Sök på Folkhälsomyndighetens webbplats
LyssnaRelaterade sökfrågor: vart års vaccinationsprogram
1286 träffar på kvinnor inom Hela webbplatsen
-
Preventivmedelsanvändning bland kvinnor med migrationserfarenhet
Publicerad:En kartläggande litteraturöversikt om tillgång till och användning av preventivmedel bland kvinnor med migrationserfarenhet i Europa, Nordamerika och Australasien
-
Ny kartläggning av preventivmedelsanvändning bland kvinnor med migrationserfarenhet
Publicerad:På uppdrag av Folkhälsomyndigheten har forskare vid Karolinska institutet gått igenom befintlig forskning om preventivmedelsanvändning bland kvinnor med migrationserfarenhet. Kartläggningen lyfter bland annat fram de faktorer som kan skapa hinder eller möjligheter för användning av preventivmedel.
-
Sänkt medellivslängd för ensamstående kvinnor med kort utbildning
Publicerad:Medellivslängden sjunker för ensamstående kvinnor med förgymnasial utbildning födda i Sverige. Det visar en ny sammanställning från Folkhälsomyndigheten.
-
Webbinarium 3: Preventivmedelsanvändning hos kvinnor med migrationserfarenhet
Uppdaterad:Webbinarium inspelat den 11 oktober 2023. En kartläggande litteraturöversikt om tillgång till och användning av preventivmedel.
-
Medellivslängdens utveckling i olika utbildningsgrupper – En analys av vad som har bidragit till förändringar 2012–2022
Publicerad:Denna rapport är framtagen inom ett regeringsuppdrag som syftar till att fördjupa kunskapen om hälsa och livsvillkor bland kvinnor med sämre socioekonomiska förutsättningar.
-
Livsvillkorens och levnadsvanornas betydelse för hälsan i klimakteriet
Publicerad:I detta faktablad sammanfattar Folkhälsomyndigheten en kartläggning av litteraturöversikter om livsvillkorens och levnadsvanornas påverkan på hälsan hos kvinnor i klimakteriet.
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) för kvinnor som lever med hiv i Sverige – En rapport baserad på en intervjustudie
Publicerad:Rapporten riktar sig till myndigheter, beslutsfattare, hälso- och sjukvården samt de av civilsamhällets organisationer som arbetar med SRHR-frågor och målgruppen personer som lever med hiv. Studiens resultat kan användas för att bättre förstå behoven hos kvinnor som lever med hiv och de utvecklingsområden som finns inom den SRHR-relaterade hälso- och sjukvården.
-
Skillnader i psykisk ohälsa bland äldre personer – En genomgång av vetenskaplig litteratur samt en epidemiologisk studie
Publicerad:I den här rapporten sammanställs kunskap om skillnader i psykisk ohälsa mellan olika grupper av äldre personer (65 år och äldre). Av rapporten framkommer att det finns en betydande variation i fördelningen av psykisk ohälsa. Exempelvis har kvinnor mer psykisk ohälsa än män, och äldre personer med kortare utbildning har högre risk för psykisk ohälsa än de med längre utbildning. Vidare är psykisk ohälsa vanligare bland personer som saknar kontantmarginal. Skillnader finns också beroende på andra sociala och även hälsomässiga faktorer.
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning
Publicerad:En kvalitativ studie om erfarenheter av och reflektioner om sexualitet, relationer och internet Rapportens syfte är att ge fördjupad kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) bland målgruppen unga vuxna med intellektuell funktionsnedsättning. Rapporten bygger på kvalitativa intervjuer med män och kvinnor i åldrarna 16-31 år…
-
Kan gravida kvinnor vaccineras mot mpox?
Uppdaterad:Erfarenheten är mycket liten och en individuell nytta- och riskbedömning av ansvarig läkare rekommenderas.
-
Utvecklingen av hälsan och hälsans bestämningsfaktorer bland homo- och bisexuella personer – Resultat från nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor
Publicerad:Rapporten beskriver utvecklingen av hälsan och hälsans bestämningsfaktorer bland homo- och bisexuella personer jämfört med heterosexuella, perioden 2005–2012.
-
Suicid i världen
Uppdaterad:Varje år dör omkring 700 000 människor i världen av suicid, och de flesta som avlider är män. Det finns stora geografiska skillnader i hur vanligt suicid är, både bland män och kvinnor.
-
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter bland homosexuella, bisexuella och transpersoner – Resultat från undersökning SRHR2017
Publicerad:Faktabladet lyfter bland annat frågor om sexuell nöjdhet, utsatthet för sexuella övergrepp och sexrelaterade aktiviteter på internet.
-
Sexualitet och digitala arenor – Resultat från undersökningen SRHR2017
Publicerad:Faktabladet handlar om sexualitet och digitala arenor. Det bygger på resultat från undersökningen SRHR2017, en enkätstudie där personer i åldern 16–84 år fick svara på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR2017 visar att kvinnor och män, i alla åldrar och oavsett sexuell identitet, använder internet för att söka information om sex, läsa sexuellt upphetsande texter, köpa…
-
Slutrapportering av regeringsuppdrag inom ramen för ”En strategi för genomförande av funktionshinderspolitiken 2011–2016”
Publicerad:Resultat från Folkhälsomyndighetens uppföljningsarbete om livsvillkor, levnadsvanor och hälsa hos personer med funktionsnedsättning samt en beskrivning av hur kommuner inkluderar personer med funktionsnedsättning i sina styrdokument och i sitt hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande folkhälsoarbete
-
Projekt för ny kunskap om stöd till barn 2012-2015
Uppdaterad:För att utveckla och utvärdera det stöd som erbjuds barn i familjer med missbruk, psykisk ohälsa eller våld stöttar Folkhälsomyndigheten 18 projekt, som alla samverkar med forskningsgrupper. Nedan finns en förteckning över samtliga 18 projekt med länkar till mer information om respektive projekt
-
Statistik om suicid
Uppdaterad:Samlad statistik om suicid, suicidförsök och suicidtankar i olika grupper i befolkningen. Vi presenterar också utvecklingen över tid, och variationer över året.
-
Friluftsvanor i befolkningen
Uppdaterad:Det har skett en tydlig ökning av den totala andelen som utövar friluftsliv sedan covid-19-pandemin. Det finns dock fortsatt skillnader i friluftsutövandet mellan olika grupper och det finns uppgifter som visar att de med sämst hälsa är utomhus i lägre grad än de med god hälsa.
-
Sexuella trakasserier och våld – Resultat från undersökning SRHR2017
Publicerad:Faktabladet handlar om sexuella trakasserier och våld. Det bygger på resultat från undersökningen SRHR2017, en enkätstudie där personer i åldern 16–84 år fick svara på frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). SRHR2017 visar att sexuella trakasserier och våld är vanligt
-
Befolkningens utbildningsnivå ökar
Publicerad:Faktabladet riktar sig främst till personer som är verksamma inom området folkhälsa. Då många samhällssektorer bidrar till förutsättningarna för en god och jämlik hälsa kan faktabladet vara av intresse för olika myndigheter, regioner, kommuner och andra organisationer.
-
HPV-vaccinuppföljning
Uppdaterad:Vaccination mot humant papillomvirus (HPV) följs genom studier av vaccinationstäckning, vaccineffekt och säkerhet.
-
Dödlighet i alkoholdiagnoser
Uppdaterad:Varje år orsakar eller bidrar alkoholdiagnoser till att personer avlider. Dödligheten är ojämlikt fördelad och det finns stora skillnader i dödlighet mellan personer med förgymnasial och eftergymnasial utbildning. Det är även stora skillnader mellan män och kvinnor. Alkohol bidrar därmed till ojämlikhet i hälsa.
-
Mer än var fjärde ung man saknar någon att prata med
Publicerad:Att inte ha någon att dela sina innersta tankar och känslor med är en form av emotionell ensamhet. Den här tiden på året kan det kännas extra svårt. Män under 45 år hör till en grupp som dubbelt så ofta uppger att de känner sig emotionellt ensamma, jämfört med kvinnor. Det är en form av ensamhet som kan vara svår att se.
-
Salmonella Typhimurium (Sverige maj-juni 2018)
Uppdaterad:Utbrottet av Salmonella Typhimurium är över.
-
Salmonella (Europa, september-november 2019)
Uppdaterad:Utredning av utbrott av Salmonella Mikawasima är avslutat. Trolig smittkälla är ett livsmedel som distribuerats brett i Europa men inget specifikt livsmedel har kunnat kopplas till utbrottet.