Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: var who vaccinationsprogram
448 träffar på utredning inom Hela webbplatsen
-
Substanser under utredning (yttranden)
Uppdaterad:Lagen (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (förstörandelagen) syftar till att förebygga att människor brukar vissa hälsofarliga substanser. Enligt § 13 ska Folkhälsomyndigheten, efter begäran av åklagare, yttra sig om det finns skäl att hos regeringen ansöka om att en
-
Substanser ej föremål för vidare utredning
Uppdaterad:Enligt lagen (2011:111) om förstörande av vissa hälsofarliga missbrukssubstanser (förstörandelagen), § 13, ska Folkhälsomyndigheten, efter begäran av åklagare, yttra sig om det finns skäl att hos regeringen ansöka om att en beslagtagen substans ska förklaras som narkotika eller hälsofarlig vara. Följande substanser är ej föremål för vidare utredning hos Folkhälsomyndigheten.
-
Vägledning för kommunernas granskning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror
Publicerad:Version 2 Denna vägledning är ett stöd för kommunernas handläggning och prövning av ansökan om tillstånd för att sälja tobaksvaror. Vägledningen omfattar prövning av både detalj- och partihandel. Syftet är att skapa föruts
-
Tillsyn och tillsynsvägledning
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten utövar tillsyn och ger tillsynsvägledning på nationell nivå inom tillsynsområdena alkohol, hälsofarliga varor och substanser under utredning, miljöhälsa och hälsoskydd samt tobak. Här finns en sammanställning över myndighetens ansvar inom tillsynsområdet samt länkar till information om klassificering och utredning av missbrukssubstanser.
-
Förslag på åtgärder för att stärka tillgången till äldre antibiotika
Uppdaterad:Folkhälsomyndigheten, TLV och Läkemedelsverket fick i september 2021 ett gemensamt uppdrag av regeringen att kartlägga marknaden och identifiera insatser för att stärka tillgången till äldre antibiotika.
-
Utbrottshandbok för livsmedels- och vattenburen smitta
Uppdaterad:Utbrottshandboken är avsedd för den som arbetar med livsmedelsburen smitta eller på annat sätt kan bli involverad i utredningsarbetet. Syftet är att ge råd och kunskap som kan stötta i arbetet med att stoppa smittspridning och för en säkrare livsmedelshantering.
-
Tillsynsärende om problem i inomhusmiljön enligt miljöbalken
Uppdaterad:Här beskrivs i korthet miljö- och hälsoskyddsnämndens respektive verksamhetsutövarens ansvar i ett tillsynsärende om problem i inomhusmiljön.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för ESBL-CARBA Enterobacterales
Uppdaterad:ESBL-CARBA Enterobacterales ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för ESBL-CARBA Pseudomonas
Uppdaterad:ESBL-CARBA Pseudomonas ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
-
Folkhälsomyndigheten föreslår att nio substanser klassificeras som narkotika
Publicerad:Folkhälsomyndigheten föreslår att regeringen ska klassificera nio olika substanser som narkotika.
-
Salmonella monofasisk Typhimurium (Sverige, januari–maj 2017)
Uppdaterad:Utbrott av salmonella monofasisk Typhimurium (MLVA 3-10-10-N-211) är över.
-
Listeria (Västra Götaland 2018)
Uppdaterad:Listeriautbrottet i Västra Götaland är över. Smittan har kunnat kopplas till en lokal matproducent.
-
Klassificering av nya psykoaktiva substanser (NPS)
Uppdaterad:Nya psykoaktiva substanser (NPS) är substanser som kan innebära hälsomässiga eller sociala risker. Folkhälsomyndigheten utreder behovet av klassificering sådana substanser som inte är läkemedel. Substanserna kan sedan regleras som narkotika eller hälsofarliga varor efter beslut av regeringen.
-
Salmonella Typhimurium (Sverige maj-juni 2018)
Uppdaterad:Utbrottet av Salmonella Typhimurium är över.
-
Instruktion till laboratorier för insändande av prover för sekvensering och typning av SARS-CoV-2
Uppdaterad:Sekvensering och genetisk typning av SARS-CoV-2 görs av Folkhälsomyndigheten vid specifika frågeställningar som kräver djupare sekvensanalys.
-
Ny tillsynsvägledning om temperatur inomhus
Publicerad:Folkhälsomyndigheten publicerar nu en ny tillsynsvägledning om temperatur inomhus. En förändring jämfört med tidigare är att de nya allmänna råden har ett större fokus på höga temperaturer.
-
Mikrobiellt övervakningsprogram för meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA)
Uppdaterad:Meticillinresistenta gula stafylokocker (MRSA) ingår i vårt mikrobiella övervakningsprogram. Här finns kort information om programmets syfte, omfattning och metodik.
-
Salmonella (Sverige, augusti–oktober 2019)
Uppdaterad:Det nationella utbrottet av monofasisk Salmonella Typhimurium är över. Småtomater var den troliga smittkällan.
-
Salmonella Bovismorbificans (april-juni 2018)
Uppdaterad:Utbrottet av salmonella Bovismorbificans är över men smittkällan kunde inte identifieras.
-
Ehec O26:H11 (Sverige 2018)
Uppdaterad:Utbrottet av ehec O26 är över men smittkällan kunde inte identifieras.
-
Salmonella (Europa, september-november 2019)
Uppdaterad:Utredning av utbrott av Salmonella Mikawasima är avslutat. Trolig smittkälla är ett livsmedel som distribuerats brett i Europa men inget specifikt livsmedel har kunnat kopplas till utbrottet.
-
Information om riskerna med att använda lustgas för berusning
Publicerad:Den som använder lustgas i berusningssyfte riskerar allvarliga skador på hjärnan och övriga nervsystemet. Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket med Giftinformationscentralen och länsstyrelserna har tagit fram informationsmaterial om riskerna, riktat till hälso- och sjukvården och andra
-
Avslutade utredningar om nationella vaccinationsprogram
Uppdaterad:På denna sida hittar du information om Folkhälsomyndighetens avslutade utredningar.
-