen krävs en beställarkod som du får från Folkhälsomyndigheten efter ansökan via webbformuläret på sidan.
-
Gröna skolgårdar – för barns hälsa och naturförståelse
Uppdaterad:Del i webbinarieserie: Här får vi ta del av sammanställd forskning om vikten av natur på skolgårdar, en jämförande studie av olika slags lekplatser och exempel på hur en kommun främjar natur för barn i skolan.
-
Tillsammans i naturen – aktiviteter för naturovana i vardagsnära natur
Uppdaterad:Del i webbinarieserie: På detta webbinarium får vi ta del av flera föreningsdrivna projekt som alla bedrivs i den allra närmaste naturen och som syftar till att locka nya deltagare till friluftslivet och erbjuda social gemenskap för barn och unga.
-
Hållbara mötesplatser när samhället ställer om
Uppdaterad:Välkommen till en heldagsupplevelse där du får ta del av Skellefteås arbete med att skapa en gemensam plattform där civilsamhälle, social välfärd, samhällsplanering och kultur och fritid kan mötas, samverka och tillsammans forma en hållbar framtid.
-
Dekaler 18-årsgräns för beställning
Uppdaterad:Tobaks- och nikotinprodukter får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut till den som inte har fyllt 18 år. På försäljningsstället ska det dessutom finnas en tydlig och klart synbar skylt med information om 18-årsgräns. Här kan du beställa dekaler med texten "Är du under 25 år, visa legitimation...".
-
Produktkrav på cigaretter
Uppdaterad:Cigaretter som tillhandahålls konsumenter på den svenska marknaden ska uppfylla lagens produktkrav. Exempelvis får produkterna inte ha en karakteristisk smak och styckförpackningar ska innehålla minst 20 cigaretter.
-
Spårbarhetsmärkningen och säkerhetsmärkningen – det här gäller för partihandlare och distributörer
Uppdaterad:Partihandlare och distributörer av tobaksvaror får endast sälja tobaksvaror med spårbarhets- och säkerhetsmärkning till detaljhandeln. För att enklare registrera in- och utleveranser kan aggregerade koder skapas. Partihandlare och distributör ska märka de aggregerade enheter de skapar med en spårbarhetsmärkning på aggregerad nivå.
-
Partihandel med alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat
Uppdaterad:För partihandel med alkoholdrycker och alkoholdrycksliknande preparat krävs att du är godkänd som upplagshavare eller som registrerad varumottagare för sådana varor.
-
Användning och omfattning av ANDTS i befolkningen
Uppdaterad:Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter, och spel om pengar (ANDTS) orsakar ohälsa, skador och för tidig död. Därför är det viktigt att följa hur användningen utvecklar sig över tid och bland olika grupper i befolkningen.
-
Undersökning mäter förekomst och antikroppar mot viruset som orsakar covid-19 i befolkningen
Publicerad:Folkhälsomyndigheten genomför nu en tionde undersökning för att mäta förekomsten av covid-19 i Sveriges befolkning. Samtidig undersöks förekomsten av antikroppar mot SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19. Erbjudandet om att delta i undersökningen skickas ut den 22 augusti.