Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vart esbl bakterier spridning
46 träffar på who ihr inom Hela webbplatsen
-
IHR och underrättelseskyldighet
Publicerad:Faktablad: Det internationella hälsoreglementet (IHR) är ett legalt bindande ramverk för medlemsländerna inom Världshälsoorganisationen (WHO). Syftet är att förebygga, förhindra och hantera gränsöverskridande hälsohot.
-
Internationella hälsoreglementet (IHR)
Uppdaterad:Det internationella hälsoreglementet (IHR 2005) är ett legalt bindande ramverk för medlemsländerna i Världshälsoorganisationen (WHO). Syftet är att förebygga, förhindra och hantera gränsöverskridande hälsohot med minsta möjliga påverkan på internationell handel och trafik.
-
WHO: Covid-19 inte längre ett internationellt hot mot människors hälsa
Publicerad:WHO bedömer att covid-19 inte längre uppfyller villkoren för att betraktas som ett internationellt akut hot mot människors hälsa (PHEIC). Detta meddelade WHO den 5 maj efter möte med den rådgivande expertkommittén. Det akuta läget avslutas därmed, och övergår i ett mer långsiktigt arbete för att sjukdomens konsekvenser ska hanteras effektivt.
-
Evidence report form
Publicerad:This appendix, a so called Evidence report form, is an annex to the ship sanitation certificate, part of The International Health Regulations (IHR 2005).
-
Kapacitet vid karantänshamnar och karantänsflygplatser – vägledning utifrån det internationella hälsoreglementet
Publicerad:Vägledningen tydliggör vilken förmåga och beredskap som bör finnas enligt Internationella hälsoreglementet (IHR). Materialet kan användas som en del i planerings- och beredskapsarbetet.
-
Årsredovisning 2023
Publicerad:Under 2023 har WHO deklarerat att covid-19 inte längre utgör ett internationellt akut hot mot människors hälsa. Folkhälsomyndighetens uppdrag, att verka för god och jämlik hälsa i hela befolkningen är mer angelägen än på länge.
-
Deklaration av ett internationellt hot mot människors hälsa
Uppdaterad:Vid extraordinära händelser kan WHO deklarera ett "internationellt hot mot människors hälsa" (Public Health Emergency of International Concern, PHEIC). En deklaration innebär att WHO bedömer att det finns risk för internationell spridning av ett smittämne eller annat farligt ämne och att det finns behov av samordnade åtgärder. Deklarationen medför att WHO får utfärda tillfälliga rekommendationer.
-
Polio – Internationellt hot mot människors hälsa (maj 2014–)
Uppdaterad:I maj 2014 deklarerade WHO i enlighet med det internationella hälsoreglementet (IHR) att poliosituationen utgör ett internationellt hot mot människors hälsa. Då utfärdades tillfälliga rekommendationer till drabbade länder, bland annat om vaccination. Rekommendationerna ses över av WHO:s expertkommitté var tredje månad.
-
Samordning inför och vid kris
Uppdaterad:För att vi i Sverige ska kunna hantera utbrott av allvarliga smittsamma sjukdomar eller andra gränsöverskridande hälsohot måste flera myndigheter, region, kommuner och organisationer samarbeta. Folkhälsomyndigheten ansvarar för samordningen av det nationella smittskyddsarbetet inför och vid kris.
-
Underrättelseskyldighet
Uppdaterad:Alla kommuner, regioner och myndigheter som får information om en misstänkt eller konstaterad händelse som kan innebära ett internationellt hot mot människors hälsa, ska omedelbart underrätta tjänsteman i beredskap på Folkhälsomyndigheten. Den här underrättelseskyldigheten innebär inte någon
-
Hälsodeklaration vid hot mot människor hälsa
Uppdaterad:I Sverige har vi valt att kräva hälsodeklaration under vissa omständigheter. Hälsodeklarationen syftar till att tidigt upptäcka och hantera hot mot människors hälsa.
-
Saneringsintyg för fartyg – Vägledning
Publicerad:Detta dokument är en vägledning för att stödja kommuner som har ansvar att utfärda saneringsintyg så lokalt anpassade rutiner kan tas fram.
-
Verksamhetsinriktning för Folkhälsomyndighetens kunskapsstöd inom biorisker
Publicerad:Dokumentet ger en översikt av myndighetens förmåga inom området biorisker och tydliggör Folkhälsomyndighetens uppdrag att stödja andra organisationer med kompetens inom biosäkerhet och bioskydd.
-
Nationell plan för vaccination mot mpox – EU-donerade och upphandlade vaccindoser
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten är avsedd att ge vägledning till personal inom hälso- och sjukvården och innehåller rekommendationer om målgrupper för vaccination, både före och efter kontakt med en smittad person.
-
Pandemiberedskap – Hur samhällets aktörer kan förbereda sig – ett kunskapsstöd för beredskapsplanering
Publicerad:Planeringsstödet ska fungera som bakgrund och stöd i planeringen för en pandemi för berörda nationella myndigheter, regionernas smittskyddsläkare, beredskapschefer och beredskapssamordnare, samt för övriga verksamhets- och planeringsansvariga inom regionernas och kommunernas vård och omsorg.
-
Mpox (Internationellt maj 2022–maj 2023)
Uppdaterad:Den 11 maj meddelade WHO att utbrottet av mpox inte längre bedöms utgöra ett internationellt hot mot människors hälsa (PHEIC). Utbrottet klassades som en PHEIC den 23 juli 2022.
-
International Certificate of Vaccination or Prophylaxis – International Health Regulations (2005)
Publicerad:Uppdaterad:This leaflet is for sale to medical institutions vaccinating against yellow fever.
-
Lägesrapport om de nationella vaccinationsprogrammen 2023
Publicerad:Rapporten sammanfattar läget vad gäller de nationella vaccinationsprogrammen och beskriver Folkhälsomyndighetens pågående och möjliga kommande utredningar om nya eller ändrade vaccinationsprogram.
-
Årsredovisning 2019
Publicerad:Under 2020 utvecklar Folkhälsomyndigheten arbetet ytterligare med utgångspunkt i de nya folkhälsopolitiska målområdena som beslutades av riksdagen 2018. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara
-
Årsredovisning 2016
Publicerad:Folkhälsomyndighetens verksamhet sträcker sig över ett brett spektrum av aktiviteter men det sammanhållande kittet är att på olika sätt verka för en bättre folkhälsa och därigenom för ett hållbart samhälle genom att bidra till att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa och
-
Årsredovisning 2021
Publicerad:Även 2021 har myndighetens arbete präglats av pandemin. Det har varit centralt att smittskyddsåtgärder för att hantera de direkta konsekvenserna av covid-19 har gjorts med hänsyn till de breda folkhälsoaspekterna.
-
Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige – En risk- och sårbarhetsanalys
Publicerad:Uppdaterad:Rapporten lyfter fram hur det förändrade klimatet påverkar hälsan på flera sätt, från värmeböljor och spridningen av infektionssjukdomar till försämrad vatten- och luftkvalitet.
-
Årsredovisning 2018
Publicerad:Under 2018 har riksdagen antagit ett förnyat folkhälsopolitiskt mål med ett tydligare fokus på jämlik hälsa: att skapa samhälleliga förutsättningar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen och sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation.
-
Falldefinitioner vid anmälan enligt smittskyddslagen
Publicerad:Uppdaterad:Rekommendationer för falldefinitioner vid smittskyddsanmälan är en enkel, översiktlig och gemensam vägledning för de sjukdomsfall som ska anmälas enligt smittskyddslagen (SFS 2004:168) respektive smittskyddsförordningen (SFS 2004:255).
-
Årsredovisning 2022
Publicerad:Vårt arbete har även under 2022 till stor del präglats av covid-19-pandemin. Till följd av befolkningens ökande immunitet och tack vare en hög vaccinationstäckning har fokus förflyttas från omfattande smittskyddsåtgärder för hela befolkningen och samhällets alla aktörer till riktade insatser mot de